x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Campaniile Jurnalul Descoperirea Romaniei '06 Caravana Jurnalul - Partie de bob si schi la Calimanesti

Caravana Jurnalul - Partie de bob si schi la Calimanesti

de Radu Crivat    |    Roxana Ioana Ancuta    |    27 Iul 2006   •   00:00
Caravana Jurnalul - Partie de bob si schi la Calimanesti

Pana in 2008, in Calimanesti vor fi construite o partie de schi, un te-leschi cu patru locuri, un traseu de bob cu rotile pentru perioada verii si un patinoar artificial.

  • Maini de "vrajitor" - Dacian Pribeanu, campionul national la sah, la nevazatori, este maseur
  • Ostrov - Insula pe care s-a cladit un nou paradis
  • Cozia - Parcul National a intrat intr-un program de promovare
  • Jurnalul de Caravana - Dupa 20 de ani Calimanesti - Caciulata se modernizeaza. Din 2008 sunt asteptati sa soseasca anual, in aceasta statiune valceana, aproximativ 30 de mii de turisti (2.000 - zilnic). Sunt estimarile primarului orasului Calimanesti, Ilie Amuzan.

    Complexul Expozitional din Calimanesti, pentru sud-estul Olteniei - una din investitiile majore - se va construi in sudul orasului Calimanesti (zona Seaca) pe o suprafata de aproape 70.000 de metri patrati. Este conceput pe varianta complexului expozitional Romexpo din Bucuresti. "Chiar vom avea o colaborare cu ei pe perioada expozitiilor, in primul an, cel putin, de la deschidere. Lucrarile incep in noiembrie si avem la dispozitie 20 de luni pentru a finaliza proiectul care are o valoare de 8,4 milioane de euro. Vor veni aici in jur de 30 de mii de turisti, din 2008, iar zilnic, 2.000 de persoane", spune primarul Calimanestiului, Ilie Amuzan. In cadrul intregului complex isi vor gasi loc de munca aproape 200 de oameni, dintre care 80% cu studii superioare.

    DISCUTII CU PATZAICHIN. Pentru zona de agrement din Calimanesti, Amuzan a discutat cu Ivan Patzaichin, multiplul campion olimpic la kaiac-canoe, despre amenajarea unui debarcader. "Vrem sa aducem aici din nou antrenamentele olimpicilor de la kaiac-canoe, care pana in anul 1978 s-au desfasurat la Calimanesti." Zona de agrement va mai cuprinde terenuri de tenis, parcari si pista pentru rolleri.

    PROIECTUL-FORTE. Totusi, atractia maxima a statiunii se pare ca va fi partia de ski din Calimanesti, realizata in colaborare cu austriecii, care va functiona pe locul unde, iarna, copiii din oras si din localitatile invecinate vin la sanius. Aceasta zona a fost ochita, intamplator, de niste specialisti austrieci care venisera in statiunea valceana pentru cu totul alte proiecte. Au vazut in dealurile aflate chiar la marginea soselei un potential foarte mare, asa ca s-au apucat de treaba imediat. Primaria Calimanesti a fost de acord cu acest proiect si, mai mult, n-a scos din buzunar decat 5.000 euro, bani pe care reprezentantii primariei i-au folosit pentru studiile de fezabilitate, dar pe care ii vor primi inapoi de la austrieci, in momentul in care se incepe executia.

    AMBITII. Ilie Amuzan are planuri mari pentru Calimanesti

    PLANURILE. "Pe prima colina va fi o partie de schi pentru incepatori, in forma eliptica, de 540 de metri. De asemenea, aducem si echipamente pentru teleschi. A doua colina, de 840 de metri, va fi de dificultate medie. Pe ea se va face un teleschi cu patru locuri si, de asemenea, un traseu de bob cu rotile (pentru perioada verii). La baza colinei am prevazut un patinoar artificial. In parteneriatul cu specialistii austrieci, noi am pus la dispoztiei terenul, ei vin cu toate echipamentele de care este nevoie. Partenerii austrieci au estimat ca proiectul va aduce in zona aproape 50 de mii de turisti pe an. Li s-a parut foarte interesant si bun faptul ca te dai jos din masina si ai posibilitatea sa ajungi direct pe partia de ski", spune primarul Calimanestiului.

    NOI HOTELURI. In prezent, in Calimanesti - Caciulata sunt 9 hoteluri mari, de 2 si de 3 stele, dar si 12 pensiuni. Insa, in urmatoarea perioada locurile de cazare vor fi suplimentate prin constructia unor hoteluri mai luxoase: doua de 5 stele si 3 de patru stele, de 320 de locuri, respectiv 340 de locuri.

    COMPLEX
    "Vom avea o colaborare cu Romexpo din Bucuresti pe perioada expozitiilor, in cel putin primul an de la deschidere. Lucrarile incep in noiembrie si avem la dispozitie 20 de luni pentru a finaliza proiectul care are o valoare de 8,4 milioane de euro. Vor veni aici in jur de 30 de mii de turisti, din 2008, iar zilnic, 2.000 de persoane"
    Ilie Amuzan
    primarul Calimanesti

    DE TOATE
    In Caciulata, pana sa bata vantul investitiilor, micii comercianti sufla cu marfurile lor prin buzunarele turistilor. Sunt doua piete in care gasesti cam tot ce-ai vrea sa gasesti si-n Bucuresti, sau in Oradea, sau la Buzau. Ideea este ca oamenii veniti in statiune doar trec strada si ajung in bazarul "mare" din apropierea hotelurilor. De la produse de patiserie, costume de baie in culori pestrite, prosoape de plaja, sorturi, tricouri si alte obiecte vestimentare pentru sezon, pana la jucarii, gablonturi ieftine, legume si fructe. Toate, in mirosul micilor ce sfaraie pe gratarele de la terasa vecina. O nota aparte fac totusi dughenele in care se vand produse artizanale: ceramica, impletituri din rachita, obiecte sculptate in lemn, toate amintind de celebrul bazar Prichindel, din Neptun. Mai sunt si cei iesiti la mica ciupeala. Majoritatea, cu produse de sezon. De data aceasta batea de departe porumbul fiert sau copt la 1,5 Ron bucata. Lumea vine, se uita, cumpara. Nimicuri pe care le vezi in orice magazin, dar care, achizitionate din bazarul Caciulatei, au o valoare mai mare. Sunt suveniruri.

    Refacere

    Calimanesti si Caciulata, statiuni balneoclimaterice (27 de izvoare de apa minerala), au 5.000 de locuitori. Cam de doi ani s-au reasfaltat trotuarele, s-au demarat actiuni pe plan cultural. Aici s-a deschis de anul trecut sectia de management si economie (cu 87 de studenti) a Universitatii Wales din Tara Galilor, cu sediul central la Bucuresti.

    Soldati NATO, in statiune

    In apropierea statiunii Calimanesti va lua fiinta un centru de recuperare pentru soldatii din trupele NATO. Acesta va fi amplasat in localitatea Seaca, situata la cativa kilometri de cunoscuta statiune balneoclimaterica valceana. Proiectul va fi derulat de Primaria orasului Calimanesti, in colaborare cu concernul austriac Vamed. Protocolul de colaborare va fi semnat pana la finele acestui an, iar centrul de pregatire a trupelor NATO va fi gata in cursul anului 2007. Soldatii din trupele NATO nu au voie sa se intoarca acasa pana ce nu parcurg un program de recuperare. Primarul statiunii, Ilie Amuzan, a spus ca intentioneaza sa integreze acest proiect intr-un program mai vast, de transformare a statiunii intr-o adevarata atractie turistica. (Alexandra Chivu)
  • ×
    Subiecte în articol: calimanesti ilie amuzan