In chiar mijlocul Flamanzilor, un schelet de beton isi dardaie oasele intr-un pacla de fum pe care o trimite, sa polueze atmosfera, groapa de gunoi incendiata.
OANA STANCU
"Poza" desprinsa din Irak sau din vreo balcanica Serbie in care bombele au facut pamantul sterp.
Si aici tot o bomba a cazut, dar nu de la dusmani, ci chiar de la crestini. De la cel mai crestin dintre crestinii din imprejurimi. Chiar de la preotul satului. La doi pasi de Primaria Flamanzi, un bloc darapanat si-a infipt ghearele in pamant cu tarie si nu-i mai da drumul de frica sa nu fie luat de acolo.
ClADIT PE SUFERINTA ALTORA. Blocurile din Flamanzi au fost construite prin â85, cand Ceausescu a alocat jumatate de miliard pentru dezvoltarea comunei Flamanzi. Cei care aveau casa pe locul de langa primarie au fost demolati. "Oamenii au sarit pe lama buldozerului tipand. S-au pierdut atunci vreo 20 de case cu gradini si anexe", isi aminteste primarita de atunci, Eugenia Baraboi. Pe suferinta celor daramati s-au ridicat 42 de garsoniere. Nu au apucat insa sa fie finalizate ca a venit Revolutia. Oamenii au devalizat atunci tot. Au ramas numai peretii.
CAT PE CE SA FIE CATUN. Preotul din Flamanzi a facut atunci cerere la primarie sa i se dea terenul in folosinta gratuita pentru ridicarea unei case parohiale si a unei biserici. Consiliul Local i-a aprobat. Preotul Cornaciu a considerat insa ca scheletul trebuie daramat. A contactat o unitate militara din Botosani, iar soldatii au sarit cu 600 de kilograme de TNT sa-l arunce in aer. Daca ar fi facut-o insa, Flamanzi nu ar mai fi fost facut oras, ci catun. "Ei s-au trezit in poligon", spune acum amar preotul, care ar fi mers pe mana lor, noroc ca nu a avut cele 100 de milioane cerute, ci doar vreo 30. De banii astia a cumparat 200 kg trotil si acelea suficiente pentru un dezastru. Soldatii viteji nu s-au incumetat sa aduca explozibilul la locul faptei. Popa, si mai viteaz, l-a suit in Dacia proprie si-a carat la Flamanzi.
Citește pe Antena3.ro