Apa Lacului Bicaz nu produce doar energie electrica. Anual de aici se scot 50 de tone de peste din pastravaria plutitoare de la Potoci. Uneori chiar si cate o tona pe zi. In luna decembrie sunt vandute 20 de tone de peste.
Cainii ciobanesti pazesc oile, iar carnea de porc este preferata romanului pentru masa de sfarsit de an. Iata doua convingeri care mi-au fost contrazise la pastravaria din Potoci, aflata la cativa kilometri de Barajul Bicaz. Sase caini pazesc aici pestele din bazinele care plutesc pe lac, asezate in forma de stea. Patru dintre ei nu au simtit niciodata pamantul sub picioare. S-au nascut acolo, pe insula plutitoare. Iarna trecuta, atunci cand apa lacului inghetase, curiozitatea nu i-a impins spre mal decat pana la jumatatea drumului. Ei nu latra lupul, ci "lupii de lac" atrasi de bogatia din apa. Orice barca straina care se apropie este semnalizata paznicului de cainii pescaresti cu un latrat puternic si hotarat. O parte din meritul ca in luna decembrie pastravaria livreaza aproape jumatate din productie le revine deci si lor. Mesele festive de sarbatori fac din ultima luna a anului luna de varf la Potoci. Din cele 50 de tone de peste, atat cat reprezinta productia anuala a pastravariei, 20 de tone se vand in luna decembrie. "Uneori scoatem si o tona pe zi", ne spune inginerul silvic Sorin Chitoi, seful pastravariei. Si de Pasti, si de Florii se face vanzare buna. Productia este destinata in mare masura pietei locale din judetul Neamt. Capacitatea ar putea sa fie mai mare, dar piata locala nu poate sa absoarba prea mult, desi pastravul de Potoci este foarte apreciat de localnici si a devenit o traditie la botezuri si nunti. Pentru a extinde activitatea, distributia se mai face si prin reteaua Metro, in principal in magazinele din zona Moldovei. PASTRAVARIA PLUTITOARE. Specificul pastravariei este faptul ca ea se afla chiar in Lacul Bicaz. In apele lui sunt instalate "bazinele", un sistem de plase amplasat sub o structura metalica plutitoare. Aceasta este ancorata de doua maluri. Curentii lacului o plimba de colo-colo pe o distanta de 150 de metri, ne spune Chitoi. S-a mai intamplat ca din cauza furtunii sa cedeze un cablu, iar pastravaria sa se "adaposteasca" in golful vecin.DIFERENTA. Seful pastravariei, Sorin Chitoi, spune ca pastravul "din liber" este mai bun |
Citește pe Antena3.ro