x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Campaniile Jurnalul Daniel Breaz: “Putem nega răutatea şi preţui bunătatea”

Daniel Breaz: “Putem nega răutatea şi preţui bunătatea”

de Roxana Ioana Ancuta    |    11 Feb 2010   •   00:00
Daniel Breaz:  “Putem nega răutatea şi preţui bunătatea”

Probabil, ca orice om de ştiinţă este foarte exact. În calcule. În gândire. În acţiuni. În exprimare. Daniel Breaz (35 de ani) un profesor din Alba Iulia premiat, de curând, de Institutul de Cercetare pentru Ştiinţe Matematice din cadrul Universităţii Kyoto (Japonia) a fost numit cel mai bun matematician al lumii, în teoria geometrică a funcţiilor. E modest. Şi ardelean. Nu crede că distincţia îi va schimba viaţa în vreun fel, în sensul că...."voi continua să muncesc în acest domeniu. Voi rămâne acelaşi om şi acelaşi cercetător".




    Jurnalul naţional: În mai, la Osaka vă va fi decernat premiul care v-a adus titlul de cel mai bun cercetător din lume, al anului 2009, în teoria geometrică a funcţiilor. Care-i povestea acestui premiu?
    Daniel Breaz: Este vorba de un premiu care se acordă anual unui cercetător în domeniul Teoriei Geometrice a Funcţiilor. Nu e vorba de cel mai mare matematician al lumii, sunt alţii mult mai buni şi mai valoroşi decât mine. E vorba doar de un domeniu al matematicii, unde Japonia, ca şi România şi alte câteva ţări din lume au o şcoală  bine dezvoltată. Iar povestea acestui premiu este următoarea: muncă şi perseverenţă.

5547-113664-miscarearezistenta.jpg    De ce credeţi că dintre aproape 5000 de matematicieni ai lumii, japonezii v-au ales pe dvs cel mai "breaz" şi cel mai bun matematician?
     Aşa au considerat ei... Mi-au cerut un CV, au văzut ceea ce am scris în lucrările mele şi au decis.

    Cum vă va schimba viaţa acest premiu?
    Nicicum, voi continua să mucesc în acest domeniu.

    Credeţi că, de-acum înainte, veţi fi privit altfel?

    Nu, voi rămâne acelaşi om şi cercetător.

     Aţi scris 10 cărţi de specialitate, aţi participat în cadrul a peste 50 de conferinţe de profil. Activitatea dvs din acest domeniu v-ar fi facilitat, fără îndoială, o funcţie interesantă într-un institut de cercetare din oricare ţară a lumii. Cu toate acestea, trăiţi, încă, în România şi profesaţi la Alba Iulia. De ce nu aţi plecat din România?
    Îmi place foarte mult România, iar cercetare se poate face şi aici, eu lucrând într-un domeniu teoretic al matematicii.

    Cum trăieşte cel mai mare matematician? Numai cu calcule în minte?
    Nu, trăieşte normal, ca orice om, dar aloca mai mult timp cercetării.

    Dacă ar fi să glumim puţin, care credeţi că este formula matematică a fericirii?
    Fericirea ar putea fi definită asemenea unei funcţii continue...

    De ce pasiunea pentru acest domeniu?
    Matematica este ştiinţa care m-a atras cel mai mult.

    Cum aţi explica, în cei mai simpli termeni, ce înseamnă, de fapt, matematica?
    Matematica este locul unde 1+1 nu fac întotdeauna 2.

    Aţi putea să ne spuneţi un secret care ne-ar determina să întelegem această ştiinţă (matematica) mai bine?
    Nu cred că există vreun secret, e nevoie doar să-ti placă, altfel nu ai nici o şansă.


"Am sperat să pot schimba ceva"

    Sunteţi, în afară de profesor universitar, şi preşedinte executiv al PSD Alba. De ce v-aţi implicat în politică?

    Am sperat să pot schimba ceva, să aduc ceva benefic pentru oameni. Nu am reuşit încă, dar mai sper...

    Spuneaţi, într-un interviu, că apreciaţi, la oameni, sinceritatea, perseverenţa şi seriozitatea. Sunt calităţi care nu se prea întâlnesc în rândurile clasei politice. Totuşi, cum vă împăcaţi cu această lume?
    Şi în politică sunt oameni valoroşi, care beneficiază de aceste calităţi - sinceritate, perseverenţă şi seriozitate.

    Despre matematicieni -despre oamenii de ştiinţă în general - se spune că sunt mai cu capul în nori. Simţiţi că faceţi parte din această familie?
    Greşit. Matematicienii, oamenii de ştiinţă în general, nu sunt aşa. Deci, nici pe mine nu mă reprezintă aceste catalogări.

    Aţi putea găsi o tangenţă între matematică şi politică?
    Nu cred...

    Eminescu spunea "egalitatea nu există decât în matematica". Sunteţi de acord cu asta?
    Depinde cum privim lucrurile.

    Există vreo maximă despre matematică pe care s-o promovaţi ca fiind preferata dvs?
    Matematica este punctul de intersecţie al realităţilor înconjurătoare.

    Credeţi că în viaţă, totul se reduce, într-un fel, la formule matematice? Dacă da, atunci...oare există o formulă  - matematică, evident - care să ne scoată din criză şi să aducă starea Romaniei pe un făgaş cât de cât normal?
    Viaţa nu e reprezentată doar prin formule matematice.  Însă, pentru problema pe care aţi adus-o în discuţie, ar fi o ecuaţie...Foarte complicată, dar rezolvabilă.

    Cum credeţi că vă va recompensa statul român pentru performanţa tocmai dobândită de dvs?
    Nu mă interesează nici o recompensă. Este un premiu pe care l-am luat pentru ceea ce am realizat în teoria geometrică a funcţiilor şi asta e suficient.

    Spuneţi, vă rog, o frază legată de faptul că profesorul Breaz, ales cel mai bun matematician al lumii, s-a născut în oraşul întregirii româneşti, unde şi azi răsună glasul marelui voievod: "pohta ce-am pohtit..."
    Nu e vorba de cel mai bun matematician al lumii! Repet...este un domeniu al matematicii, teoria geometrică a funcţiilor. Şi, ce să spun, sunt mândru că sunt ardelean.

    Există o formulă matematică a bunătăţii şi o formulă a răutăţii şi a invidiei?
    Putem nega răutatea şi preţui bunătatea.

    Credeţi în destin? Credeţi că fiecăruia, undeva, într-un birou al dumnezeirii, îngerii i-au scris un program al soartei?
    Da, este posibil...

    Dacă aţi putea alege o altă epoca, în care v-aţi simţi mai bine?

    Nu vreau altceva, mă simt bine şi acum.


Printre cei mai tineri profesori universitari români
Daniel Breaz este profesor al Universităţii "1 Decembrie 1918" din Alba Iulia. Premiul care-i va fi acordat în luna mai de către Institutul de Cercetare pentru Ştiinţe Matematice din cadrul Universităţii Kyoto din Japonia încununează munca de peste 12 ani în cercetare a matematicianului român. Breaz e doctor în matematică şi este unul dintre cei mai tineri profesori universitari din România. Are publicate zece cărţi de specialitate şi peste o sută de articole ştiinţifice, având colaborări cu universităţi din Japonia, Canada, Turcia sau Egipt. Este coordonatorul Conferinţei Internaţionale de Matematică găzduite, anual, de Universitatea din Alba Iulia.

Universitatea Kultur din Istanbul i-a lansat lui Daniel Breaz invitaţia de a participa în acest an, timp de zece zile (în luna august), la o şcoală de vară pentru a susţine cursuri în faţa a 50 de doctoranzi din toată lumea. În afara de el, în cadrul acestui program de vară, vor mai participa profesorul Shigeyoshi Owa, de la Universitatea Kinki din Osaka şi profesorul Yaşar Polatoglu, din cadrul Universităţii Kultur din Istanbul.

×
Subiecte în articol: mişcarea de rezistenţă