Te astepti ca, pe malurile Dunarii, preparatele din peste sa fie la ele acasa. Crezi ca vei gasi aici imparatia retetelor din peste. Te inseli! De la Zimnicea la Bechet... retetele gospodinelor nu sar de clasicele saramuri, de pestele prajit, fript ori taiat bucatele in ciorba. Pana la urma, retetele sunt cam aceleasi, conteaza foarte mult inspiratia si placerea bucatarului.
O fi de vina obisnuinta, poate lipsa de pofta ori disparitia pescarilor (oare?), dar, pe malurile Dunarii, pestele, ca produs alimentar, nu pare sa aiba prea mare cautare. Cand ii intrebi pe localnici de restaurante cu specific pescaresc, la mare moda prin alte locuri ale patriei, oamenii se uita la tine cu un fel de... intelegere (ca sa nu zicem compasiune). Ce le trebuie lor astfel de localuri cand isi pot pescui bine mersi chiar ei pestele, si-l pot gati acasa sau chiar pe malurile Dunarii, unde l-au prins? Chiar si bucatarii localurilor dunarene merg tot pe mana cartilor de bucate si nu pe un specific al locurilor. Prin localitatile prin care am trecut am oprit in cateva localuri (mai alese) pentru a incerca sa gasim niste retete din peste si oameni dispusi sa le si gateasca.O reteta la care tine si despre care stie sigur ca va face fericit pe oricare gurmand este: "Crap la cuptor cu sos de vin alb". SABOTATI TRACTOARELE! La Bechet, mare mester mare in ale prepararii produselor din peste este chiar primarul, Constantin Oclei. De la dansul am aflat o reteta de-ti vine sa te faci agricultor! Ati mai auzit de "peste la disc"? Fiti atenti...
STIUCA UMPLUTA CU MULTE MIRODENII
|
Se dezoseaza stiuca (ii tai capul si cu un cutit sau cu degetele dai carnea de pe oase, iar la coada rupi osul de carne. Ies toate oasele si pestele ramane ca o manusa). Carnea care ramane pe oase se ia si se pune separat. Stiuca se sareaza. Oasele se pun in oala si se fierb cu putin ulei si vegeta. Dupa ce a dat in fiert se da la o parte. Carnea luata de pe oase se da prin masina de tocat si se amesteca cu galbenus de ou, unul sau mai multe, depinde cat de mare este stiuca. Putin ulei, piper, nucsoara, usturoi, nuci sau stafide, masline. Bagi umplutura in stiuca, o cosi la gat si o asezi intr-o tava pe un pat de legume. O lasi la cuptor pana se rumeneste bine si te infrupti pana nu mai poti. Pofta buna!
|
CRAP LA CUPTOR
|
Se curata pestele, se cresteaza pe spate, se sareaza si se lasa o jumatate de ora inainte de a se pune in tava. "Se pune pestele in tava, se acopera cu sosul de vin si se baga la cuptor o ora. Se serveste cald, stropit cu zeama de lamaie si garnitura de cartofi fierti." Pofta buna!!! |