In apropiere de canalul Dunare-Bucuresti se gaseste comuna Radovanu. Acolo oamenii traiesc cu amintirea boieroaicei Angela Ionescu, bunica lui Dinu Zamfirescu, membru fondator al PNL.
"Vine cocoana!"
La o aruncatura de bat de Bucuresti, pe un drum laturalnic care da din DN 4, e comuna calaraseana Radovanu. O asezare de vreo 5.000 de suflete, asezata la poalele unui deal ce tasneste din lunca Argesului si in care numele boieroaicei Angela Ionescu e folosit ca punct de reper pentru a te orienta in comuna. Ca sa ajungi la Radovanu nu e complicat. Venind dinspre Bucuresti spre Oltenita, in comuna Soldanu se face pe dreapta un drum de tara care duce la Radovanu. Pana acolo insa, trebuie sa treci mai intai podul de burlane de peste Arges. E singurul care s-a mai facut dupa abandonarea lucrarilor la Canalul Dunare - Bucuresti. Cand ajungi in Radovanu si vrei sa intrebi de cineva, e musai sa-i stii si porecla. A luâ Miai, a luâ Dida, a luâ Prival. Pana si primarul, liberalul Ion Dumitrescu, este "alintat" a luâ Pitea. Daca n-o stii si n-o stii, mai ai o sansa. Sa stii "cartierul" unde sta. "Cartiere" care poarta nume la fel de pitoresti: La Coade, Sub mal, Satuâ luâ Coace. Un loc aparte este insa La Angelica. Nu pentru ca are un nume mai omenesc, ci pentru povestea care se ascunde in spatele lui. BOIERII. Pentru a afla aceasta poveste, ne intoarcem in timp, dupa primul razboi mondial. Una din marile mosii - 1.000 de hectare - ale Radovanului interbelic apartinea familiei Chiritescu, care avea doi copii: Angela si Jean. Cei doi au mostenit de la batranii Chiritescu dupa prima expropiere cate 250 de hectare. Daca Jean Chiritescu a creat un fel de colonie vanzand din pamantul mostenit prietenilor apropiati, Angela a trecut la administrarea lui. Avea atunci vreo 40 de ani. Fusese casatorita cu Paul Zamfirescu, ofiter de artilerie si unul din aghiotantii Regelui Carol I. A ramas intre timp vaduva si cu pamant mai putin, vreo 50 de hectare dupa o noua expropiere. Se recasatoreste, dupa ce il cunoaste la Paris, cu chirurgul Toma Ionescu, fratele liderului Partidului Conservator, Take Ionescu.
DE IZBELISTE. Hambarul si administratia mosiei boieroaicei Angelica nu mai au stapani |
Citește pe Antena3.ro
Final trist
Povestea boieroaicei Angelica nu se incheie la fel de frumos ca viata pe care a trait-o. Fila de poveste desprinsa din romanul vietii ei se rupe insa neasteptat de trist. Nationalizarea din 6 martie 1945 a lasat-o cu 50 de hectare de pamant, pentru ca, putin mai tarziu, sa i se ia tot, inclusiv conacul. S-a stabilit definitiv la Bucuresti, dar a fost data afara si din casa de acolo. A murit in casa fratelui ei, Jean Chiritescu, la aproape 80 de ani. Nu mai avea nimic. Decat o pensie de merit, un subterfugiu gasit pentru supravietuire. Ca si atunci cand, neavand unde sa stea, a fost internata la Geriatrie. In urma ei, la Radovanu, au ramas doar conacul, hambarul si casuta administratiei mosiei. Toate asezate la umbra dealului din care s-a carat pamant pentru inaltarea malului drept al Argesului pe vremea construirii Canalului Dunare - Bucuresti. In perioada comunista, conacul a fost sediul de CAP. Dupa Revolutie i-a fost restituit lui Dinu Zamfirescu, care l-a vandut acum cinci ani.