Uzina de la Halanga produce cea mai buna apa grea din lume. Exporturile au asigurat plata ratelor pentru centrala nucleara Cernavoda.
La vreo sapte kilometri de Drobeta Turnu-Severin, o increngatura uriasa de tevi si bazine mai mult sau mai putin ruginite se lateste pe o latura a drumului national ce duce la Targu-Jiu. Este Uzina de apa grea, unica unitate de acest tip din Europa si cel mai mare producator de profil din lume. Uzina de apa grea se numeste oficial Sucursala ROMAG-PROD si s-a nascut prin Decretul nr. 400 din anul 1979, dar proiectul de executie a fost aprobat abia in 1990, printr-un ordin al ministrului Industriei Chimice si Petrochimice. Se intinde pe o suprafata de 70 de hectare si are 1.500 de angajati, ramasi in functie dupa ce au fost filtrati prin doua-trei etape de disponibilizari. La inceputul Uzinei, numarul angajatilor era de 4.500. RAZA DE INFLUENTA. Apa grea pe care o produce uzina de la Halanga este moderatorul si agentul termic primar de care are nevoie Centrala Nucleara de la Cernavoda pentru a functiona. Pentru a se construi acest colos industrial, cateva sate ale comunei Izvoru Barzei au fost stramutate. Casele oamenilor au fost mutate nu numai de pe locul unde exista uzina in sine, ci si pe o raza de 1,6 kilometri, numita "raza de influenta", o suprafata care trebuie controlata de angajatii uzinei. Motivul priveste mai putin siguranta nationala, cat pericolul de moarte, pentru ca materia prima pentru obtinerea apei grele este hidrogenul sulfurat, un gaz extrem de toxic, inflamabil, exploziv si foarte coroziv. Hidrogenul sulfurat poate ucide un om in cateva secunde la concentratii foarte mici. "Acest gaz miroase a ou clocit", ne explica directorul Uzinei de apa grea, Marius Cristian Preda. Ultima data cand hidrogenul sulfurat a facut victime la Halanga a fost in 1993, cand patru oameni au murit gazati in incinta combinatului, desi fabrica a functionat in conditii de siguranta chiar din momentul infiintarii. Cu toate acestea, au mai existat incidente, asa cum a fost cel din 1993, dar acum directorul Preda se lauda cu un sistem de senzori, care pot da oricand alarma in cazul in care s-ar produce o scurgere de hidrogen sulfurat. "Ne propunem sa respectam calitatea factorilor de mediu. Avem grija de securitatea personalului nostru si de cea a instalatiilor. Avem monitorizare permanenta a hidrogenului sulfurat prin trei tipuri de senzori: unii sunt amplasati pe utilaje, pe conducte, altii sunt in jurul instalatiilor si mai exista o centura de senzori mai departe", explica directorul. Toate datele pe care le inregistreaza acesti senzori sunt transmise online, ajungand si la Agentia de Protectie a Mediului, si la Inspectoratul de Urgenta. "Odata scapat hidrogenul sulfurat in atmosfera, este greu sa-i mai fac ceva", spune Marius Cristian Preda.SIGURANTA. Tunurile de apa sunt in permanenta indreptate spre utilaje |
Citește pe Antena3.ro
Reactii chimice
ALARMA. Trei tipuri de senzori sunt gata sa dea alarma in cazul in care hidrogenul sulfurat scapa in atmosfera |
Exporturi
Pe langa Centrala de la Cernavoda, uzina exporta apa grea in Coreea de Sud, China, Statele Unite ale Americii si Germania. Sucursala ROMAG mai produce si apa superusoara, azot lichefiat, aer instrumental, apa demineralizata, apa potabila, apa distilata si apa industriala. Uzina de langa Drobeta Turnu-Severin, unicat in Europa, este totodata cel mai mare producator de apa grea din lume.