x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Campaniile Jurnalul Copii speciali într-o Românie autistă Povestea lui Toma ● Ajutat de terapie, a spus "mama”

Povestea lui Toma ● Ajutat de terapie, a spus "mama”

28 Oct 2008   •   00:00

Toma Sorescu s-a născut pe 6 noiembrie 2005. Avea aproape 1 an şi jumătate cînd mama l-a dus la medicul pediatru şi l-a întrebat: "De ce se învîrte în jurul axei şi se uită la mînă? De ce nu arată cu degetul şi se joacă numai cu maşinuţele? De ce e atît de ataşat de sticlele de plastic şi mai degrabă de cutiile de jucării decît de jucăriile în sine?”.



Răspunsul a fost că e un copil normal, că nu trebuie să se îngrijoreze. La insistenţa părinţilor, medicul le-a dat o trimitere la un neuropsihiatru. Cu asigurarea: "O să vedeţi că medicul specialist vă va linişti cu siguranţă şi vă va spune că trebuie să-l duceţi pe Tomi mai devreme la grădiniţă”. N-a fost aşa. Pe 27 martie 2007 primul specialist vizitat l-a diagnosticat pe Toma cu autism. A urmat un lung proces de reevaluări, de specialişti, de negare şi, într-un final, de confirmare a primului diagnostic.

Din acel moment, pentru părinţi lupta cu autismul a devenit un "serviciu full-time”. Neuropsihiatrii i-au prescris pastile, însă părinţii s-au arătat de acord doar cu vitaminele. În rest, au citit, au studiat, şi astăzi îl ajută pe Toma să beneficieze de toate facilităţile unui tratament complet. Din luna aprilie 2008, Toma face acasă terapie ABA. La început, cu un supervizor local, acum cu un supervizor din SUA. Foarte importantă este echipa de tutori care se ocupă de Toma.

Cu ajutorul lor, copilul a spus "mama” prima oară. Pe lîngă terapie, el ţine o dietă alimentară prescrisă de medic - fără gluten şi cazeină -, face logopedie, kinetoterapie, tratament homeopat… Şi, poate cea mai mare reuşită: merge la gradiniţă.



ALATURÂ-TE. Fii alături de copiii autişti şi semnează scrisoarea deschisă

×