x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Campaniile Jurnalul Descoperirea Romaniei Jurnal de caravana - Reportaje in Bicaz

Jurnal de caravana - Reportaje in Bicaz

de Irina Munteanu    |    01 Iul 2005   •   00:00
Jurnal de caravana - Reportaje in Bicaz

La Bicaz, echipa Caravanei Jurnalul-Antena 1 s-a raspandit prin toata zona. Fiecare a cautat sa descopere o particica din Romania necosmetizata.

Prima zi la Bicaz pentru cei veniti cu microbuzul. O binevenita zi senina, dupa cele ploioase din Bucuresti. Bem cafeaua si privim fascinati cozile lungi si blonde ale unei fetite. Sabina are 3 ani si nu se fereste sa mangaie catelul si nici sa raspunda la intrebari. E prima noastra intervievata de la Bicaz. Lavinia o intreaba pe frumoasa doamna cu ochi albastri daca e mama fetitei. "Nu, sunt bunica ei", se prezinta Elena Braniste. Femeia ne introduce in atmosfera oraselului pe care urmeaza sa-l descoperim. E patroana unui mic atelier de confectii, are opt angajati. Spune despre concitadinii ei ca nu prea vor sa munceasca: "Caut om la fan, la vite, si nu gasesc, desi sunt foarte multi someri". Aflam ca soacra ei a fost camerista regelui, atunci cand acesta venea la domeniul regal de la Bicaz. Din pacate, batrana e internata la spital si nu vom reusi sa-i luam un interviu. Doamna Elena ne spune ca posibilitatile de distractie in Bicaz sunt foarte limitate. Exista o discoteca. Cinematograful s-a inchis, ca nu mai venea nimeni la film.

Dupa scurta predocumentare, ne urcam in microbuz si pornim spre oras. Lavinia are intalnire cu o fosta detinuta pe motive politice. Felicia Craciun isi aminteste cat de greu a dus-o si ii vin lacrimi in ochi. Vine si fostul primar, pe care il iau deoparte si-l descos, sa-mi pot face reportajul despre Bicaz. Intre timp suna viceprimarul. Trebuie sa alerg la Primarie, lasandu-i pe Andreea, Lavinia, Dan si nea Cristi, soferul, sa deguste o inghetata facuta de doamna Felicia.

Vicele imi da cateva date despre populatia orasului, imi arata micro-hidrocentrala pionierilor, care azi nu mai functioneaza, ma duce la biblioteca si fuge acasa, la invitati; e ziua lui de nastere. Bibliotecarul Ion Asavei e si corespondentul de Bicaz al unui ziar din Piatra-Neamt si povesteste cum cele doua job-uri intra in conflict de interese. Biblioteca e subventionata de Primarie, iar reporterul trebuie uneori sa scrie de rau despre primar.

REGASIRE. Imi regasesc colegii; fetele au primit cate un trandafir rosu si parfumat de la doamna Felicia. Nea Cristi ne duce la Tasca, sat aflat la vreo 7 kilometri de Bicaz, unde a fost mutata fabrica de ciment prin 1984. Andreea vrea sa afle daca exista poluare in zona, dar pe localnici nu-i deranjeaza vecinatatea fabricii. Mergem apoi la Secu; Andreei i s-a spus ca exista o stana prin zona. Cat ii asteptam pe Andreea si pe Dan, nea Cristi ne povesteste cum odata a vazut ursul pe drum si cum l-a speriat claxonandu-l.

Spre seara, plecam la Piatra-Neamt, sa cautam un bancomat. Ajunsi inapoi "acasa", ne reintalnim colegii. Stam la povesti si mancam pastravi, in aerul parfumat de brazi al inserarii.

INTRATI IN CONTACT CU ECHIPA!
Jurnalul National va asteapta sa contactati echipa noastra. Pentru orice sugestii va punem la dispozitie numarul de telefon 224.39.94, faxul 318.20.35 si adresa de e-mail caravana@jurnalul.ro.

NU RATATI!
In ziarul de maine puteti citi alte reportaje din zona Lacului Bicaz:
  • "Stralucirea trista a Lacului Rosu"
  • Turismul ecumenic la Durau
  • ×
    Subiecte în articol: descoperirea romaniei bicaz