In multietnica Dobroge si-a facut loc de vreun an o noua minoritate: indienii. Comunitatea, daca-i putem spune asa, este formata din doi tineri din New Delhi, Bhaskar Nano si Sandeep Chadha. N-au venit din indepartata Indie sa concureze lipovenii Deltei la prins peste. In schimb, dau clasa la gatit. Au facut scoala de bucatari de lux, apoi s-au "rodat" muncind la restaurantul hotelului de cinci stele Hyatt Regency din New Delhi. Bhaskar si Sandeep au acceptat provocarea numita Delta Nature Resort din Somova-Parches, Tulcea, Romania.
"Cand am auzit ca este vorba despre o delta si dupa ce am vazut poze cu locul unde urma sa vin, am stiut ca o sa-mi placa aici. M-am nascut si am crescut in New Delhi, dar mi-am petrecut vacantele copilariei in nordul Indiei, intr-o regiune muntoasa. Tanjeam dupa apa si soare", povesteste Bhaskar. Tanarul are deja un an de Romania si pare sa se fi adaptat destul de bine. Atat de bine, incat a invatat sa faca si mancaruri romanesti. Tochitura dobrogeana este preferata lui, pentru ca seamana cu mancarea indiana. Dar ii place sa gateasca (si sa manance) sarmalute, ceafa de porc, crap, mamaliguta cu branza, clatite, budinca de orez si placinta cu branza. Bhaskar vorbeste despre mancare ca si cum aceasta ar fi filozofia vietii lui. O filozofie in care isi da zilnic doctoratul, pentru ca, la un moment dat, nu a avut o hartie prin care sa demonstreze ca are domiciliu de New Delhi. "In copilarie visam sa devin ofiter in armata. Dupa ce am terminat colegiul, m-am dus sa ma inscriu in armata. M-au refuzat, pentru ca nu aveam domiciliul permanent in New Delhi. Anul urmator nu ma mai puteam inscrie, pentru ca depaseam limita de varsta. Ramasesem fara «directie»", isi aminteste tanarul. Un var de-al sau din SUA, i-a recomandat sa urmeze cursuri de bucatar profesionist. Trei ani a tot invatat, dar a facut-o cu folos. In bucatarie, el este un rege de cinci stele, in bucataria unui complex turistic de lux, inaugurat anul trecut. Delta Nature Resort este situat pe malul lacului Somova, la 20 de kilometri de Tulcea, oras in care poti ajunge, din Bucuresti, in trei ore sI jumatate, cu masina. Complexul turistic, elegant si luxos, este completat de servicii de top. Turistii au la dispozitie peste 5.000 de km patrati de delta si paduri seculare, pe care le pot explora dupa pofta inimii. Combinand stilul dobrogean traditional cu dotarile hoteliere de lux, Delta Nature Resort este poarta perfecta catre una dintre cele mai spectaculoase experiente de vacanta din Europa. PIEDICA"Am vrut sa refacem drumul de acces de la Somova pana la complex. Consiliul local nu a fost de acord si chiar ne-a amenintat ca ne amendeaza daca incercam sa asfaltam"
"In Delta vin mai multe tipuri de turisti. Unii vin pur si simplu pentru a se relaxa, sa se rupa de lume si sa se bucure de liniste. Altii vin exclusiv pentru pescuit sportiv. Cel mai important segment dintre vizitatori este format din «bird watchers», oameni care au facut o pasiune din observarea pasarilor salbatice" - Virgil Munteanu, manager complex turistic
Citește pe Antena3.ro
SEZON SACRIFICAT DE GRIPA AVIARA
|
Isteria gripei aviare si parasirea Litoralului de turisti in favoarea celui bulgaresc au tras inapoi si activitatea din Delta Dunarii. "A fost o perioada foarte grea. Deschiderea sezonului nu a fost una oficiala, ci una care s-a intamplat o data cu sosirea primelor grupuri de turisti, in aprilie. Speram sa nu inchidem portile pana in noiembrie. Exista sanse de revigorare a turismului in aceasta zona, cu atat mai mult cu cat Delta este singurul produs turistic fara concurenta in Europa. Aceasta, cu conditia sa nu mai apara evenimente negative care sa influenteze afluxul de vizitatori, desi ne putem astepta la orice", ne-a spus Virgil Muntean, managerul Delta Nature Resort. Efectele gripei aviare de asta- toamna sunt resimtite si acum, cel putin in ceea ce-i priveste pe turistii romani, care sunt speriati de ce vad la televizor. "Din fericire, majoritatea oaspetilor nostri sunt straini, care nu pun prea mare pret pe politica din mass-media", mai spune Munteanu.
|