Complexul de servicii comunitare "Orizont” din Constanţa. 80 de copii pe 30 de locuri. 69 dintre ei sunt instituţionalizaţi. 28 sunt diagnosticaţi cu "autism combinat cu dizabilităţi psihice”. Tratament medicamentos au 21 dintre ei, terapii – 14. De psihoterapie, măcar pe hârtie, beneficiază toţi, de logopedie - 9, iar de activităţi educative individuale - 4.
Centrul e suprapopulat, iar pentru terapie, dintre rezidenţi, "sunt aleşi numai aceia de la care se mai pot obţine rezultate, ceilalţi fiind doar asistaţi din punct de vedere al satisfacerii necesităţilor primare (îngrijire, asistenţă medicală)”.
Terapia constă în până la trei şedinţe pe săptămână în funcţie de programul special al fiecărui copil: psihoterapie, logopedie, activităţi individuale şi kinetoterapie. Din totalul rezidenţilor, doar 9 beneficiază de dreptul constituţional la educaţie, cu ajutorul unui profesor de la o şcoală specială care vine în centru. Dintre aceştia, doar doi "şcolarizaţi” sunt cu autism.
Primii rezidenţi ai Centrului "Orizont” au fost copiii cu dizabilităţi severe transferaţi de la Negru Vodă. Bogdan e unul dintre cazuri. Irecuperabil. "Este nevăzător şi are şi un retard sever pe lângă autism. Nu putem face nimic pentru el. Am încercat un an de zile să-l facem să scoată un sunet dar, dacă nu mă vede, nu mă poate imita” ne-a explicat unul din logopezii centrului, Mihaela Frigioiu.
"Dacă se lucrează de la o vârstă mică cu un copil cu astfel de tulburări, la nivel cognitiv, social, limbaj şi autonomie, sunt şanse să nu ajungă la 18 ani să i se pună diagnostic de boală psihică. Am cunoscut un terapeut din Franţa care era indignată de faptul că acestor copii, când împlinesc 18 ani, li se schimbă diagnosticul de la autism la schizofrenie”, mărturiseşte directoarea centrului, Felicia Gheorghiu.
Citește pe Antena3.ro