x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Campaniile Jurnalul Descoperirea Romaniei 29 iunie 2004: Periprava - Doua zile de cosmar intr-un arest din Ucraina

29 iunie 2004: Periprava - Doua zile de cosmar intr-un arest din Ucraina

29 Iun 2004   •   00:00

A ajuns din greseala in Ucraina. I se stricase motorul salupei. Si chiar daca potrivit acordurilor care exista intre tara noastra si Ucraina Dan Cristian Gavrila ar fi trebuit trimis acasa imediat, tanarul a fost tinut doua zile. Nu a mancat nimic 40 de ore, iar o noapte a stat in celula cu un criminal si cu un bataus.

CRISTIAN PETRU

Era inca marcat de ultimele doua zile. Nu mai mancase de aproape 40 de ore. Si o noapte a stat in inchisoare. L-am vazut in momentul in care a ajuns la Periprava. A spus ca vrea sa faca repede un dus si sa manance ceva. Era obosit, dar nu avea chef sa doarma. Tocmai scapase din cosmar. Dan Cristian Gavrila venea miercuri dupa- amiaza dinspre Tulcea spre Periprava cu salupa lui. Nu cunostea foarte bine aceasta parte a Deltei. In aceasta zona, Dunarea este marginita pe de o parte de malul romanesc, iar pe cealalta de cel ucrainean. Cu vreo ora inainte sa ajunga s-a stricat motorul. "Nu mai pornea si am incercat sa il repar. Am stat aplecat acolo ca sa vad despre ce este vorba, iar curentul m-a purtat spre partea ucraineana a Dunarii. Nu mi-am dat seama unde sunt. Am mers aproape 2,3 kilometri in apele lor", povesteste Dan Cristian.

Intalnirea cu granicerii

A venit spre el o barca de la politia de frontiera ucraineana. I-au legat salupa si l-au dus intr-un ostrov. I-au dat o ciorba de peste, si l-au dus apoi la un pichet de graniceri unde au inceput sa ii puna intrebari. Era deja 12:00 noaptea. "Mi-au adus un traducator, care spunea ca vorbeste moldoveneste si nu romaneste. Le-am spus ca m-a tras curentul spre partea lor. Si ca vreau sa ma intorc acasa. Apoi m-au culcat intr-o camera mica, in care nu am putut sa dorm deloc. Joi dimineata devreme m-au dus la o unitate militara. Acolo am avut noroc. M-am imprietenit cu un ofiter criminalist de-al lor, care m-a ajutat foarte mult", sustine tanarul. L-au mutat din nou, la Ismail, unde l-a sunat pe consulul Romaniei in Ucraina. Dan Cristian simtea ca il vor tine mult in Ucraina. Si singurul lui gand era sa fuga, dar nu mai avea nici un act la el. "Se purtau destul de frumos cu mine. Dar privirile lor erau inspaimantatoare. Nu mi-au dat nimic de mancare, dar ma tot intrebau daca imi este foame. Au inceput din nou sa ma interogheze. Ma tot intrebam ce cautam la ei. Le-am spus din nou ce s-a intamplat si ca vreau acasa."

Noapte la inchisoare

"Noaptea m-au dus la Politie, unde am stat intr-o celula cu un criminal si cu un bataus. Acesta din urma stia romaneste si m-a tot interogat. Nu am dormit nici noaptea aia. Mirosea foarte urat." Si nici nu e foarte linistitor sa dormi intr-o camera cu un criminal. Vineri dimineata l-au dus la tribunal, unde a fost judecat. "Judecatorul a fost intelegator si m-au amendat cu cati bani am avut la mine. Adica cu vreo 200 de dolari. Si am primit interdictie sa mai intru in Ucraina un an. Dar sincer sa fiu, nici nu vreau sa merg in tara aia. Oricum m-au ajutat foarte mult Politia de Frontiera din Romania si consulul general al tarii noastre in Ucraina. Daca nu era acesta, cred ca ma mai tineau acolo cateva zile", marturiseste Dan Cristian. Dupa ce s-a terminat procesul a fost adus vineri seara in Romania. Dupa doua zile de cosmar in Ucraina.

Romania va protesta in fata forurilor internationale pentru cazul Gavrila

Autoritatile romane sunt hotarate sa protesteze vehement in cazul incidentului de saptamana trecuta atat in fata autoritatilor ucrainene, cat si pe langa forurile internationale. "Noi am gasit cetateni ucraineni veniti la pescuit cu plase monofilament chiar pe malul romanesc. Nici nu se pune problema ca aceia sa fi ajuns accidental aici pentru ca, repet, i-am gasit chiar pe mal. Noi le-am intocmit dosare penale, dar i-am predat intotdeauna ucrainenilor," a spus comisarul-sef Mihai Popa, sef sector Politie de Frontiera Chilia - Periprava. "Nu de putine ori am prins pescari ucraineni in apele romanesti. Au fost cazuri in care i-am surprins pe braconierii lor chiar cu colegii ucraineni in barca atunci nu au mai avut ce sa faca, i-am pus in fata faptului implinit," povesteste comisarul-sef. Popa spune ca in cazul Gavrila va lua pozitie in cadrul intalnirii comune din 2 iulie. "Pe actul de eliberare este scris ca a Gavrila a fost caz de forta majora. Atunci de ce l-au amendat si de ce i-au pus interdictie de intrare? Este o incalcare crasa a tratatului dintre Romania si Ucraina. Ministerul de Externe de la Bucuresti a fost deja anuntat si va inainta sesizari si proteste forurilor internationale. Noi am incercat sa pastram relatii de buna vecinatate, dar se pare ca nu se poate. Acest caz nu poate ramane asa!" a punctat comisarul-sef Mihai Popa. (Alexandru Nastase)

Trebuia trimis acasa

Conventia din Romania si Ucraina din 1996 si Tratatul semnat in 2004, articolul 32 prevede ca, in cazuri de forta majora se poate trece, la orice ora si prin orice loc frontiera pentru acordarea de ajutor, urmand ca persoanele sa fie predate celeilalte parti de comun acord. Deci, Dan Cristian Gavrila avand in vedere ca nu ajunsese inca pe pamantul ucrainean si trecuse in apele lor teritoriale din greseala ar fi trebuit adus acasa inca de miercuri seara. Si nu tinut doua zile, amendat, cu interdictie de intrare in Ucraina si abia apoi trimis acasa. Se intampla uneori ca si ucrainenii sa ajunga, din greseala, pe teritoriul romanesc. Dar politistii nostri de frontiera ii trimit imediat acasa. Ucrainenii nu au facut insa la fel.
×
Subiecte în articol: ucraina descoperirea romaniei dan