Au fost cateva mii de oameni care, sfidand moartea, au pornit, inot, spre libertate. Pe malul celalalt al apei, in Iugoslavia, exista sansa evadarii de pe "insula", cum devenise Romania comunista.
Sute de romani nu au mai ajuns dincolo, pe malul sarbesc, cazand ucisi in chinuri de graniceri zelosi, rapusi de neputinta de a-si duce visul pana la capat, intorsi in tara si pedepsiti de autoritati. Peste destinul lor tragic s-a asternut uitarea. O societate pe cale de normalizare plateste pensii grase unor oameni care au curmat vieti nevinovate, cu unica vina, aceea de a-si dori prea mult libertatea. Ici-colo, o slujba de pomenire si amintirile apropiatilor tin loc de cicatrice, pentru ranile istoriei.
INITIATIVA. Jurnalul National v-a prezentat, in numarul de luni, initiativa unui cetatean sarb din Kladovo, Ranko Jakovljevic, care doreste sa le ridice monument acelor romani care nu si-au vazut visul cu ochii si au pierit in apele Dunarii. Pe toti cei care au trait cu succes o asemenea experienta, dar si pe rudele celor care au pierit inghititi de apele Dunarii i-am invitat sa ni se alature pentru a face lumina in acest dosar. In continuare lansam aceasta invitatie, punandu-va la dispozitie adresele e-mail: marina.constantinoiu@jurnalul.ro/ marius.tuca@jurnalul.ro si adriana.popescu @jurnalul.ro, precum si numerele de telefon ale redactiei. Numeroase persoane ne-au contactat ieri, dorind sa ne impartaseasca din experienta lor, incercand sa ni se alature, pentru a incerca elucidarea disparitiei tragice a unor rude sau prieteni, pentru a ne oferi detalii despre conditiile in care se fugea din tara si chiar pentru a oferi o mana de ajutor la ridicarea acestui monument, asa cum este cazul Institutului National pentru Memoria Exilului Romanesc. Am aflat, cu aceasta ocazie, ca la Orsova exista deja un monument si promitem ca vom continua seria de articole pe aceasta tema, pentru a nu-i da uitarii pe acesti oameni si pentru a ne impaca, in fine, cu trecutul. (Marina Constantinoiu)