x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Campaniile Jurnalul Descoperirea Romaniei '06 Perla Muresului - A inviat Sovata

Perla Muresului - A inviat Sovata

de Irina Munteanu    |    05 Iul 2006   •   00:00
Perla Muresului - A inviat Sovata

Ne place ori nu, capitalul unguresc a facut din Sovata o perla in mocirla statiunilor din centrul tarii. Iti vine sa mergi la Sovata chiar daca nu esti stresat si n-ai nevoie de bai.

  • Jurnal de Caravana - Drumul (gaurit) spre casa
  • Baldabac! Refrenul clipocit al celor 50 de zagazuri
  • Castelul cu miros de ceapa
  • Din balarie-Se ia o bucata de pai si se face o palarie
    Spre deosebire de statiuni ca Malnas-Bai sau Valcele, unde, din cauza dezinteresului celor care au cumparat hotelurile, turismul a devenit inexistent, la Sovata am gasit hoteluri si baze de tratament renovate complet.

    Cheia succesului de la Sovata nu sta neaparat in resurse naturale mai bogate, ci in mentalitatea investitorilor. Ei nu s-au multumit numai sa cumpere, ci au si bagat bani in renovare, cu gandul de a-i atrage pe oamenii bogati care sufera de boala secolului: stresul. Multi dintre acestia sunt din orasele mari ale tarii si in special din Bucuresti. Pentru acestia, exista un hotel de trei stele. Nici cei cu venituri medii nu au fost lasati deoparte; hotelurile de doua stele ii asteapta. Un grup de trei hoteluri este unit prin tuneluri si pasarele de o baza de tratament comuna. Daca hotelurile ar fi fost vandute separat, asa cum se dorea initial, atunci unul dintre hoteluri s-ar fi trezit cu o baza de tratament disproportionata fata de numarul de locuri pentru cazare, iar celelalte doua nu ar fi putut oferi oaspetilor acces la tratament. Cele trei hoteluri, Sovata, Bradet si Faget, apartin acum unei societati la care actionari sunt doua firme din Ungaria. "Una dintre aceste firme este detinuta de statul ungar si are drept scop sa faca investitii in tarile riverane Ungariei, unde exista minoritate maghiara. Astfel, se creeaza locuri de munca pentru maghiari", ne explica Fülöp-Nà gy Jà nos, directorul Balneoclimaterica.

    In urma renovarilor, din Hotelul Sovata n-au ramas decat peretii. Au fost schimbate mobilierul, mochetele, instalatiile sanitare. S-au aranjat camere pentru handicapati, cu bai dotate special, si camere pentru alergici. Desi ofera confortul unuia de patru, hotelul are trei stele, "pentru a nu-i speria pe oameni". Un pachet de sapte zile, in care intra cazare, mic dejun si doua proceduri de tratament pe zi, costa 270 de euro. Se cazeaza aici romani din toata tara, cu venituri peste medie, dar si straini, intre care foarte multi basarabeni. "Este o perioada in care merita sa faci investitii in turismul balnear. Amortizarea investitiei se face intr-un timp mai lung, dar sigur", explica Fülöp-Nà gy Jà nos.

    TRATAMENT
    "Ma mira ca Romania e pe locul intai in Europa in ceea ce priveste zacamintele minerale utilizabile pentru tratament, dar cu turismul balnear e la pamant", spune Fülöp-Nà gy Jà nos, de formatie inginer hidrogeolog. Cand investitorii au intrat in baza de tratament din Sovata au fost socati de degradarea locului. Acum, aparatura noua ofera posibilitatea tratarii problemelor de fertilitate, a bolilor aparatului respirator, a afectiunilor reumatismale si psoriazisului. Namolul si apa sarata din Lacul Ursu sunt renumite pentru efectele pozitive in tratarea sterilitatii. Cei mai multi turisti vin la sfarsit de saptamana, pentru relaxare.

    LACUL URSU, IN "RENOVARE"
    Lacul Ursu, lacul sarat heliotermic din Sovata, format in anii 1875-1880, a atras timp de zeci de ani turisti straini. Finlandezi, inainte de ’89, acum unguri, nemti si moldoveni. Recent, zona a intrat in renovare. Cabinele, dusurile si anexele aratau ca dupa potop. E vorba despre o investitie de 36 de miliarde de lei vechi. "Avem drept de concesiune a lacului timp de 20 de ani, incat investitia poate fi usor amortizata. Am fost de parere ca e nevoie de investitii si pentru turistii care nu vin neaparat la tratament in Sovata", spune Fülöp-Nà gy Jà nos, directorul SC Balneoclimaterica SA Sovata. Namolul din Lacul Ursu este folosit pentru cunoscutele tratamente de fertilizare, specifice statiunii. Dupa folosire, namolul este aruncat tot in lac, pentru ca, astfel, in scurt timp isi reface proprietatile. Medicii spun ca din cercetari reiese ca ar mai exista resurse de namol pentru inca 70 de ani. Pana cand lucrarile de la Lacul Ursu vor fi gata, turistii se inghesuie la strandul alaturat Alunis. Acesta e un lac geaman al Lacului Ursu, dar cu un proces de heliotermie mai slab. Ambele lacuri au straturi alternative de apa dulce si apa sarata, de temperaturi diferite. Prin scaldat se face omogenizarea acestor straturi, efectul fiind recomandat mai ales reumaticilor. (Laura Toma)
    SCHIMBARE. In doua saptamani, renovarea Lacului Ursu va fi gata

    NAMOL
    In apa sarata din Lacul Ursu se gaseste o substanta numita "auxina", ce seamana la compozitie cu estrogenii si progesteronii umani. De aceea, tratamentul cu apa sarata este benefic pentru disfunctiile hormonale. Bolnavilor de reumatism li se recomanda impachetari cu namol incalzit la 41°C timp de 20 de minute.

    FERTILITATE
    "Vin la noi femei care au ajuns la 35 de ani si nu au copii. Nu avem inca un feedback, dar le vom ruga pe pacientele noastre sa ne dea un telefon in momentul in care raman insarcinate. Efectul ar trebui sa apara in maximum un an jumate", ne explica Suzana Pretorian, director medical. Se trateaza aici hipoplazia uterina, obstructiile tubare, metroanexitele cronice, disfunctiile hormonale si infectiile vaginale. Namolul din Lacul Ursu este folosit si in tratarea psoriazisului, ajutand la indepartarea scuamelor. Pe langa baza de tratament, mai exista in hotel sali de fitness si wellness, unde se face gimnastica de intretinere si masaj. Gradul mediu de ocupare a statiunii in 2005 a fost de 50,7%.
  • ×
    Subiecte în articol: ursu tratament lacul sovata lacul ursu