x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Campaniile Jurnalul Descoperirea Romaniei '06 Baie pe un pachet de tigari

Baie pe un pachet de tigari

de Dana Piciu    |    17 Iul 2006   •   00:00

50.000 de lei pentru adulti, 25.000 pentru copii. Atat costa intrarea la strandul de la Ocna Sibiului.

FOTOREPORTAJ - Click pe imagine
FARA VALURI. "Litoralul Ardealului" - o plaja micuta in jurul mai multor "mari" in miniatura

50.000 de lei pentru adulti, 25.000 pentru copii. Atat costa intrarea la strandul de la Ocna Sibiului.

Un pret cam mare platit pentru un loc in care mana omului nu prea are ce sa faca si in ce sa investeasca, pentru ca lacurile sunt acolo de sute de ani si nu au cerut niciodata nimic. Ii marturisesc primarului Ioan Baltes nelinistea mea. "Nu e mult, doamna. Un pachet de tigari. Mare lucru. Oricum, toti banii pe care ii scoatem de aici intra tot in strand", imi explica primarul. Intram la strand cu masina. A primarului, bineinteles, el are voie si e si cam grabit. Din fuga masinii si din graba primarului prind informatii dezlanate. Lacul cutare, lacul cutare. "Lacul Avram Iancu este cel mai adanc lac de ocna din Romania, are 130 de metri, asta e cel mai adanc, nu, aici daca vrei sa te sinucizi n-ai nici o sansa, nu te duci la fund. Nu vedeti cum plutesc oamenii? Nici nu inoata." Unul dintre lacuri e negru de namol, iar oamenii din el si de langa sunt si ei negri. S-au dat cu namol. "Astazi nu sunt atat de multi turisti, sa veniti sambata si duminica sa vedeti ce-i aici, n-ai loc. Sunt si pana la 14.000 de oameni. Inainte, pe timpul lui Ceausescu, nu veneau nici pe sfert din cati vin acum. De unde sunt? Din Sibiu, Alba, Hunedoara, Bucuresti. De toate varstele. Va recomand sa faceti o baie. Tot sunteti aici", a incheiat primarul micul nostru periplu.

CA LA MARE. Ramasa singura si pedestrasa, am incercat sa dezleg o taina. De ce i se spune Ocnei Sibiului "Litoralul Ardealului". Stiam de la actualul primar ca fostul primar i-a pus acest nume. A avut dreptate, pastrand, evident, proportiile. La intrare, tarabe cu prosoape de plaja cu imprimeuri gen delfini sau bauturi racoritoare, cu papuci de plaja, colaci de plastic, saltele, bermude si costume de baie. Lipsesc prosoapele cu femei goale sau imbracate sumar, dar turistii nu par ca sufera prea tare din cauza asta. In interior, terase, care mai de care mai mirositoare, cu mititei, bere, ciorbite, sucuri, gheata si oameni in slip care iau masa. Concurenta mare. Mai incolo, o trambulina pneumatica ii scuteste pe parinti de grija celor mici, care n-au nici o treaba, decat sa sara. Copii, cu duiumul. Caldura te topeste. Nici nisipul fierbinte nu lipseste de pe plaja "Litoralului Ardealului".

In strat subtire, nu poti sa faci castele sau sa te joci cu galetusa. Pe malul lacurilor inghesuiala, nu ai unde sa-ti asterni cearsaful. Au aparut si tinerii cu fite, majoritatea veniti de la Sibiu, pentru ca la ei in oras nu au decat un singur strand, si ala inchis. Trupuri de doamne mai trecute sau mai tinere defileaza fara sutiene de colo-colo, cand la dus, cand la cearsaf. "Mai bine si-ar scoate si chilotii", susotesc intre ei doi adolescenti pofticiosi. Nu-mi dau seama cand s-au strans norii deasupra strandului, dar intr-o secunda incepe ploaia. Oamenii isi strang lucrurile in fuga si incep sa alerge care incotro, ciocnindu-se uneori intre ei, intr-un haos organizat. In cateva secunde toata lumea dispare. Unii la casute, altii la terasa de peste drum, unde se mai trateaza cu o bere la butoi. Incepe sa bata un vanticel foarte placut. "Asta e briza de munte. Nu bate cand e soare, doar cand vine ploaia", mediteaza un familist.

Lacurile

Lacurile naturale s-au format in vechile guri de mina. Lasate in parasire, minele au fost inundate, formandu-se in acest fel renumitele lacuri, multe dintre ele declarate monumente ale naturii sau unice pe glob, cum e Lacul fara Fund, renumit pentru fenomenul de heliotermie. Ultima mina din Ocna Sibiului s-a inchis in 1931. Salinele parasite au constituit punctul de plecare in dezvoltarea localitatii.

De acum 100 de ani

Complexul balnear din Ocna Sibiului se afla in vecinatatea unui parc natural de foioase. Constructia lui a durat trei ani (1906-1909) si a fost realizat in stil florentin si in stil eclectic. Din 1927 a functionat un sanatoriu cu caracter sezonier, iar din 1948 a devenit statiune cu caracter permanent. In salile pentru bai calde, aerosoli, impachetari cu namol si bazinele pentru baie, se trateaza afectiunile reumatismale degenerative articulare, afectiuni ortopedice posttraumatice, afectiuni neurologice periferice, afectiuni cronice dermatologice si altele. Cinci sedinte in baia turceasca nu costa mai mult de 500.000 de lei, la fel ca si in bazi-nul cu apa calda, impachetarile partiale cu namol - 80.000 de lei, baie clorursodica la vana sau bazin - 120.000 de lei, baie partiala - 70.000 de lei. (R.I.A.)
×
Subiecte în articol: baie