Din luna septembrie cei care doresc sa faca afaceri in ecoturism se pot scoli cu ajutorul administratiei Parcului National Cozia. Si nu este singurul plan al celor care administreaza acest parc.
Parcul National Cozia (PNC) este prins in aceasta perioada intr-un program de promovare a zonei si ecoturismului, program in cadrul caruia colaboreaza mai multe institutii valcene. Datorita potentialului turistic, administratia PNC impreuna cu partenerii de proiect vor da o noua fata parcului, considerat o bogatie de valori nationale si culturale din Romania. Un prim pas va fi facut prin igienizarea traseelor Gura Lotrului-Varful Cozia, Brezoi-Varful Naratu, Brezoi-Doabra-Calinesti, drumuri ce vor deveni "poteci ale florilor din paradis". Pe langa faptul ca rezervatia cuprinde flora unica in tara, in ea se vor mai planta si alte flori alese, precum Trandafirul Coziei, Floarea-de-colt sau Dediteii Doabrei. CENTRU POPULAR. Cei care ingrijesc parcul intentioneaza sa infiinteze si un centru de vanzare a produselor confectionate de mesterii populari. Si asta nu e tot: "Din septembrie, tot in cadrul acestui proiect, timp de trei luni vor avea loc cursuri de instruire a celor care doresc sa initieze o afacere in domeniul serviciilor de ecoturism. Se vor organiza caravane de fotografii, cu imagini din aria naturala protejata. Se vor distribui pe piata turistica unele materiale publicitare despre valorile acestui parc si se vor amplasa pe teren panouri informative pentru turisti si vizitatori", spune Pavel Prundurel, directorul PNC.RENUME. Rezervatia cuprinde flora unica in tara |
PEISAJ CIUDAT
|
"Valoarea deosebita a habitatelor naturale existente aici, cu o multime de specii de flora si fauna salbatica existente in listele Directivelor Europene (Habitate, Pasari) sau ale altor conventii internationale, este un motiv foarte serios pentru ca acest parc national sa fie intr-un regim special de conservare si protejare. Si prezenta unor peisaje unice ale cadrului natural cu imagini spectaculoase mai la tot pasul constituie o valoare importanta, mai ales pentru activitatile turistice montane. Substratul litologic cel mai des intalnit in aceasta regiune este format din gnais de Cozia, o roca ce se dezagrega in blocuri mari si care determina formarea unui peisaj ruiniform presarat cu turnuri, ace, hornuri, colti, coloane, bulzuri etc. Timpul a modelat roca muntelui, dand nastere unei multimi de forme din piatra, pe cat de dese pe atat de interesante. Sa amintim doar cateva reprezentative: sfinxul Coziei, ciobanasul, haiducul, inteleptul, dacul, baba Coziei, Mos Gerila. Mai exista aici o multime de portaluri, praguri si punti suspendate, grote, cascade, chei etc., toate menite sa amplifice misterul acestor creatii arhitectonice ale naturii", povesteste Pavel Prundurel.
|
Citește pe Antena3.ro