x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Campaniile Jurnalul Descoperirea Romaniei 9 iulie 2004: Humulesti - Spalatorie de masini in Ozana

9 iulie 2004: Humulesti - Spalatorie de masini in Ozana

09 Iul 2004   •   00:00

In Ozana cea limpede si frumos curgatoare a lui Ion Creanga nemtenii isi spala masinile si animalele. Nimic nu ii impiedica insa pe copii sa se balaceasca si ei. Cetatea se oglindeste parca si mai mahnita in raul care nu mai este de mult frumos curgator.

CRISTIAN PETRU, ALEXANDRU NASTASE

"Dragu-mi era satul nostru cu Ozana cea frumos curgatoare si limpede ca cristalul, in care se oglindeste cu mahnire Cetatea-Neamtului de atatea veacuri!" Asa vedea Ion Creanga Ozana acum mai bine de 150 de ani. Drumul care duce din centrul orasului Targu Neamt spre cartierul marginas Humulesti trece peste raul Ozana. Pe tablita de langa pod scrie "Raul Neamtului (Ozana)". Cei din Primarie nu stiu de ce raul pe care toti il stiu ca Ozana este denumit astfel. Pe sub pod, un rau micut si serpuitor, cu gunoaie pe margine isi croieste cu greu calea. Apa nu mai este limpede ca cristalul si stai sa te intrebi daca nu cumva ai gresit drumul. Imediat langa pod, un taran isi adapa boii. Putin mai in jos, niste dube erau spalate in apa candva limpede. Si cateva pietre mai aval, cativa pusti se scaldau, la fel ca si Nica a lui Stefan Apetrei. Cetatea Neamtului se uita cu si mai multa mahnire spre apa murdarita de oameni. Tabla care avertizeaza ca aruncarea gunoaielor in apa se sanctioneaza cu amenda de pana la 16 milioane nu este bagata in seama de nimeni.

SPALATORIE IN APA LIMPEDE. "Doar clatim masinile aici, nu le spalam. Nu folosim detergenti sau alte de-astea", spune unul dintre soferii dubelor oprite in spalatoria naturala si isi freaca mai departe masina cu o perie. Nu are chef de vorba si nici nu vrea sa spuna de ce prefera sa murdareasca apa raului in loc sa mearga la o spalatorie. Ca sa ajungi pana la malul apei trebuie sa cobori o panta, pe unde trebuie sa faci slalom printre gunoaiele aruncate de toata lumea. Oamenii care locuiesc in cartierul asezat pe marginea Ozanei contribuie si ei la distrugerea imaginii idilice pe care fiecare copil si-a facut-o despre raul din apropierea casei lui Ion Creanga.

CU ANIMALELE LA SCALDAT. Isi spala calul, singura lui avere. "Tre’ sa faca si animalul asta o baie, ca ii e cald. Are sange de om", spune un barbat gras. Martoaga, Fata Mare, cum i se spune, sta linistita langa stapanul ei. Nici barbatul nu prea are chef de vorba. "Mai bine mi-ati da o bere si atunci stau sa imi faceti poze", ne striga nemteanul, care ne intoarce spatele atunci cand vede ca nu vrem sa il cinstim cu o bere. Putin mai in jos de locul in care era spalata Fata Mare, un barbat si o femeie se racoreau si se ciondaneau. Pe nimeni nu pare sa intereseze cat e de curata apa raului. Caldura i-a adus pe toti pe malul Ozanei. Chiar si pe Vasile Humulescu impreuna cu turma lui de oi. Mioarele pasteau linistite pe malul apei si isi mai bagau botul din cand in cand in apa sa se racoreasca. "Pai nu sunt singurul de aici care isi aduce oile la apa! Eu tocmai ce mi-am adus turma de la munte ca sa tund mioarele si le-am adus aici", spune Vasile din Humulesti. Galagia copiilor care se scalda acopera huruitul masinilor care trec prin apa. Behaitul oilor si nechezatul cailor se impletesc si ele in galagia care domneste in jurul Ozanei, apa in care se oglindea mahnita Cetatea Neamtului. Ozanei cea frumos curgatoare a lui Ion Creanga i-a luat locul raul Neamtului, o apa murdara in care fiecare isi spala ce vrea.

AMENAJAREA MALURILOR

Primaria Targu Neamt intentioneaza sa regularizeze cursul apei. "In zona orasului, Ozana are o albie majora extinsa cu un curs care serpuieste intre cele doua maluri, supuse astfel la eroziune. Debitul variabil din ultimii ani a facut ca procesul de eroziune al malului drept sa fie si mai accentuat. Pentru a se evita efectele distructive ale eroziunii malurilor s-a executat regularizarea malului stang, mal pe care se afla centrul orasului, fara a se continua si regularizarea malului drept, unde se afla cartierul Humulesti. Acest aspect a dus la eroziunea malului drept, cu efecte negative asupra obiectivelor din zona", spune primarul Decebal Arnautu. Proiectul Primariei, in valoare de 2,4 milioane de euro, presupune regularizarea cursului apei si consolidarea malului drept. Edilul spune ca, prin realizarea lucrarilor de regularizare a malului drept, se pot asigura suprafete de teren care sa fie aparate impotriva inundatiilor si care sa fie folosite ca zone de agrement.

HUMULESTI

Satul Humulesti este acum un cartier al orasului Targu Neamt, alaturi de alte patru: Humulestii Noi, Tutuieni - Condreni, Blebea si Pometea.
  • Orasul Targu Neamt are 22.500 de locuitori si o suprafata de 4.342 de hectare.
  • 3.000 de locuitori sunt plecati la munca in strainatate.
  • Somajul este de 9%
  • Venitul mediu pe cap de locuitor este de 3.000.000 de lei

    Jurnal de campanie

  • Data plecarii: 21 iunie 2004
  • Distanta parcursa: 2.445 km
  • Localitati tranzitate: 217
    CRISTIAN PETRU

    Drumul dintre Darabani si Targu Neamt ni s-a parut prea lung. Dupa atatea zile de calatorit prin tara, cele trei ore pareau nesfarsite. Indicatoarele lipsesc in aceasta zona a tarii, asa ca in Dorohoi am fost nevoiti sa-i intrebam pe oameni. Moldovenii nu s-au dovedit nici de data aceasta foarte priceputi in a indica drumul. Am reusit totusi sa ne descurcam si fara ajutorul lor. La o benzinarie din Suceava, Oana Stancu si Alex Nastase au vrut sa se mai indulceasca, asa ca si-au cumparat cate o inghetata, in timp ce noi ceilalti am fumat cate o tigara. Cand ne-am dat seama ca suntem pe teren minat, ne-am indepartat. Stresul si oboseala s-au strecurat fara sa le simtim. Am ajuns sa nu mai stim in ce zi a saptamanii suntem, ca datele oricum le confundam de mult. Sambata dimineata, Oana a sunat echipa operativa de la Bucuresti, uitand cu desavarsire ca e zi libera si ca doar noi muncim. Am ajuns seara in Targu Neamt, orasul cu trei semafoare amplasate in 50 de metri. Alex, care a vizitat toata Europa, vede ceva familiar: indicatoare pentru obiectivele turistice, ca in Occident. Impresionant, nici macar in Bucuresti nu vezi asa ceva. Ne-am cazat la un motel de o stea, amplasat la marginea unei paduri, pe drumul care duce la Cetatea Neamtului. Arata bine si ne-am bucurat ca vom avea apa calda. Din pacate, insa, baia nu avea cabina de dus, asa ca am fost nevoiti sa ne spalam deasupra wc-ului. Nici mancarea nu a fost foarte buna.

    Dimineata, ne-am trezit devreme ca sa ne apucam de treaba. Ca de obicei, am pierdut doua ore pana am plecat spre Primaria orasului Targu Neamt. Viorel Ilisoi nu a reusit sa transmita materialele din motel, din cauza ca nu avea semnal la telefon, si a fost nevoit sa mearga cativa kilometri pana in buricul targului.

    Intr-un final, am plecat spre centru, de unde Alex, Gabi Burlacu si Victor Stroe au pornit spre Humulesti, vechiul sat in care s-a nascut Ion Creanga. Oana, Catalin Pruteanu, Christian Silva si cu mine ne-am dus la Primarie pentru documentare. La Primarie, agitatie mare. Femei cu salbe de banuti la gat si barbati cu palarii si mustata groasa se impingeau pe trepte sa-si ridice ajutorul social. Linistiti, in fata Primariei, ii asteptau camatarii.

    Dupa discutia cu edilul, am plecat pe jos din centru de la Primarie spre Humulesti. Mi s-a spus ca este departe, dar distantele sunt percepute diferit, in functie de fiecare zona. Casa in care s-a nascut Ion Creanga ne-a impresionat pe toti. Peste tot unde te invarteai erau locuri amintite de povestitor. Am mers pe la locul in care fusese casa matusii Marioara, spre teiul cu pupaza si la Ozana. In raul "limpede ca cristalul" acum sunt spalate masini si cai. Viorel Ilisoi si-a gasit si aici o cunostinta care l-a ajutat la documentare. In fiecare oras prin care am trecut pe Viorel il astepta cate un moldovean de-al lui. Si daca totusi nu-l asteapta nici unul, isi face repede noi cunostinte.

    P.S. Precizez pe aceasta cale ca i-am facut cinste cu o bere lui Viorel Ilisoi pana la urma. Asta chiar daca pe 29 iunie, de Sfintii Apostoli Petru si Pavel, nu a fost ziua mea onomastica, Petru fiind numele meu de familie.

    DRUMUL CARAVANEI

    Etapa I - Hamangia

    Etapa a II-a - Histria

    Etapa a III-a - Jurilovca - Sulina - Sf. Gheorghe

    Etapa a IV-a - Namoloasa - Marasesti

    Etapa a V-a - Podul Inalt

    Etapa a VI-a - Flamanzi

    Etapa a VII-a - Darabani

    Etapa a VIII-a - Humulesti

    Etapa a IX-a - Tihuta

    Etapa a X-a - Praid

    Etapa a XI-a - Corund

    Etapa a XIII-a - Horea, Avram Iancu, Rosia Poieni

    Etapa a XIV-a - Castelul Huniazilor, Ghelari

    Etapa a XV-a - Sarmizegetusa

    Etapa a XVI-a - Petrila

    Etapa a XVII-a - Maglavit

    Etapa a XVIII-a - Izlaz

    Etapa a XIX-a -Silistea Gumesti

    Etapa a XX-a - Cuca Macaii

    CUM NE PUTETI CONTACTA

    Caravana Jurnalul se va opri in localitatea dumneavoastra, conform traseului pe care vi l-am anuntat. Conectati-va la ea! Stiti amanunte interesante din trecutul localitatii? Sunteti eroii unei intamplari petrecute in ea? Aveti probleme cu autoritatile, va confruntati cu greutati de care ar trebui sa stim? Vreti sa ne povestiti pur si simplu despre orasul, comuna, satul dumneavoastra? Scrieti-ne sau sunati-ne! Localitatea dumneavoastra are o rezonanta in istorie, noi vrem sa-i aflam prezentul. O echipa a Jurnalului National va fi permanent in contact cu dumneavoastra.

  • Jurnalul NaTional, Piata Presei Libere nr. 1, Corp D, etaj VIII, Sector 1, Bucuresti

  • Telefon: 021-224.55.48

  • Fax: 021-222.36.29

  • romania@jurnalul.ro Daca doriti sa dialogati cu redactorii nostri intrati in forum la www.jurnalul
  • ×