x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Vineri 9 iulie 2010

Vineri 9 iulie 2010

09 Iul 2010   •   00:00

Este ziua 190 a anului ● Au mai rămas 175 de zile



Soarele
Răsare la 5:40 ● Apune la 21:01

Luna
Răsare la 2:49 ● Apune la 19:02
● Lună nouă 11 iulie ● Primul pătrar (Luna în creştere) 18 iulie ● Lună plină 26 iulie ● Ultimul pătrar (Luna în descreştere) 3 august


Sărbătoare creştină: Sf. Sfinţiţi Mc. Pangratie şi Chiril; Sf. Mc. Andrei şi Prov
Sfântul Pangratie s-a născut în Antiohia şi a trăit aici până la vârsta băr­bă­ţiei, când a mers la Ierusalim. Că­lătoria lui a avut loc la scurtă vreme după Înălţarea la cer a Domnului şi după Pogorârea Duhului Sfânt. A fost adus la credinţă de Apostolul Petru, care l-a şi hirotonit episcop al Tavromeniei. A mers în Sicilia, unde a risipit idolii lui Falcon, ai lui Lison şi ai celorlalţi demoni. Tămăduind Sfântul toată boala, a adunat o mulţime de oameni la Dumnezeu, botezându-i. A fost ucis de păgâni.


Credinţe populare, tradiţii, semne
Poverile se transportau, indiferent de natura acestora, în mâini, pe cap, în spate, pe umeri şi târâş. De la rudimentara tehnică de transport prin târâre pe pământ a obiectelor şi de la căruţa cu două roate masive din lemn, fără butuc şi spiţe, până la vehiculele rurale îndeobşte cunoscute a fost un pas enorm în civilizaţia omenirii. Târziu, după ce a constatat uşurinţa şi comoditatea transportului copiilor în cârcă sau în spate când porneau la drumuri lungi, i-a venit omului ideea, atât de simplă astăzi pentru noi, de a se aşeza şi el direct pe spi­narea animalului. Fiecare amă­nunt etnografic este un document is­toric şi o verigă de legătură în evoluţia civilizaţiei umane, iar persistenţa la debutul mileniului trei a unor tehnici şi unelte arhaice de transport indică locuirea multimilenară a pământului românesc. (Profesor Ion Ghinoiu)


Click istoric
Se împlinesc 410 ani de la întemeierea Mitropoliei româneşti din Transilvania de către Mihai Viteazul. În 1595, domnitorul cerea printr-o solie lui Sigismund Báhory ca tot clerul să fie lăsat în "obiceiul şi tradiţia din vechime, cu ritul, ceremoniile şi libertăţile lor şi chiar să-şi poată strânge în mod liber veniturile îndatinate". Se cerea ca toate bisericile din Transilvania să rămână sub as­cultarea Mitropolitului din Târ­go­vişte. O serie de istorici susţin că domnul a înfiinţat mitropolia, aşezând aici pe cârmuitorul Ioan de la Prislop. Din ultimele cercetări reiese că Mihai Viteazul a ridicat aici doar o nouă biserică ce trebuia să servească drept catedrală mitropolitană.


S-a întâmplat azi
În România

● 1520 - Prima hotarnicie păstrată privind fixarea hotarului dintre Transilvania şi Ţara Românească, în nordul Olteniei;
● 1848 - Guvernul provizoriu emite un decret prin care se insti­tuie o "Comisie a proprietăţii", alcătuită dintr-un număr egal de deputaţi dintre proprietari şi clăcaşi, având drept obligaţie întocmirea unui proiect de lege pentru înfăptuirea punctului 13 al "Proclamaţiei de la Islaz" - emanciparea clăcaşilor şi împroprietărirea lor cu răscumpărare.

În lume
● 1877 - Marea Britanie. S-a desfăşurat prima ediţie a Campionatului de tenis de la Wimbledon;
● 1900 - Regina Victoria şi-a dat consimţământul regal privitor la Actul de Constituţie a Commonwealth-ului Australian;
● 1902 - Oamenii de ştiinţă germani izolează acidul barbituric, substanţă ce va sta la baza somniferelor;
● 1991 - Africa de Sud este reacceptată la Mişcarea Olimpică, după 30 de ani de excludere.

Născuţi la 9 iulie

● 1946 - Angela Similea, artistă;
● 1947 - Mirabela Dauer, artistă.

×
Subiecte în articol: calendar