x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Campaniile Jurnalul Croaziera Jurnalul Cafea si discretie la 5.000

Cafea si discretie la 5.000

de Catalin Pruteanu    |    Vladimir Ioan    |    06 Noi 2006   •   00:00
Cafea si discretie la 5.000

La Dubova, sat aflat la 30 de kilometri de Orsova, oamenii traiesc din pescuitul in "golf", unde isi arunca plasele peste acoperisurile fostelor lor case. Localnicii isi spun povestile la "barul galben" si la "Restaurant", la o cafea calda si ieftina.

Unul din cei doi plamani cu care respira satul mahoarca este "barul galben". E un galben ok, proaspat care inconjoara cativa metri cubi de aer inghetat. Sobita nu tine cafeaua calda nici daca o versi pe ea. Doar mirarea oferita de pret dezmorteste. Cu 5.000 am obtinut ce nu am acasa cu un puhoi de bani dati la intretinere. E pranzul si barmanita n-are inca sa dea rest la o bancnota de 500.000. In gerul de afara a mai transpirat cineva, proprietarul unui scuter defect. Ne rugam pentru el, ar fi o nedreptate ca spiritul tehnic ce a instalat pe jucarie boxe si radiocasetofon sa nu fie rasplatit de un spirit care se vrea mai generos. Cam dupa o ora, minunea s-a produs, roata se invarte imprastiind in jur benzina care tot picura de undeva, semn ca Dumnezeu ne-a ascultat, dar nu pana la capat. Probabil e destul de ocupat cu alte zone mai putin uitate de El.

"NU FACEM MANCARE!" Celalalt plaman e vizavi, poarta numele de "Restaurant". O femeie fara varsta, nu am socotit niciodata atat de mult, imi raspunde foarte amabil: "Nu, nu facem de mancare niciodata, dar cafea, da, este, de care vreti? Asta naturala e 10 mii". Fac eschiva cu prietenii de afara care ar vrea si ei licoare naturala si ies, parasind cu regret amarnic singura incapere calduroasa in care pasisem toata ziua. Cu ochiul din ceafa vad starea de alerta care se instaureaza. Se scutura fetele de masa, iar caldura navaleste afara prin usa deschisa pentru oaspeti si proptita cu un scaun. Mi-a fost putin rusine pentru ca stiam ca n-o sa ma intorc, dar mi-am reformulat constiinta: "cativa colegi" care sa bea cate o "naturala" e un chilipir.

PAUPERITATE. Satenii sunt saraci; la pranz, barmanita n-are inca sa dea rest la o bancnota de 500.000

ALTFEL. Asa se vedea Dubova acum patru zile. Azi, la intoarcerea catre casa am mai vazut "golful" in care ne-am si oprit in aceasta noapte cu dormitorul plutitor. Peisajul te unge pe suflet, dar au apreciat si altii. Cateva constructii se ridica pe mal, putine, unele neterminate, si care n-au nici o legatura cu satul amarat si stramutat pe deal. Unii dintre localnici traiesc din pescuitul in "golf", unde isi arunca plasele peste acoperisurile fostelor lor case. M-a surprins pontonierul, gazda noastra. Nu e din Dubova, face naveta, dar a indragit locul asta. Nu e deloc de acord cu vilele care se costruiesc: "E rezervatie naturala". Intelege totusi ca e viata grea si ca din putinii bani care intra in sat, multi sunt adusi de "investitorii" cu casele de vacanta. "Uite, acolo sunt doua case facute de niste danezi. Aia vin o data pe an aici, iar pentru restul timpului le lasa in administrarea primariei, care le inchiriaza si are grija de ele ca sa nu se strice."

IN INSERARE. Mai fac o plimbare la ceas de seara prin sat. E unul din locurile in care saluti pe strada si ti se raspunde. In afara de golf nu e nimic prea impresionant, nimic care sa te cheme inapoi, poate in afara de liniste. Si discretie. Dupa ce ni s-a raspuns la salut, n-a intors nimeni capul dupa noi sa ne priveasca. Eu l-am intors, ca sa vad daca ei l-au intors. Nimic, nici macar cele trei babe care stateau si sporovaiau indelung in frig. Si totusi nu m-as stramuta aici.

Uniunea protejeaza Cazanele

In 2006, localitatea prin care se evada din Romania comunista se confrunta cu problemele integrarii in Uniunea Europeana. Zona Dubova are situri naturale protejate strict de legi si bani europeni. "Vinovat" este un program ecologic numit NATURA 2000 si implementat de UE. Programul presupune realizarea unor studii prin care sa se identifice situri naturale valoroase care trebuie protejate, in detrimentul oricarei activitati industriale periculoase, a agriculturii poluante si a altor factori care pot afecta mediul. Se acorda despagubiri doar in cazul in care se poate dovedi ca activitatile interzise reprezentau unica sursa de venit pentru comunitate. NATURA 2000 n-a fost bine primit in Romania, starnind deja numeroase proteste in toata tara. Cele mai vehemente voci au fost la Tulcea, unde primarii au protestat cu inversunare fata de acest proiect. La Cazane, in localitatea Dubova, lucrurile nu sunt atat de transante. Atat edilii, cat si locuitorii spun ca inca se informeaza despre NATURA 2000. Activitatile industriale sunt foarte putine in Dubova: exista o singura fabricuta pentru exploatarea rocilor si cuartului, apatinand unor persoane din Orsova, dar satenii spun ca patronul ar fi inchis afacerea si fara NATURA 2000. In rest, ceva agricultura se face doar pe platoul Ciucaru, punctul fara intoarcere pentru cei care treceau granita cu Iugoslavia inainte de 1989.
  • Alexandru Nastase
  • ×
    Subiecte în articol: croaziera jurnalul