x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Campaniile Jurnalul Decembrie '89 Securitatea a ratat mitingul de la 21 decembrie

Securitatea a ratat mitingul de la 21 decembrie

de Valentin Zaschievici    |    14 Noi 2009   •   00:00
Securitatea a ratat mitingul de la 21 decembrie
Sursa foto: /Agerpres

Ziua de 21 decembrie 1989 este cea în care Ceauşescu a scăpat din mână frâiele puterii. Mitingul, convocat de el însuşi (potrivit unor martori oculari), care avea ca scop afirmarea deplină a adeziunii populare la politica partidului şi statului, s-a transformat într-un haos cumplit - terenul potrivit pe care Revoluţia avea să poposească la Bucureşti.

Atât de "atent" a fost pregătit mitingul încât, în dimineaţa zilei de 21 decembrie, forţele de Miliţie şi Securitate au fost surprinse de mulţimea care ocupase piaţa Comitetului Central. Efectivele de pază şi supraveghere au sosit în piaţă la o jumătate de oră după ce aceasta se umpluse de lume. La miting a participat, aşadar, cine a vrut şi cine n-a vrut. Dar mai cu seamă, "cine trebuia", după cum reiese şi din spectaculoasele dezvăluiri ale unui ofiţer cu rang înalt în Direcţia V, cu atribuţii în protecţia demnitarilor, organizarea şi supravegherea manifestărilor de masă, precum cea de la 21 decembrie.

Sub protecţia anonimatului, ofiţerul din Direcţia V ne-a relatat culisele organizării mitingului, precum şi gravele erori de securitate, atât de multe încât e greu de crezut că au fost întâmplătoare. Graţie acestor erori, şi-au făcut apariţia grupurile de tineri care aveau să agite mulţimea, s-au produs fenomenele care au stârnit panică, precum exploziile petardelor şi teribilul vuiet care a împietrit zecile de mii de oameni adunaţi în piaţă.

 

Jurnalul Naţional: Când aţi aflat de miting?

În noaptea de 20-21 decembrie 1989 am primit ordin de la generalul Bucurescu Giani, care era în perioada aceea şeful Comandamentului, ca să iau măsuri pentru ca a doua zi să se desfăşoare un miting în piaţă. În dimineaţa zilei de 21 decembrie, cu efectivele din cadrul Direcţiei (n.r. - a V-a) şi altele de la trupele de Securitate, genişti, de la Capitală şi USLA s-a făcut verificarea completă în piaţă, inclusiv la canalele subterane de canalizare. Cu alte cuvinte, s-a verificat absolut tot ceea ce exista în piaţă.

În cursul dimineţii au sosit şi maşinile de la televiziune, carele de reportaj şi maşinile de sonorizare. Şi acestea au fost verificate şi din momentul în care au fost verificate am avut ofiţeri şi subofiţeri specialişti în sonorizare care au rămas în aceste maşini ale televiziunii.

 

Cine erau cei care lucrau în carele de reportaj care transmiteau mitingurile lui Ceauşescu?

Erau profesionişti, oameni verificaţi, oameni foarte capabili. Latura cea mai proastă a fost tocmai faptul că municipiul Bucureşti, Securitatea, trebuia să-şi aducă efectivele imediat ce s-au terminat verificările noastre. Or, efectivele de la Inspectorat au sosit după ce a venit publicul în piaţă.

 

Era pentru prima dată când s-a întâmplat acest lucru?

Exact. Mai mult, au apărut şi nişte tineri care erau suspecţi din prima clipă cum îi vedeai. Cam toţi de aceeaşi vârstă, echipaţi cam la fel, care au ocupat îndeosebi latura dinspre Consiliul de Stat.

 

Cum se efectua controlul de cei care au întârziat în acea dimineaţă?

Controlul se făcea cu specialişti de geniu, se controlau toate obiectele care erau în zonă, în aşa fel încât să nu fie amplasate bombe sau materiale explozive. Controlul era foarte minuţios, făcut inclusiv cu specialişti din domeniul chimic, uneori foloseam şi specialişti din trupele chimice ale Ministerului Apărării Naţionale. Controlul se făcea şi din punct de vedere radio, pentru a nu exista instalaţii de bruiaj sau de influenţare negativă a transmisiilor.

După efectuarea acestor controale, în mod normal trebuia să fie preluată toată piaţa de cadre de Securitate şi de Miliţie, or acestea au sosit după ora 9:00, când publicul intrase deja în piaţă.

 

Puteau să nu mai vină deloc
De ce credeţi că s-a întâmplat acest lucru?

Nu mi-am putut explica acest lucru. Controlul se făcea nu numai în partea subterană sau la suprafaţă, ci chiar şi în construcţiile care erau în apropiere, cum era, de exemplu, şi blocul "Generala". Acolo mergeau ofiţeri de dimineaţă la fiecare apartament, verificam dacă cei care sunt acolo sunt trecuţi în cartea de imobil, sunt din familie, nu sunt persoane străine... să luăm măsuri şi pe acoperişul clădirilor cu lunetişti şi cu observatori, ca să poată să observe toată zona.

Controalele se extindeau până la Palatul Telefoanelor, Biserica Creţulescu, blocul cu "Muzica". Se controlau şi subsolurile acestor clădiri. Trebuia instalate posturi de pază şi de supraveghere. Dar, în ziua respectivă, de 21 decembrie, aceste efective n-au venit la timp. Au venit la circa jumătate de oră după ce publicul intrase în piaţă. Efectiv nu-şi mai aveau rolul, puteau să nu mai vină deloc.

 

Ce-ar fi trebuit să facă aceste trupe care n-au ajuns la timp?

În momentul în care se termina controlul trebuia asigurată paza, supravegherea şi observarea zonei, iar când veneau trupele de Miliţie şi de Securitate acestea creau nişte culoare, nişte zone de protecţie şi persoanele care veneau cu publicul trebuia să fie însoţite până intrau în zona respectivă tot de ofiţeri şi de personalul de partid. În piaţă se aşezau ca pe o tablă de şah, iar când cei din public se împingeau nu puteau să creeze ce s-a întâmplat pentru că erau stopaţi.

L-am întrebat pe generalul Bucurescu înainte de a veni dispozitivul dacă totul este pregătit şi m-a asigurat că o să vină cât de curând.

 

Despre generalul Bucurescu ce ştiţi?

Ştiu că e mai mult plecat prin Franţa.

 

Prea târziu
Când a început mitingul?

Cam în jurul orei 12:00. Din cauza aceasta dispozitivele luate de Securitate au fost formale. A fost cea mai proastă organizare posibilă. Cauzele au fost următoarele: Barbu Petrescu a vrut să facă mitingul respectiv şi de aceea şi-a mobilizat toţi activiştii. Sigur că Inspectoratul cunoştea şi chiar generalul Bucurescu, care era comandantul acţiunii în comandamentul care era constituit înainte de plecarea lui Ceauşescu în Iran. Eu am rămas la comanda Direcţiei a V-a.

Deci, Barbu Petrescu şi-a trimis activiştii, a informat şi Inspectoratul că va avea loc a doua zi, la 21, miting. Eu mi-am luat măsurile care se impuneau, pentru că am fost anunţat de generalul Bucurescu că s-ar putea să aibă loc mitingul. Din cauza acestei incertitudini ei nu şi-au adus forţele în piaţă decât în momentul în care s-a confirmat că mitingul va avea loc. Or, era deja destul de târziu.

Confirmarea s-a făcut după ora 10:00 şi la ora 12:00 era mitingul. În mod firesc, cei care veneau la miting erau selectaţi din întreprinderi de oamenii de la partid şi erau însoţiţi de ofiţerul de Securitate care răspundea de întreprinderea respectivă. Aceşti oameni au fost pregătiţi, dar au rămas undeva pe traseu, venirea lor spre piaţă având loc după confirmare.

 

Aţi primit confirmarea după ora 10:00?

Da, dar eu de la Direcţia a V-a am luat măsuri de dimineaţă. Dar degeaba s-au făcut aceste verificări, dacă n-au fost asigurate cu oameni de ordine. De asemenea, n-au fost create din timp barajele pe unde să pătrundă aceştia, astfel încât să fie controlaţi. Ca urmare a acestui fapt s-au adăugat diferite persoane care aflaseră de miting, altele decât cele care au venit din întreprinderi.

×