Situată pe Strada Zlataust, la numărul 7A, locuinţa scriitorului Ionel Teodoreanu din Iaşi a fost distrusă şi aruncată la gunoi. Cu mai mult sau mai puţin efort, ar fi putut să fie transformată în casă memorială, dar nu s-a vrut. Interesele materiale, de grup, au primat. Şi cum poate fi exploatat un teren mai bine decât răzând de pe faţa pământului locuinţa?
Autorul moral al crimei culturale? Ministerul Culturii, prin pana fostei doamne Mona Muscă, care în 2005 a aprobat scoaterea imobilului de pe lista monumentelor istorice. Autorul fizic: Teodor Hăucă, un influent om de afaceri PD, membru al Co-misiei economice, industrii şi servicii şi al Comisiei pentru agricultură, silvicultură şi dezvoltare rurală al Senatului în legislatura 1995-2000. Cioclilor cu pricina le-au stat prin preajmă autorităţile judeţene, inclusiv cele culturale.
Contactat telefonic, fostul deputat democrat a spus că firma ce deţine proprietatea spaţiului respectiv va construi un bloc pe locul astfel eliberat. Am fost ultimul reporter care a fotografiat casa muribundă, cu unele simboluri care încă mai respirau umbrite de timp în odăile spaţioase. O sobă cu teracota învechită se zărea pe geam. Am pozat-o ca şi cum aş fi vrut să o iau cu mine. Am mai zărit cuşca cu uşiţa desfăcută a unei cutii de papagal (se vede într-o fotografie!), clanţa şi muchiile îmbătrânite ale unei uşi. Mirosea a carte veche şi a flori de liliac.
Am trecut pe lângă scara îmbrâncită, cu treptele înclinate, gata să se dărâme, parcă împinsă special spre paragină de stăpân. Parchetul uscat dinăuntru ar fi vrut parcă să scârţâie, dar n-a mai putut, îmbătrânise. Nimeni nu-l mai mângâia cu tălpile încălţărilor. Cu siguranţă, în toată locuinţa, cel puţin geamurile, tocurile de la uşi, ferestrele şi alte simboluri datau din perioada în care scriitorul locuise acolo. Acum le puteţi admira doar în fotografii. Ca pe o ultimă amintire. Era începutul lui aprilie 2010.
Iată cum s-au petrecut lucrurile. Pentru că imobilul avea statutul de proprietate privată şi nu de monument istoric, cum ar fi fost firesc, firma ce-l deţinea a primit aprobare de la Primăria Iaşi pentru demolare. Însă până atunci nimeni nu a încercat să salveze casa. Firma, care duce către fostul deputat PD Teodor Hăucă, a decis demolarea. Cum spuneam, fiul lui Teodor Hăucă, Ovidiu Sergiu Hăucă, notar în localitatea ieşeană Popricani, a adus câţiva sărmani din comuna respectivă care au încărcat în două zile în două camioane rămăşiţele casei.
Oamenii au muncit mai mult pentru resturile de lemn şi cărămizile de acolo, pe care le-au dus fiecare unde a avut nevoie. Am aflat asta de la un vecin al casei Teodorenilor, care, văzând că locuinţa este demolată s-a dus să capete şi el măcar o bucată de lemn. La poartă s-a întâlnit cu un ţigănaş care s-a recomandat ca fiind din Popricani, la fel ca toată gaşca, şi care i-a dat de înţeles că materialele sunt în mare parte a lor. Bătrânul a văzut cu ochii lui cum tocurile de uşă şi lemnul de la ferestre au luat calea sărăcimii. Au trecut cu ele prin faţa porţii sale. Priviţi ultimele imagini ale locuinţei în prag de prăbuşire, ale casei unde şi-a petrecut anii frumoşi ai primei tinereţi scriitorul Ionel Teodoreanu şi fratele său Păstorel Teodoreanu.
Citește pe Antena3.ro