x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Campaniile Jurnalul Decembrie '89 "Vuietul, produs de o masina a Armatei"

"Vuietul, produs de o masina a Armatei"

19 Apr 2004   •   00:00

Un ofiter de Securitate cu rang inalt povesteste cum fost creata panica in Piata Palatului, de un vuiet teribil produs de o instalatie amplasata pe o masina a Armatei. Zgomotul si grupurile de agitatori au facut ca mitingul sa scape de sub control, iar manifestantii sa rupa randurile, aruncandu-si pancartele si fugind din piata, sub ochii lui Ceausescu.


Un ofiter cu functie inalta in fosta Directie V sparge tacerea, facand dezvaluiri senzationale despre momentul in care mitingul convocat in Piata Palatului, in dimineata zilei de 21 decembrie ‘89, s-a intors impotriva lui Ceausescu. Sub protect ia anonimatului (la care va renunta la un moment dat), martorul ocular relateaza experient a "provocarii" (cum o numeste el), accentua nd doua aspecte de importanta majora. Unul este zgomotul infernal care a semanat groaza in zecile de mii de ocupant i ai pietei. Al doilea este prezenta unor grupuri de barbati ale caror actiuni au amplificat panica.
MARIUS TUCA


  • Jurnalul National: Unul dintre cele mai importante momente de la acea manifestatie a fost vuietul care s-a auzit si care i-a ingrozit pe oamenii care se aflau in piata si au inceput sa se imbulzeasca. Unde va aflati in acel moment?

    Ma aflam in fata sediului Comitetului Central sub balconul principal. Zgomotul s-a produs in doua reprize, la intervale scurte de timp. A fost sub forma unui vuiet asemanator lansarii unei rachete. Dar foarte interesant pentru ca frecventa vuietului a fost atat de puternica incat chiar prin masa aceea de oameni simteai cum iti vibreaza stomacul. In nici un caz nu s-a produs in nici una dintre masinile televiziunii. Toate aceste mijloace ale televiziunii fusesera amplasate de-a lungul cladirii CC, pe fatada, foarte aproape de spatiul verde.

    Erau vreo trei masini. Chiar in dreptul Bibliotecii Universitare a venit, fara sa fie anuntata si fara sa stiu de existenta ei, o masina de la Armata, de marimea unui microbuz tv, deasupra careia se aflau difuzoare de la instalatiile de sonorizare. Era de culoare kaki si cu numar de armata. Numai ca ofiterii care au fost la Biblioteca Universitara, care faceau parte din Comandamentul Bucuresti m-au informat ca zgomotele respective s-au produs de la aceasta masina a Armatei. Deci avea difuzoare deasupra.

  • Ati mai vazut inainte astfel de masini ale Armatei?

    Cand avea loc un miting in afara de mijloacele acestea de la televiziune, obligatoriu solicitam sprijin, daca era nevoie, si de la Armata, dar si prin mijloacele noastre. Noi aveam un Mercedes pe care era montata o statie de un kilowat. Masina aceasta ulterior i-am dat-o lui Dan Iosif de-a dus-o in piata si s-a laudat ca a capturat-o de la Securitate.

  • Difuzorele pentru miting unde erau?

    Erau si in fata CC si de o parte si de alta incat sa acopere toata piata. Erau multe. Dar toate erau dirijate de carele de reportaj si de masinile de sonorizare. De la ei este exclus sa se fi produs vuietul.

  • Dupa vuiet ce s-a intamplat?

    Nu se crea busculada numai din cauza vuietului. Ulterior am aflat, dupa ce s-a evacuat piata, ridicandu-se obiectele care au ramas in piata (lozici rupte, obiecte de imbracaminte), cei care au fost pe latura dinspre Consiliul de Stat, la semnalul care s-a primit al zgomotului respectiv au scos suportii lozincilor si am gasit aproape o suta de astfel de mijloace, un gen de furci. Suportul de lemn si partea de sus tepi. Au intepat indeosebi femeile care erau prin apropiere, ele au tipat, s-a creat busculada si in felul acesta s-a produs dezordinea din piata. S-au aruncat si doua petarde pe latura dinspre Magazinul „Muzica". Imediat cum a inceput sa se evacueze oamenii din piata, masina aceasta cu numar de Armata a disparut foarte repede.

  • Ati gasit dupa miting magneti pe la boxe, pentru ca s-a vehiculat si aceasta varianta pentru producerea vuietului?

    Nu, nici vorba de asa ceva. Zgomotele care s-au produs erau ca suieratul unei rachete.

    Ne-am uitat pe cateva fotografii de-atunci si nu apare masina aceea cu numar de Armata.

  • Cand credeti ca a disparut?

    La putin dupa vuiet. Era chiar in fata Bibliotecii, pe latura dinspre piata.

  • Ofiterii Directiei pe care o conduceati au facut fotografii, au luat imagini de la miting?

    Da, am inregistrat pe camere video tot mitingul, dar dupa evenimente imaginile au disparut. Mai mult, vreau sa va precizez ca Directia a V-a a fost luata in paza Armatei la 22 decembrie, la ora 14:00. Ulterior, desi era sub paza, la 23 decembrie s-a tras in ea. In acea zi, cei de la Armata au venit cu camioanele si au luat toate fisetele din Directie si apoi sediul a fost incendiat.

  • Pe imaginile dumneavoastra se vedea aceasta masina?

    Sigur ca da. Le-am urmarit imediat dupa miting si le-am examinat cu atentie, dar au disparut, cum v-am spus, toate, precum si alte bunuri. Cu toate ca sediul era luat in paza, de acolo s-au distribuit munitie si armament.

  • La ce ora s-au auzit vuietele si petardele?

    Zgomotul s-a auzit la aproximativ 20-25 de minute de la inceperea mitingului. S-au aruncat si cele doua petarde in momentul in care a inceput sa se creeze busculada. Ca sa mareasca amploarea busculadei s-au aruncat cele doua petarde. Vuietul a constituit semnalul si pentru cei care trebuiau sa actioneze cu furcile.

  • Cat a mai durat mitingul?

    Vreo 10-15 minute. Oamenii nu-l mai ascultau, erau speriati, s-au calcat in picioare. Cand s-a terminat mitingul am ajutat femeile care si-au pierdut pantofii, ghetele, posetele. Dupa circa o ora-doua li s-a permis sa-si aleaga lucrurile personale din mormanul de obiecte pierdute. Dupa terminarea mitingului s-au realizat niste dispozitive in piata. Dar anemice si fara efect. Armata a adus niste TAB-uri, trupele de securitate au trimis scutieri in zona, au inchis toata piata pana la „Negoiu" si pana la Palatul Telefoanelor.

    In dupa-amiaza zilei de 21 am primit ordin sa permit intrarea in sediu a cinci ofiteri de transmisiuni de la Armata. La etajul I se constituise un comandament la 21 decembrie dupa-amiaza, in apropierea cabinetelor 2 si 1. Acest comandament a fost condus de generalul Milea. Ofiterii de transmisiuni au fost ajutati ca sa isi monteze statiile radio si antenele pe acoperisul Comitetului Central de cadre MI. Dupa ce au facut toate operatiunile n-au putut sa ia legatura cu unitatile MApN. Statiile lor au fost bruiate. Am chemat specialistii si le-am montat telefoane guvernamentale cu care sa ia legatura cu unitatile lor, ca prin statii nu puteau.

  • Cam cati oameni au fost, conform estimarilor dumneavoastra, in 21 decembrie?

    40.000-50.000.

  • Grupul acela de 30-40 de barbati pe care i-ati observat la un moment dat...

    Aceia au fost observati atunci, dar printre ei sa fiti convinsi ca se aflau si altii. Erau imprastiati prin multime. In seara zile de 21 decembrie, la Intercontinental majoritatea celor ce se aflau acolo erau tineri, foarte tineri. Dar acesti tineri au disparut a doua zi, nu s-u mai regasit in multimea de oameni de la 22. Mergand la comandamentul acesta al MApN puteam sa-mi dau seama de efectivele de muncitori. De exemplu: de la Pipera urmau sa vina in piata vreo 20.000, de la „23 august", Republica, veneau cam 25.000-30.000 de oameni, la Lujerului se daduse iarasi un punct de intalnire pentru cei care erau in partea dinspre Militari, vreo 30.000 de oameni. Cunoscand posibilitatea de adunare a populatiei in Piata, sigur ca-ti dadeai seama ca nu puteai sa comiti greseli.

  • A stat vreun moment in cumpana desfasurarea mitingului din 21 decembrie?

    Sigur. Cel care a insistat sa se faca a fost Barbu Petrescu, pentru ca initial a fost anuntat la ora 9:00, dar s-a desfasurat in jurul orei 12:00, perioada in care s-au analizat problemele si, cum Barbu Petrescu a insistat, a avut loc. Cred ca a fost determinat, altfel nu insista asa ca un prost.

  • Exista cateva marturii ca mai multe coloane de muncitori s-au oprit vreo 20 de minute in drumul spre piata?

    Este posibil. Pentru ca se anuntase venirea muncitorilor, dar nu era aprobarea pentru miting.

  • Aprobarea o dadea Ceausescu?

    El accepta, dar propunerile au fost discutate si de altii.


    Cronologia esecului

    12.00 Manifestarea populara din Piata Palatului incepe. Lozinci: „Vom munci si vom lupta, tara o vom apara!"; „Ceausescu - Pace!". Iau cuvantul reprezentantii oamenilor muncii din Capitala. Au spus acelasi lucru: „Am luat cunostinta de situatia grava de la Timisoara, de incercarile cercurilor reactionare si imperialiste de a ne abate de pe drumul constructiei socialismului…"; „Sa combatem campania furibunda a imperialismului impotriva statelor care-si apara suveranitatea…". In total sase vorbitori: cinci tovarasi si o tovarasa. Ultimul i-a adresat sefului statului calduroasa rugaminte de a lua cuvantul. Preambulul mitingului a tinut fix jumatate de ora.

    12.30 Ia cuvantul Nicolae Ceausescu. Adreseaza cele mai bune urari oamenilor muncii din Capitala. Rosteste cateva fraze dupa care, culmea-culmilor, adreseaza multumiri „organizatorilor acestei manifestari populare".

    12.31 In momentul in care Ceausescu multumeste organizatorilor, vocea ii este inecata de tumultul ce razbate dinspre multime. Un vuiet grozav, acompaniat de tipete. El ramane cu mana ridicata. Priveste in multime si nu pricepe ce vede si ce aude. Zice „Alo!". O data, de doua, de zece ori. In spatele lui se aude: "Astia vin in sediu!" si „A dat unul cu ceva!". Panica in balconul CC. „Liniste!" - se aude si vocea Elenei Ceausescu, sufocata de zgomotul indecis ce venea de jos. Ramasi fara grai, Nicolae si Elena ciocanesc cu creionul in microfon: „Tovarasi, asezati-va linistiti la locurile voastre"

    12.36 Ea catre el: „Vorbeste-le". Cineva din spate: „Asta-i o provocare!". Ceausescu isi recapata vocea: „Astazi, am luat o importanta hotarare privind nivelul de trai al populatiei. Vom majora retributia cu 200 de lei…"

    12.39 Din nou, rumoare, tipete in piata. Dascalescu arata Elenei ceva cu degetul, intr-o zona unde steagurile erau agitate cu multa vigoare. Ceausescu continua discursul.

    12.41 Se vede clar cum manifestantii dispre Ateneu parasesc piata.

    12.51 Mitingul se termina, Ceausescu si suita intra in CC. In piata mai ramasese putina lume, vreo 15.000 de oameni, care se risipesc in dezordine.


    Petarde in mijlocul multimii din Piata Palatului

    Marturii de exceptie despre esecul mitingului din 21 decembrie si despre intamplarile bizare ce au innebunit multimea. Autorii acestor dezvaluiri sunt membri ai echipei de filmare a Televiziunii Romane care transmitea in direct mitingul din Piata Palatului.

    Alexandru Nastase

    Toate actiunile la care participa Nicolae Ceausescu trebuiau filmate de catre televiziune, din ordinul expres al dictatorului. La aceste actiuni, denumite „de protocol", nu participau decat angajati ai TVR care aveau la Securitate dosare „imaculate". Tehnicienii filmau vizitele de lucru ale lui Ceausescu, cuvantarile si sedintele, mitingurile sau convorbirile oficiale cu delegatii din strainatate. Angajatii televiziunii erau atent selectionati si verificati, fiind alesi cateva zeci dintre oamenii cu cele mai curate dosare. Cei selectionati erau obligati, printre altele, sa fie membri de partid, sa nu aiba rude in strainatate sau sa aiba o situatie familiala stabila.

    Chiar si evenimente normale din viata unui om - precum nasterea unui copil sau divortul - putea atrage inlaturarea acestuia din echipa „de protocol". Cei mai „vizati" erau, la indicatiile Elenei Ceausescu, cameramanii, mai ales cei insarcinati sa-i filmeze indeaproape pe cei doi. „Savanta" dorea sa vada mereu aceleasi fete in spatele camerelor care o puteau filma in posturi dezavantajante. Sotia dictatorului verifica mereu cameramanii si cerea lamuriri suplimentare interminabile in cazurile cand zarea vreo fata noua la camerele ce o filmau din prim-plan.

    „Sunt 20 de insi care asteapta sa va ia locul!"

    Selectiile pentru „echipa de protocol" s-au inasprit in 1987, dupa evenimentele de la Brasov. Echipa tehnica era controlata la sange de securisti inainte de fiecare eveniment la care participa Ceausescu, „baietii cu ochi albastri" obisnuind sa le spuna: „Tovarasi, sa va faceti bine meseria pentru ca sunt 20 de insi la poarta care asteapta sa va ia locul".

    Dictatorii aveau o alta echipa speciala care se ocupa de studioul tv din sediul Comitetului Central, locul unde se inregistrau in fiecare an mesajele de Revelion. La momentul Revolutiei, se lucra la formarea unei echipe care sa se ocupe de amenajarea si punerea in functiune a unui studio tv la Casa Poporului, ce urma sa fie dotat cu aparatura de ultima generatie.

    Varianta rezervei

    Oamenii Televiziunii erau instiintati de organizarea mitingurilor din Piata Palatului cu cateva zile inainte. Cu cateva ore inainte de miting, in piata era deplasat un car de reportaj, la ocazii speciale putand fi folosite chiar si doua care. Tehnicienii montau aparatele in pozitiile indicate de securisti. Se filma cu patru sau sase camere, doua dintre acestea fiind montate pe o schela, in fata balconului, pentru prim-planul cu dictatorul. Aparatele erau de provenienta americana, dar foarte vechi si voluminoase - o camera cantarea cam 80 de kilograme. Se mergea pe varianta „rezervei", pentru ca exista riscul ca in orice clipa vreuna din camere sa cedeze. Dupa miting, benzile erau montate cu maxima atentie, nu se folosea nici un plan care sa ii dezavantajeze pe cei doi, iar lui Ceausescu i se scoteau, pe cat posibil, balbele. Materialul astfel montat era difuzat vizionat de Comisia de Cenzura, de la etajul XI al TVR si, dupa ce primea ok-ul, era difuzat in Jurnalul de la ora 19:00.

    Mitingul

    Instiintarea pentru mitingul de pe 21 decembrie a sosit la televiziune foarte tarziu, spre seara zilei de 20. Unii tehnicieni au fost anuntati chiar dupa miezul noptii despre filmarea de a doua zi. Viorel Neagoe, seful Carului 3 color, care a filmat mitingul, a primit instiintarea in jurul orei 0:30. Carul a fost instalat in jurul orei 7:00. Ca de fiecare data, piata era inchisa accesului publicului. Pe toata durata manifestatiei, nici o masina nu a fost parcata in zona Pietei Revolutiei. Elena Ceausescu a sosit la CC pe la 7.20, in ARO-ul prezidential, aducandu-i cu ea si pe cei doi labradori ai dictatorului, cainii care aveau sa fie linsati peste numai o zi de manifestantii furiosi.

    La acea ora, Nicolae Ceausescu se afla deja in cladirea Comitetului Central. Securistii au desenat „harta" zonei abia in jurul orei 9:00. Primii manifestanti, „oamenii muncii" adusi la miting, au venit abia catre ora 11:00. In tot acest timp, in asteptarea inceperii transmisiei, tehnicienii carului s-au plimbat pe strazile din jurul CC-ului, dar s-au intors alarmati dupa cateva minute, spunandu-i lui Neagoe ca bulevardele sunt pline de oameni care striga „altceva decat ceea ce trebuie". Securistii din piata era inca linistiti. Camioanele cu scutieri care au blocat accesul in piata au aparut abia in jurul orei 11:50. A fost prima transmisie a unui miting la care nu s-a stiut pana in ultimul moment ora de intrare in emisie.

    Membrii CPEx-ului au iesit in balcon pe la 11:55. Mitingul a inceput in urmatoarele secunde, fara operatori la camere, fara comentator, fara regizor. Emisia a intrat direct din mira, fara nici un anunt sau introducere, asa cum se proceda de fiecare data. In piata era o atmosfera de mormant. In afara primului rand, format din securisti in cojoace, nimeni nu schita vreun gest, nu striga, nu aplauda. Pe la 12:30, cand Ceausescu abia incepuse sa vorbeasca, Neagoe sustine ca a auzit niste pocnituri in centrul pietei. A deschis usa carului si, de la inaltimea acestuia, a vazut niste dare de fum in zona din centrul pietei pe fondul acelorasi pocnituri in centrul pietei. Din acel moment, multimea ingrozita s-a „rupt", incercand cu disperare sa iasa din piata. In circa doua minute piata s-a golit, oamenii lasand in urma lor mii de obiecte calcate in picioare: lozinci, pantofi, genti, posete, umbrele. Cele trei randuri de securisti din fata balconului, in momentul in care au simtit ca sunt impinsi din spate de multime, s-au intors brusc, au scos automatele de sub cojoace si le-au proptit in pieptul celor din spatele lor. Acestia si cei din zona lor au ramas practic paralizati si au fost singurii oameni din piata (aproximativ 500-700 de persoane) cu care s-a continuat mitingul. In tot acest interval, imaginea de pe televizor (numita „receptia") se schimbase, taiata din ordinul cenzurii.

    Mitingul s-a terminat repede. Echipa televiziunii, coordonata de Ilie Ciurascu, ingrozita de cele petrecute a strans sculele in 15 minute, interval in care Nicolae si Elena Ceausescu, ramasi singuri in birou, au iesit de doua ori in balcon. In strada Pangratti, alti tehnicieni asistau ingroziti la desfasurarea ostilitatilor din Piata Palatului. Fostul redactor-sef adjunct de la Redactia Programe, Stoica Meteleanu a declarat ca in momentul in care au izbucnit tulburarile (doua explozii de petarde si tipete de femei si copii care au starnit panica si au provocat dezordine in piata) s-a intrerupt transmisia, trecandu-se pe generic de carton. Transmisia s-a reluat dupa cateva minute, dar mitingul s-a incheiat repede.

  • ×