Elemente din conducerea FSN s-au strans in jurul lui Iliescu pentru a se impotrivi programului de reforme al lui Roman. Liderii militari, de Securitate si politici de varf, asociati cu Ceausescu, au fost chemati sa lucreze pentru FSN, care nu este capabil sa scape de suspiciunea ca a furat Revolutia si cauta sa exploateze temerile fata de anarhie si iredentism maghiar in Transilvania.
EXCLUSIV - ROMANIA IN ARHIVELE CIA
Central Intelligence Agency - CIA - a declasificat partial sute de documente legate de Romania. Acestea reprezinta o analiza a situatiei din Romania din perioada Razboiului Rece. Deciziile conducerii comuniste de la Bucuresti, implicatiile economice si politice ale acestora pe plan european sau mondial au interesat dintotdeauna Statele Unite.
Jurnalul National va prezinta aceste documente asa cum au fost ele declasificate, pentru ca cititorii sa cunoasca situatia Romaniei de atunci din alte surse decat cele oficiale romanesti. Teama de un nou regim autoritar a nelinistit populatia si s-a mentinut mult timp dupa Revolutie.
Anul 1990 va fi in Europa de Est o perioada de tranzitie de la revolta la reforme, nu va fi un an in care sa fie introduse reforme dure. In ciuda decomunizarii din regiune, comunistii vor pastra suficienta putere pentru a ramane un potential obstacol puternic in calea reformelor, in special in Romania si Bulgaria. Ungaria si Cehoslovacia vor forta retragerea trupelor sovietice. Polonia si Republica Democrata Germana vor supune si ele probabil Moscova unei presiuni crescande, pentru o retragere pana la sfarsitul anului. Tranzitia catre un regim democratic si economia de piata vor fi ferme in Cehoslovacia, Ungaria si Germania Democrata. Polonia, Iugoslavia si Bulgaria vor avea un parcurs dificil, iar Romania si Albania ar putea infrunta inca mai multe violente. Politica in Romania va fi tot mai polarizata in cea mai mare parte a lui 1990, cu Frontul Salvarii Nationale la guvernare infruntand o criza serioasa de legitimitate si populatia traind sub o continua amenintare a intimidarii politiei secrete din perioada Ceausescu, politie absorbita in noile ministere de Interne si de Aparare. Problemele economice care apar, in special printr-o scadere drastica a productiei industriale, vor forta conducerea Romaniei sa demareze serioase reforme economice spre sfarsitul anului.
PERSPECTIVE. Economia Romaniei este ravasita, fara planuri clare de revigorare. Stocurile de alimente si bunuri care ar fi trebuit exportate asigura doar o solutie temporara. Romania a pornit bine in privinta reformelor agricole si a micilor intreprinderi. Fostii comunisti si linia dura a comunistilor vor face tot ce le sta in putinta sa-si pastreze pozitiile- cheie in sistem, fiind un obstacol serios pentru introducerea reformelor, in special in Romania si Bulgaria. Populatia Romaniei in 1989: 23,2 milioane, 89,1% romani, 7,8% maghiari, 1,5% germani. Sistemul: inceput de tranzitie dinspre stalinism. Noul guvern interimar este condus de Frontul Salvarii Nationale, o autoproclamata coalitie de activisti politici noncomunisti si fosti oficiali comunisti disidenti. Comunistii inca domina structurile guvernului, desi multe dintre legile represive ale vechiului regim au fost abolite. Economia se prezinta astfel: Produsul Intern Brut in 1988: 151,3 miliarde de dolari, 6,580 de dolari pe cap de om (33% din PIB al Statelor Unite). Comertul in valuta forte si platile in 1988, in milioane de dolari americani: exporturile - 7.280 de dolari, importurile - 4.480 de dolari; datoria bruta - 1.900 de dolari; rezerve - 0.580 de dolari.
Revolta din decembrie 1989 a atins punctul culminant in Ajunul Craciunului, conform CIA. La 25 decembrie 1989, demonstratiile continuau inca in Bucuresti |
Citește pe Antena3.ro
Regruparea comunistilor
PROTESTE. Piata Universitatii - un fenomen anticomunist |
VIITORUL EUROPEI DE EST
|
Revolutiile din Europa de Est asigura baza pentru dezvoltarea democratiei si a economiilor de piata. Nu va fi un proces liniar, unele tari vor continua sa infrunte instabilitate politica, tulburari etnice si regrese economice. Ramane posibilitatea revenirii autoritarismului, in special in Balcani, unde inlaturarea hegemoniei comuniste ameninta sa revitalizeze vechile animozitati etnice, lupte civile si tensiuni interstatale. Vest-europenii pot conduce viitorul est-european, dar si Statele Unite au avantaje importante. Constrangerile unor reforme economice chiar de succes, insotite de inflatie si de somaj, vor testa rabdarea populatiei. Crize economice prelungite si revigorarera grupurilor etnice vor alimenta instabilitatea politica, in special in Balcani: cel mai violent scenariu, probabil in Iugoslavia si in Romania, va fi nu o reintoarcere la regimul comunist, ci la autoritarism, represiune crescanda a minoritatilor etnice, lupte civile si chiar razboaie interstatale. (analiza din 01.04.1990, publicata la 13.12.1999)
|
STRATEGII POPULISTE
|
FSN nu mai poate pentru mult timp sa mascheze lipsa de credibilitate si diviziunile interne. Presedintele Iliescu a recunoscut joi ca situatia politica este instabila, avertizand ca anarhia va fi instaurata daca guvernul provizoriu va cadea. La doar o luna dupa ce a preluat puterea, Frontul se lupta sa reziste in fata presiunii crescande a grupurilor de opozitie anticomuniste, studentilor si muncitorilor. Nu este capabil sa scape de suspiciunea ca a furat revolutia si cauta sa exploateze temerile latente fata de o posibila anarhie si iredentism maghiar in Transilvania. Strategia FSN de a ridica standardul de viata este o strategie pe termen scurt de a-si mentine popularitatea. Redirectionarea energiei a fortat un numar de industrii sa-si reduca munca drastic. Romania va infrunta probleme serioase in a convinge creditorii occidentali, iar pe sovietici sa asigure energie pe datorie. Aceasta poate duce la inchiderea unor intreprinderi care nu sunt competitive sau eficiente din punct de vedere energetic. (nota din 27.01. 1990, publicata la 07.07.1999)
|
OFENSIVA
|
Elemente din conducerea FSN se regrupeaza pe langa presedintele Iliescu in ceea ce pare a fi un contraatac al vechii garzi impotriva programului de reforme al prim-ministrului Roman (...) Un cotidian ultranationalist detinut de un sustinator al lui Iliescu a intensificat atacurile impotriva lui Roman, legat de pretinsa implicare in coruptie si a criticat indirect radacinile sale evreiesti prin atacarea reprezentarii evreiesti in guvern si mass-media. Roman pare sa castige putere in detrimentul aripii dure la congresul partidului din martie, existand speculatii ca ar putea incerca sa-l inlocuiasca pe Iliescu in functia de presedinte. Iliescu poate spera sa foloseasca grupul creat in jurul lui pentru a trage foloase din opozitia fata de programele de reforma si sa-si salveze pozitia. Vechea garda il poate vedea pe el ca un varf de lance in lupta impotriva reformelor. Pozitia lui Roman si abilitatea de a continua reformele vor depinde de reactia publica si mai ales de a muncitorilor fata de somajul ridicat pe care programul sau este posibil sa-l aduca (informare din 13.05.1991, declasificata la 07.07.1999)
|