x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Campaniile Jurnalul Banu Tau Seful Vamilor, bun de anchetat

Seful Vamilor, bun de anchetat

de Daniela Dumitrescu    |    Eugen Ciufu    |    08 Aug 2005   •   00:00
Seful Vamilor, bun de anchetat

Curtea de Conturi confirma investigatiile Jurnalului National privind prejudicierea bugetului de stat la Vama Arad, intre 1998-2000, cu sute de miliarde de lei, cu acordul actualului vames-sef, Gelu Stefan Diaconu. De asemenea, Curtea de Conturi a sesizat organele de urmarire penala in acest caz.

In urma anchetelor publicate de Jurnalul National, referitoare la prejudicierea bugetului de stat cu sute de miliarde de lei prin operatiuni vamale ilegale, seful Vamilor, Gelu Stefan Diaconu, a primit o "recomandare" ferma din partea Curtii de Conturi pentru a fi vizitat de anchetatori. Daniela Dumitrescu Eugen Ciufu

Controlul declansat vine sa confirme oficial natura penala a actiunilor intreprinse de conducerea Vamii in perioada 1998-2000, cu acordul dat negru pe alb de mana actualului sef al Autoritatii Nationale a Vamilor, Gelu Stefan Diaconu. Investigatiile Jurnalului National, care au dezvaluit cum conducerea Directiei Generale a Vamilor a prejudiciat bugetul statului cu sute de miliarde de lei prin acordarea ilegala de facilitati vamale pentru importurile derulate prin Vama Arad, au fost confirmate de verificarile Curtii de Conturi. Raportul de control recent incheiat arata faptul ca, pe parcursul anului 2003, activitatea de vamuire a tranzitului de marfa prin Vama Arad a creat, in cazul mai multor societati comerciale, creante de recuperat la bugetul statului in valoare de peste 99 miliarde de lei. Astfel, unul dintre cazurile care au dus la prejudicierea bugetului de stat a fost acela al SC Falcotrade Romania SRL Arad, caz prezentat pe larg de Jurnalul National. Dupa analizarea cazului, inspectorii de conturi au ajuns la concluzia ca, in ceea ce priveste stabilirea, urmarirea si incasarea drepturilor vamale datorate, se vor sesiza "organele de urmarire penala, pe considerentul existentei unor elemente constitutive ale raspunderii penale".

ADRESA BATE LEGEA. Curtea de Conturi precizeaza ca, "din cauza unor actiuni incoerente si nelegale a unor angajati ai DRV Arad, care nu au aplicat in mod corect legislatia vamala si nu au luat masurile asiguratorii prevazute de lege, obligatiile in vama, datorate bugetului de stat de catre SC Falcotrade Romania SRL Arad, fie nu au fost restituite, fie nu au putut fi incasate".

Potrivit raportului de control, societatea comerciala a efectuat importuri de materie prima (carne, condimente etc.) in regim de facilitati vamale acordate in baza Legii 35/1991 privind regimul investitiilor straine, "dar pentru care, in conformitate cu legislatia in acest domeniu, nu putea beneficia de facilitati vamale". La data efectuarii importurilor, societatea comerciala nu intra sub incidenta prevederilor legale privind regimul investitiilor straine, din cauza faptului ca, la acea data, nu avea facilitati in derulare. Drept urmare, autoritatile vamale "au actionat in mod ilegal, atat prin restituirea unor drepturi vamale incasate initial, cat si prin acordarea liberului de vama fara calcularea drepturilor vamale legal datorate", se arata in nota de control a Curtii de Conturi. Pentru primele 14 importuri efectuate de SC Falcotrade Romania SRL Arad, autoritatile vamale au incasat drepturi vamale de peste 290 milioane de lei. Aceste drepturi au fost restituite ulterior agentului economic. Verificarile au dus la concluzia ca aceasta plata s-a facut in baza actelor constatatoare de restituire, intocmite de Biroul Vamal Arad (…) "in urma adresei depuse de SC Falcotrade Romania SRL Arad si nicidecum in baza unor dispozitii legale". Cu alte cuvinte, vamesii au acordat facilitati vamale firmei in cauza pe baza unei adrese si nu urmarind litera legii, cum era firesc. Curtea de Conturi constata in aceasta prima etapa un prejudiciu adus bugetului de stat de 291.365.396 de lei, fata de care au fost calculate foloase nerealizate in cuantum de 154.669.924 de lei. Asa cum am relatat in anchetele Jurnalului National, ordinele oficiale care circulau in vami cu privire la acordarea facilitatilor vamale erau date pur si simplu in bataie de joc. Responsabilitatea aplicarii legii in sistemul vamal era lasata pe seama Academiei Romane. Mostra de "profesionalism" vamal a iesit la iveala atunci cand, intrebata daca firma Falcotrade beneficiaza sau nu de facilitati vamale, Brigada de Control si Supraveghere Vamala le-a raspuns vamesilor printr-un document de ordin intern semnat de sefi sa faca exercitii de interpretare lingvistica, scriind in carnetelele lor de mii de ori ce inteleg prin acordarea de facilitati vamale. Batjocura unor inspectori-sefi din vami sustinuta de la Bucuresti cu nonsalanta a costat statul roman sute de miliarde de lei.

SARABANDA VAMALA. Ulterior, pentru 357 de importuri efectuate de catre aceeasi societate, Curtea de Conturi arata ca "unii lucratori ai Biroului Vamal Arad efectueaza, pe de o parte, controlul documentar fara constatarea de nereguli, iar altii, pe de alta parte, acorda liberul de vama prin aplicarea stampilei personale asupra declaratiilor vamale de import referitoare la cele 357 de importuri, desi agentul economic nu avea dreptul de a beneficia de facilitati vamale". "Consecinta acestei actiuni nelegale fiind neincasarea unor drepturi vamale la buget in valoare de 78.830.081.649 de lei." Reamintim cititorilor nostri ca investigatia Jurnalului National a aratat cum aceste prejudicii au fost posibile cu acordul stabilor de la Bucuresti. Cum actualul sef al Directiei Generale a Vamilor, Gelu Stefan Diaconu, la vremea respectiva doar adjunct al DGV, a semnat ordine contradictorii de acordare a facilitatilor vamale.

In controlul efectuat, Curtea de Conturi constata de altfel ca, "in anul 1998, DGV Bucuresti s-a pronuntat ca SC Falcotrade Romania SRL beneficiaza de facilitati vamale. In anul 2000, DGV revine si precizeaza ca agentul economic nu beneficiaza de facilitati vamale. Drept urmare, lucratori ai Biroului Vamal Arad au intocmit 500 de acte constatatoare, privind obligarea SC Falcotrade Romania SRL Arad la achitarea drepturilor vamale necalculate si neincasate anterior. In vederea recuperarii acestui debit, organele de executare silita ale DRV Arad au inceput executarea silita a firmei prin emiterea somatiei, actiune care a fost suspendata de Curtea de Apel Timisoara". Inaintea solutionarii recursului declarat de catre DRV Arad, solutionare data dupa trei ani, societatea comerciala este declarata in stare de lichidare judiciara. Asa ca DRV Arad nu mai are alta solutie decat sa se inscrie pe lista creditorilor la Tribunalul Arad. "Prin sentinta acestei instante, DRV Arad nu-si mai poate recupera debitul total de 222.245.155.429 de lei", precizeaza nota de control a Curtii de Conturi. De asemenea, acelasi control constata ca "organele de executare silita ale DRV Arad nu au solicitat instantei sa dispuna infiintarea popririi asiguratorii asupra veniturilor, a sechestrului asigurator asupra bunurilor mobile, a ipotecii asiguratoare si asupra bunurilor imobile ce apartin debitorului". Cu alte cuvinte, nu numai ca institutia vamala nu a fost in stare sa execute silit societatea comerciala, dar nici macar nu a avut intentia de a cere acest lucru executorilor judecatoresti, lasand sutele de miliarde de lei sa fie "executate" din buzunarul nostru.

LIBER DE VAMA FARA ACTE. Din controlul efectuat de Curtea de Conturi a mai rezultat faptul ca, desi societatea comerciala nu beneficia de facilitati vamale, pentru 319 importuri efectuate de SC Falcotrade Romania SRL Arad, "lucratorii din cadrul Biroului Vamal Arad au acordat liberul de vama, iar ulterior nu au intocmit acte constatatoare, care constituie titluri de creante". Totodata, controlul constata ca, din cauza neintocmirii in anii 1999 si 2000 a actelor constatatoare privind drepturi vamale legal datorate, in suma de 139.556.380.417 de lei, organele de executare silita ale DRV Arad nu au putut lua masurile asiguratorii. Pentru ca procedura de lichidare a firmei a fost inchisa, aceste drepturi vamale nu mai pot fi recuperate.

"ERORILE ORIENTATIVE". Anchetele Jurnalului National au consemnat la momentul publicarii si opiniile directorului general al Vamilor, Gelu Stefan Diaconu, fata de aceste nereguli, care au dus la prejudicierea statului cu sute de miliarde de lei. Domnul Diaconu ne raspundea, la vremea respectiva, ca de vina pentru actele ilegale din vama este "sarabanda legislativa" si ca documentele semnate de mana domniei-sale au caracter orientativ!!! Redam inca o data pentru cititorii nostri explicatiile pur si simplu aiuristice ale domnului Diaconu in contrapartida cu concluziile raportului Curtii de Conturi. Iata ce spune seful Vamilor cu privire la adresele contradictorii pe care insusi le transmitea in vami: "Vreau sa va spun ca o adresa intr-o institutie publica este intocmita de specialistul din domeniul respectiv, contrasemnata de seful de serviciu, de directorul adjunct si de catre directorul general adjunct. Asta inseamna ca eu am semnat-o ultimul. Nu vreau sa neg ca, semnand ultimul, mii, zeci de mii de hartii, nu mi-as asuma raspunderea. Mi-o asum in totalitate si fac abstractie si de opinia specialistilor, pretinzand ca am si eu un oarecare habar in materie. Prin acea adresa eram intrebati ca si un exemplu, fara un dosar cu piesele cauzei, daca firma X poate beneficia de facilitati cu sau fara prezentarea certificatului de investitor, o data ce s-a modificat legislatia privind investitiile straine. Specialistul meu, analizand prevederile Ordonantei 92, cred, va spun eu, am un mic handicap, pentru ca vorbesc din amintiri, nu am dosarul cauzei in fata... Specialistul meu mi-a spus ca firma beneficiaza de facilitati fara prezentarea certificatului de investitor. I-am chemat pe colegi sa-mi arate si mie dosarul. Deci, intrebarea era daca beneficiaza de facilitati cu prezentarea certificatului de investitor sau fara si nu daca este beneficiara de facilitati sau nu. Or, legiuitorul nu impunea prezentarea certificatului de investitor. (...) «A l’epoque» s-au schimbat trei legi ale investitiilor straine. A fost o sarabanda uluitoare, care a generat o cazuistica suficient de complicata ani la rand", sustinea Diaconu.

In tandemul sarabanda - erori orientative, seful Vamilor are, spunem noi din toata inima, recomandarea Curtii de Conturi pentru Parchetul National Anticoruptie.

SECHESTRUL CU NICOTINA. In acelasi act de control, Curtea de Conturi s-a autosesizat si cu privire la cazul V Tabac Romania SA, firma de tutun care a obtinut hotarare irevocabila si definitiva in Justitie de a pune sechestru pe bunurile Vamii Arad, caz, de asemenea, prezentat pe larg in Jurnalul National. Motivul litigiului dintre institutia vamala si reprezentantii firmei a constat in stabilirea legalitatii platii unor drepturi vamale in valoare de peste 16 miliarde de lei, suma aferenta unor importuri de tutun din Ungaria, precum si pentru daunele materiale solicitate unitatii vamale de peste 22 miliarde de lei. Controlul Curtii a fost impiedicat de faptul ca "organele de executare nu au luat masuri de blocare a conturilor DRV Arad si nu au luat masuri de instituire a sechestrului asigurator asupra bunurilor mobile si imobile ale institutiei". Institutia de control a transmis dosarul legat de pretentiile cu titlu de daune materiale solicitate de V Tabac Romania SA catre Autoritatea Nationala a Vamilor. Pentru ca, pana la finalizarea controlului de la Arad, "nu s-au produs efecte patrimoniale asupra resurselor financiare publice ale DRV Arad, aspectele privind SC V Tabac Romania SA nu au constituit obiectul raportului de control intermediar".

SESIZAREA PENALA
"In legatura cu stabilirea, urmarirea si incasarea drepturilor vamale datorate de catre SC Falcotrade Romania SRL Arad, s-a propus si sesizarea organelor de urmarire penala, pe considerentul existentei unor elemente constitutive ale raspunderii penale" - raportul Curtii de Conturi

AUTODESTITUIRE
"Solicit public tuturor organelor abilitate prin lege sa efectueze toate cercetarile cu privire la presupusele incalcari ale legii pe care le-as fi comis asa cum se acrediteaza in articolul sus-mentionat. De asemenea, indata ce-mi va fi stabilita o vinovatie, demisia mea din functie va deveni imediata" - Gelu Stefan Diaconu, vicepresedinte ANAF

500 MILIARDE DE LEI GAURA LA BUGET
MOSIA. Pentru Gelu Stefan Diaconu, Vama Arad a fost si este locul de "joaca" preferat
Cu ocazia controlului asupra operatiunilor vamale derulate in cazul Falcotrade, Curtea de Conturi a sesizat mai multe nereguli in sistemul vamal de la granita de vest. Astfel, s-a constatat ca, pentru mai bine de 2.000 de tranzite efectuate in perioada 2001-2004, nu s-au primit confirmari care sa permita, potrivit legii, perceperea taxelor vamale si a celorlalte drepturi de import. Valoarea marfurilor cuprinse in aceste declaratii vamale de tranzit neconfirmate se ridica la suma totala de peste 500 miliarde de lei. Aceasta suma, impreuna cu alte drepturi vamale aferente importului in regim de tranzit, nu a putut fi atrasa bugetului de stat.

Urmare a controlului efectuat, s-a constatat ca organele de executare silita din cadrul serviciului de specialitate al DRV Arad s-au multumit doar sa emita somatii si nu s-au deranjat sa initieze efectiv executarea silita a creantelor bugetare. Dupa modelul Falcotrade, autoritatile vamale, care au ca atributiuni executarea silita a firmelor care au prejudiciat bugetul de stat in materie de obligatiuni vamale, nu au cerut niciodata instantelor judecatoresti acest lucru. Firmele care au suportat controlul Curtii de Conturi sunt: SC Autocatal SRL Arad, SC Pfeifer und Neimersheim SRL Zabrani si SC Sprint Oil SRL Nadlac.

De asemenea, Curtea de Conturi a sesizat nereguli cu privire la incasarea veniturilor din inchirierea spatiilor apartinand domeniului public al statului puse la dispozitia societatilor comerciale care isi desfasoara activitatea in punctele vamale. SC Ariola Speed SRL Arad, SC GFS Duty Free SRL, SC Miranda Construct SRL, SC Romania Combi SA, SC Ast SRL, SC Rowo SRL si SC Dikstra Trans SRL au fost vizate in acest sens. (Gabriel Burlacu)

DEMISIA!
Vicepresedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala si seful Vamilor, Gelu Stefan Diaconu s-a autosesizat imediat dupa publicarea anchetelor din Jurnalul National si a postat pe site-ul Guvernului un soi de drept la replica, remis si redactiei noastre, prin care se cerea a fi anchetat. Mai mult, acesta promitea public ca-si va da demisia daca autoritatile il vor gasi vinovat in cele doua cazuri prezentate de Jurnalul National. In mod firesc, o data ce Curtea de Conturi il recomanda pe Gelu Stefan Diaconu pentru o vizita la PNA, gasind in controlul efectuat ca activitatea din vami tine deja de raspunderea penala, asteptam cu interes ca seful Autoritatii Nationale a Vamilor sa-si tina promisiunea facuta. Iata comunicatul vicepresedintelui ANAF: "Luand act de campania declansata de un grup de interese prin intermediul ziarului dumneavoastra, va comunic: Solicit public tuturor organelor abilitate prin lege sa efectueze toate cercetarile cu privire la presupusele incalcari ale legii pe care le-as fi comis asa cum se acrediteaza in articolul sus-mentionat. De asemenea, indata ce-mi va fi stabilita o vinovatie, demisia mea din functie va deveni imediata. In cazul in care cercetarile vor dovedi lipsa acestei vinovatii, imi rezerv dreptul de a actiona pe cai legale pentru tragerea la raspundere a celor implicati in campanie, persoane ale caror nume le voi face publice la momentul potrivit". (Gabriel Burlacu)

NU RATATI
Cititi in numerele viitoare alte dezvaluiri despre debandada din sistemul vamal condus de Gelu Stefan Diaconu.
×