x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Campaniile Jurnalul Croaziera Jurnalul Istorie - Vlahii din Silistra o rup pe romaneste

Istorie - Vlahii din Silistra o rup pe romaneste

de Eugenia Mihalcea    |    19 Oct 2006   •   00:00
Istorie - Vlahii din Silistra o rup pe romaneste

La Silistra mai traiesc 150 de etnici romani. Pentru ca in localitate nu mai este scoala romaneasca, vlahii studiaza informatica in loc de limba romana.

Dascalul Petru Mihail a predat la scoala romaneasca din Silistra, pe malul bulgaresc al Dunarii, inainte de 1900. "Anul 1847, martie intaiul: m-am tocmit la scoala ca sa invat pe copii carte romaneasca".

VANZATORUL DE DULCIURI. Leonard Dimitrov, un bulgar cu origini 40% romanesti si restul bulgaresti, este unul dintre vlahii care mai rup putin in limba romana. Traieste in Silistra, acolo unde s-a si nascut de altfel. Bunicul sau era roman dinspre Garlita, din Dobrogea, iar bunica bulgaroaica. Leonard tine acum un magazin de dulciuri in centrul orasului bulgaresc Silistra, in care vinde bomboane, napolitane, dar si caramele bulgaresti.

Sotia apare de undeva din spatele incaperii, da buna ziua in romaneste si apoi zambeste. Nu stie mai multe cuvinte, nu a invatat si nici cei trei copii ai lor nu au apucat sa studieze romana. "Nu am avut timp sa-i invat limba romana, dar stiu calculatoare", spune Leonard Dimitrov din Silistra despre copiii sai. Nu se simte mai mult roman sau mai mult bulgar, ori are destula diplomatie cat sa nu ne jigneasca pre limba noastra. "Nu-i important de ce parte te simti, mai ales acum ca intram in Uniunea Europeana", adauga barbatul. Are 43 de ani si face parte poate din ultima generatie care mai vorbeste limba de origine.

AFACERE. Leonard vinde bomboane in Silistra

O SCOALA UITATA. Eugen, un batran venit din Tulcea in Silistra, cu parintii lui, cand avea 6 ani, nu prea intelege romaneste, in schimb e mandru de rudele sale de dincolo de Dunare. Si totusi nu si-a gasit drumul catre fosta casa, Romania, de multi ani.

Scoala romaneasca din Silistra s-a desfiintat de mult, doar batranii isi mai amintesc de ea. Chiar si bulgarii batrani stiu sa ne salute pe limba noastra, cei care au facut macar trei clase la scoala in limba romana, considerata la vremea ei un loc al elitelor locului. Conform estimarilor asociatiilor romanesti, numarul etnicilor romani din Bulgaria se situeaza intre 150.000 si 160.000 de persoane. Actuala Constitutie a Bulgariei nu recunoaste existenta minoritatilor, ci doar pe aceea a "grupurilor etnice". Drept urmare, in Bulgaria nu exista invatamant primar si secundar in limba romana.

ANUL 1940
Pentru romanii din Silistra, ca si pentru cei din Romania Mare, anul 1940 a fost un an in care vietile lor s-au schimbat total. Dupa dictatul de la Viena, din 30 august ‘40, romanii din Cadrilater nu mai stiau incotro sa se indrepte. La 1 octombrie 1940, evacuarea populatiei romanesti din Cadrilater era practic terminata. Ei s-au indreptat spre Constanta, Tulcea, Calarasi sau Bucuresti. La sapte kilometri de Silistra, se afla comuna Aidemir, locuita in principal de mocani, urmasi ai oierilor sositi cu oile la Dunare din Marginimea Sibiului. In Aidemir functiona inca din anul 1880 o scoala primara cu predare in limba romana, infiintata de Eforia Scoalelor. De asemenea, si la Silistra, inca inainte de 1850, functiona o scoala romaneasca din care au iesit serii intregi de absolventi. Atunci, 61.000 de bulgari au parasit Romania si 100.000 de romani s-au refugiat din Cadrilater, lasand in urma lor sate ca Doimuslari, Cainargeaua Mare, Curt-Bunar, Sarsanlar, Acadanlar, Popina, Casim, Amutli, Stejarul, Vulture_ti, Cavarna. Pe ansamblu, in Dobrogea erau 223.000 romani si 173.000 bulgari, in 1940.

×