x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Campaniile Jurnalul Croaziera Jurnalul Romani cu sufletul intre doua tari

Romani cu sufletul intre doua tari

de Ioana Alexandra Raduca    |    03 Noi 2006   •   00:00

Acostam cu greu la Corabia. Nivelul Dunarii a tot scazut in ultimele zile si putin a lipsit sa esuam...
"Un oras mic, dar in care nu te plictisesti niciodata!", ni-l descrie pe scurt seful Politiei de Frontiera, mutat de curand aici. De la el aflam ca in oras traiesc inca o multime de bulgari. De fapt, romani mutati in ’40 din Cadrilater. Stramutatii au primit sau inca mai asteapta despagubiri din partea statului bulgar, pentru tot ceea ce au pierdut cand si-au abandonat gospodariile din Caliacra si Durostov. "Am vandut tot pe nimic. Am luat cu noi in Romania doar o vaca... si ce gospodarie frumoasa aveam!", ne marturiseste Petre Barbu, cu lacrimi in ochi.

NOSTALGII. A primit, la inceputul anului, 960 de milioane de lei despagubiri. A impartit banii cu fratele sau, iar ceea ce i-a revenit s-a mai impartit o data: o parte la nepoti, o parte la banca, pentru zile negre.

Erau copii sau adolescenti cand au parasit Cadrilaterul, dar spun ca inca se mai simt legati sufleteste de Bulgaria. Pe Nicolaea Caramocan il intrebam in gluma cu cine a tinut cand nationala de fotbal a Romaniei a jucat cu cea a Bulgariei. Rade. Ii sclipesc ochii si ne raspunde fara ezitari: cu Bulgaria.

IN LOC DE FINAL. Nici unul dintre stramutati nu mai vorbeste bulgareste. S-au rasfirat. La Corabia au nimerit doar cateva zeci de familii. Unele, cu timpul, au plecat...
Povestea stramutatilor din Cadrilater, in aceasta seara, la Obervatorul Antenei 1, ora 19:00.

×
Subiecte în articol: croaziera jurnalul