x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Campaniile Jurnalul Descoperirea Romaniei '06 Moneasa linistilor absolute

Moneasa linistilor absolute

de Cristian Stefanescu    |    13 Iul 2006   •   00:00
Moneasa linistilor absolute

"E bine ca mergeti acolo, e numai bine pentru ziaristi. Moneasa este statiunea ideala pentru nevrotici. Dormi si uiti de toate, pana uiti chiar de tine", mi-a spus un prieten, la Oradea, cand a aflat despre traseul Caravanei.

Groful cel bun al Monesei era austriac, desi mai toti il stiu de ungur. Friedrich Wenkenheim il chema. Pe vremea aceea, la Sebis, in Lunca Muresului, se imbarcau in trenuri bustenii taiati din padurile contelui Ernst von Waldstein. Nu se stie de ce o fi scos contele la vanzare mosia Boros dar de cumparat se stie ca a cumparat-o nobila Christina, sotia grofului.

"GHEZASUL". Istoria propriu-zisa a statiunii Moneasa incepe de la linia ferata ingusta construita de grof si data in folosinta in 1893, desi avusese turisti inca din 1854 (27, spun analele imperiale), iar in 1891 primise deja statut de statiune balneara din partea Ministerului Imperial de Interne. "Ghezasul" te "tapa" pana sus, la poalele masivului Codru-Moma, unde, pe langa lemn si marmura rosie, mai existau si cateva izvorase de apa mezotermala, batand pana la 32 de grade. Langa ele, groful a construit "Vila 1". Un mic palat in plina padure, un loc de refugiu pentru familia celui ce a pavat strazile Aradului. Langa acest palat, o gramada de locuri de cazare, nu multe, dar suficiente cat sa adune 2.000 de turisti in anul 1895.

RENASTEREA. Zilele noastre au gasit Moneasa in paragina. Mai ales dupa 1989, totul s-a degradat. Din ratiuni numai de ei stiute, administratorii turismului de stat s-au intrecut in a nu face nimic. Nici n-au intretinut, nici n-au reparat, nici nu au vandut. Pana in anul 2000, cand toate activele au ajuns, prin licitatie, in posesia unui om de afaceri din zona. Mai destept decat statul, antreprenorul a "parcelat" degraba statiunea si a inceput sa o vanda. Primul cumparator a fost Teo Morar. De-o viata in ceea ce pompos se cheama "alimentatie publica", Teo Morar a preluat hotelul Parc, pe care din ruina l-a transformat intr-o eleganta baza turistica de recuperare. "A fost primul, aici; stie cel mai bine sa va povesteasca despre ce a fost in statiune", povesteste vecina lui Morar, Dorina Heredea, patroana vilei Cerbul Albastru, o bijuterie arhitectonica reconstruita de la zero si data in folosinta anul acesta, intr-o maniera calda, ce te arunca inapoi in timp, in sarmul anilor chezaro-craiesti. La vreo 200 de metri mai la deal, un alt hotel pregatindu-se de vremuri mai bune este Moneasa, de care se ocupa sotii Cret.

TRATAMENT. Moneasa atrage turisti de toate varstele

INTELEPCIUNEA. Cand ai padurea cu aerul si linistea ei, cand ai apele cu calitati curative si cand ai ambientul relaxant al zonei Moneasa, tot ce-ti mai trebuie este intelepciunea. Asta inseamna nu doar har administrativ ci si talentul de a depasi orgoliile, de a trece dincolo de peisajul cu capra vecinului. Moneasa a avut parte de astfel de oameni. Desi vin, fiecare, cu propriii lor bani in afaceri, investitorii au inteles ca nu pot lupta individual cu sistemul, asa ca s-au asociat intr-o firma ce se ocupa de dezvoltarea de ansamblu a statiunii. Se intalnesc cu regularitate si fac presiuni laolalta. Au si un primar, Terente Condea, aflat la al cincilea mandat. Face si el ce poate, dupa cum il ajuta bugetul. Anul acesta, a promis, va da in folosinta o partie de schi pe versantul nordic, in cadrul unui proiect la care lucreaza impreuna cu Universitatea din Arad. Exista una, pe versantul sudic, dar era scurta si o mai batea si soarele, astfel ca zapada nu era chiar reusita pentru sporturile de iarna. Intre timp, pe aceasta partie au fost construite doua case. Primarul Condea da din umeri neputincios: terenul era proprietate privata. Dar asta il indarjeste si mai tare sa grabeasca finalizarea lucrarilor la noua partie. Mai trebuie sa rezolve cu niste exproprieri, apoi sa gaseasca formula optima de despadurire. Bani, asigura primarul, a reusit sa stranga. Asa ca, pana la urma, nu ar trebui sa existe nici un impediment pentru ca viitorul Revelion sa atraga la Moneasa iubitorii de schi.

IONI NEGATIVI, NEVROTICILOR
Insomniacilor le pica bine o iesire la Moneasa. De vina sunt, zice-se, niste ioni. Ionii negativi ar cobori peste statiune de la ora 16:00 pana a doua zi, la 10:00 dimineata. Un fenomen rar, intalnit numai in depresiunile cu abundenta vegetala, acolo unde aerul urmeaza cursurile raurilor pe vai inguste. "Daca vreau zile libere in care sa dorm si nimic mai mult, ma duc un week-end la Moneasa. Daca nu iau excitante, de-abia mai stau treaz, daca mai beau si o bere, sigur nu ma trezesc decat la plecare", ne-a confirmat un veterinar pensionar in partile Halmagiului, pe care l-am "pescuit" la "ia-ma, nene" in drumul dintre Sebis si Brad, convinsi ca omul va sti sa ne povesteasca mai multe despre aceasta parte a Apusenilor.

Turism

Facilitatile balneare au fost modernizate atat la hotelul Moneasa, cat si la Parc. Sauna, sali de tratament pentru diversele afectiuni nervoase si locomotorii, de ordin ginecologic, de nutritie si metabolice, sensibile la calitatile apei oligoterme si slab radioactive din zona. Iar preturile nu sperie pe nimeni, nici pe bolnavi, nici pe amatorii vacantelor de iarna.

Pescarul crud si fericit

Dezna, orele diminetii. Ploua usor, suportabil. Pe lac, un singur om, o singura undita, doua ace, un borcanas plin cu rame, o sacosa bagata pe jumatate in apa in care se zbate ceva. Viorel este numele pescarului. A fost si ieri pe lac, a prins cam doua kilograme dar e pescar adevarat si nu mananca ce prinde. Prinde carasi unul dupa altul. Mici si prosti. Si cum stam noi de vorba, scoate din apa un soi de peste dotat cu o inotatoare ascutita in care, daca nu esti atent, te poti intepa rau. Lacom, pestele a muscat de i-a iesit carligul pe undeva pe langa coada. Viorel apuca pestele, ii smulge capul si scoate acul, cu o privire suspect de multumita si ciudat de fericita. (Catalin Pruteanu)
×
Subiecte în articol: moneasa