x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Campaniile Jurnalul Croaziera Jurnalul Jurnal de Croaziera - Marea ecluza

Jurnal de Croaziera - Marea ecluza

de Alexandru Boariu    |    03 Noi 2006   •   00:00
Jurnal de Croaziera - Marea ecluza

Incredibil, dar adevarat! In sfarsit, am ajuns la Portile de Fier I. Am ajuns la "Marea Ecluza". Ce mai freamat, ce mai soare, ce mai vant! Parca furioasa ca am dovedit-o, Dunarea a devenit scortoasa.

Incredibil, dar adevarat! In sfarsit, am ajuns la Portile de Fier I. Am ajuns la "Marea Ecluza". Ce mai freamat, ce mai soare, ce mai vant! Parca furioasa ca am dovedit-o, Dunarea a devenit scortoasa. Valurile ating cote marine, lovindu-ne din toate partile. Vantul a inceput sa bata puternic inca de aseara. Tase a fost nevoit sa faca cateva gauri in benere, altfel se faceau zdrente. Nici un alt vapor nu se mai misca in zona, in afara de "convoiul" nostru. Inclusiv lotcile pescaresti stau cuminti la mal. Cineva dintre cei plecati dis-de-dimineata pe coclauri in cautare de subiecte (am ramas pe vapor doar eu, Ioana si Gecui de la Antena si Adrian de la marketing) il suna pe Tase, intrebandu-l daca ar putea sa-i aduca cu salupa la bord. Sunt flamanzi si rupti de frig. Dar nici vorba de transbordare. Pe un asemenea vant, pe astfel de valuri, ar fi sinucidere curata. Ramane sa facem jonctiunea, diseara, la Orsova. Ca de obicei, cina le va fi si masa de pranz.

Inaintam greu, cu vantul in fata. Uneori plutim in deriva. In urma salupei, pusa la grea incercare, pontonul se misca in zig-zag, "ca pisatul boului", spre disperarea lui Gecui, care cu greu isi poate tine echilibrul pentru a filma. Tase ne atrage atentia ca nu-i de gluma, ecluzarea in astfel de conditii poate fi periculoasa. In fine, intram in ecluza (in cea din stanga, a sarbilor). Aici scapam de vant, dar ne asteapta alte belele. Pontonul se loveste si se freaca de peretele ecluzei, cand la prova, cand la pupa. Dupa ce scurteaza parama, Tase face adevarate curse, sprintand de la un cap la altul, pentru a proteja pontonul. Vrem sa-l ajutam, dar nu prea putem, nu ne pricepem. Nici n-am observat cand sarbii au inchis portile ecluzei. Apa a inceput sa creasca cu repeziciune. La un moment dat, barca cu motor agatata la pupa pontonului intra sub o nisa din peretele ecluzei. Tase face un salt de felina in barca si o indeparteaza in ultima clipa, altfel s-ar fi scufundat. Intre timp am ajuns sus. Se deschid portile din fata. Dunarea ne intampina la fel de furioasa, dar diseara vom fi la Orsova.

×
Subiecte în articol: croaziera jurnalul