x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Campaniile Jurnalul Descoperirea Romaniei '06 Aventura - Spre Lacauti, la "Poarta Vanturilor"

Aventura - Spre Lacauti, la "Poarta Vanturilor"

de Sorin Anghel    |    29 Iun 2006   •   00:00
Aventura - Spre Lacauti, la "Poarta Vanturilor"

Varful Lacauti este o tinta pentru turistii care cunosc foarte bine Muntii Vrancei. Seful statiei meteo de aici, Bujor Vranceanu, a devenit un prieten, inclusiv pentru ploaie, zapada sau soare.

In apropiere de Covasna, la o altitudine de 1.776 metri, se afla statia meteo Lacauti. Cand ceri detalii despre drumul de acces, toti localnicii se uita cam neincrezatori la tine. "Luati-o spre Comandau, dar nu stiu daca puteti sa ajungeti cu masina pana acolo", te avertizeaza un tanar, fara sa tina cont ca ai o masina cu tractiune 4X4. E pacat totusi sa vii de la Bucuresti si sa te opresti la poalele muntilor. Pentru o asemenea aventura trebuie sa iti faci mai intai provizii de la alimentara. Ca sa poti plati treci pe la bancomat, unde descoperi singurul loc in care nu se foloseste limba maghiara. Dupa ce ti-ai umplut portbagajul cu tot ce trebuie, te urci in masina si pornesti la drum cu multe ambitii, mai ales ca destinatia ta poarta si numele de "Poarta Vanturilor".

CARARE. Pana la Comandau drumul nu ridica nici un fel de probleme. Serpentine una dupa alta si din cand in cand cate o caruta care trage cate un brad "jumulit" din padure. Drumul curge paralel cu albia unui paraias pana cand trebuie sa te rupi de el si sa iei muntele in piept. De fapt nu o faci tu, ci masina, care urca printre stanci. Nu stii nimic despre acest loc, asa ca o tii tot inainte. Ultimul album scos de Vama Veche e frumos, bravo, baieti!, dar para te simti mai bine daca asculti cum rotile se pupa cu pietroaiele. Dupa zeci de serpentine cu motorul turat la maximum, in sfarsit se vede statia meteo. Ce bucurie!!! In 10 minute ajungi, iar seful statiei meteo, Bujor Vranceanu, un nume cum nu se poate mai romanesc, te primeste cum nu se poate mai romaneste. Paine calda si sare. "Bine ati venit la statia meteo Lacauti!
GAZDA. Bujor Vranceanu lucreaza aici de 29 de ani
Aici este Poarta Vanturilor", sunt primele sale cuvinte, dupa care te invita inautru. Omul este de 29 de ani la statia meteo Lacauti si cunoaste Muntii Vrancei mai bine decat stiu taximetristii Bucurestiul. Nea Bujor este ca o carte de amintiri pe care o citesti cu gura cascata. Povestirile sale se opresc insa in mod ritmat. Din ora in ora trebuie sa faca masuratori si sa transmita datele la centrul zonal aflat la Sibiu. Da si predictii! Si asta fara sa-l doara genunchiul. Este de o viata aici, asa ca a devenit prieten cu ploaia. Zapada i-a descoperit sufletul mare, dar si soarele il iubeste. Norii ii cunoaste ca pe vecinii sai. "Il vedeti pe ala alb si frumos, de acolo? E deasupra Buzaului. De aici pare frumos, dar acolo nu e deloc vreme buna", ne explica Vranceanu. Cel mai frumos peisaj este dimineata. In jurul orei 5, soarele rasare si il prinde pe seful statiei meteo pe platforma aflata chiar pe acoperisul cladirii. Il are langa el pe discipolul sau, Alexandru Papuc. Decorul este unul de foc, dar nu simti dogorea decat in privire. Aerul este totusi rece si te grabesti sa te intorci in camera. Pe scari, Bujor Vranceanu ne da o veste excelenta. Urmeaza vreme buna.

AMINTIRI CU CEAUSESCU
Drumul forestier care duce la statia meteo Lacauti este unul pe care nu il poti parcurge doar daca ai o masina de teren, cu tractiune 4X4. Trebuie sa mai fi si un sofer cu experienta, altfel risti sa ramai in padure. Codrii din Muntii Vrancea i-au fost gazda si lui Nicolae Ceausescu, la celebrele sale partide de vanatoare. Localnicii spun ca fostul presedintele al statului era un foarte bun vanator si ca toate capturile sale erau reale. "Nimeni nu avea voie sa traga inaintea lui. Aici a impuscat Ceausescu cel mai mare urs care a fost vanat vreodata in Romania. Erau atarnate bucati de carne prin brazi, ursul era ademenit si Ceausescu ii impusca. Asa erau ademenite animalele. O data au pus o bucata de carne mai sus si s-a chinuit un urs sa ajunga la ea dand cu labele prin aer. Animalul era in fata lui Ceausescu, dar el nu tragea. «Apasati pe tragaci, tovarasul presedinte!», i-a strigat cineva, dar el i-a zis: «Cum sa trag in el daca ma aplauda?»", povesteste unul dintre cei care urca zilnic pe munte.

×
Subiecte în articol: meteo lacauti