x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Turism elvetian

de Tiberiu Lovin    |    21 Iun 2005   •   00:00
Turism elvetian

Vidraru este un loc unde legenda si prezentul se impletesc fiecare spunandu-si povestea de succes. Dupa 40 de ani de la constructia nodului hiodroenergetic este greu sa stii cine are prioritate in dezvoltarea zonei: industria sau turismul. Daca Centrala Hidro nu si-a schimbat regulile de functionare de decenii, turismul a intrat in privatizare si este servit de firme puternice.

Societatea Posada este una dintre cele mai cunoscute din judetul Arges. Cateva locatii in zone ideale o ridica deasupra concurentei. Iar investitiile facute constituie un alt atu. 55 de milioane de euro este suma totala care a fost investita in cele sase cabane si hoteluri: Posada, Cumpana, Camping Cumpana, Valea cu Pesti, Paraul Capra si Popasul Casa Argeseana. Legatura intre cateva dintre aceste locatii poate fi facuta si cu vaporul companiei care traverseaza zilnic tot Lacul Vidraru. Pe langa acestea, firma are in derulare cinci proiecte, dintre care cel mai spectaculos pare sa fie Cetatea Poienari. Motelul care urmeaza sa fie construit va readuce la viata atmosfera medievala. Doar pentru clienti. Cladirea va avea caracteristicile arhitectonice ale vremii, plecand de la mobilier pana la vestimentatia personalului.

CABANA DICTATORULUI. Ca multe alte cabane, Valea cu Pesti a avut o destinatie precisa: cazarea fostului dictator Nicolae Ceausescu in timpul partidelor de vanatoare. Ca toate celelalte, cladirea a trecut de la protocolul de stat la fostul OJT, dar dupa 1990 s-a privatizat si s-a transformat in societatea Posada. Directorul de pe vremuri, Dumitru Grecu, a devenit actionar ca multi alti angajati. Investitiile au scos din anonimatul impus de conducerea fostului partid unic cabana care s-a transformat in una moderna, intr-un constrast placut cu natura. Semineul si scaunele sculptate nu intra in conflict cu terasa inchisa cu termopan. Se asigura doar un confort de care toti turistii au nevoie. Strainii vin des aici, dar mai multi sunt tot romanii care au auzit de Valea cu Pesti, unde pastravul este specialitatea casei. Investitiile continua acum cu sprijinul unor fonduri PHARE, iar cei din conducere promit cresterea numarului de locuri de la 49 de persoane la o capacitate mai mare.

CASCADELE. Capra - una dintre fostele cabane de vanatoare ale lui Ceausescu - este una dintre cele aflate la cea mai mare altitudine la care turistii se pot caza. La cota 1680, constructia a fost ridicata de militari pe vremea cand se lucra la Transfagarasan. Amplasata la maximum 200 de metri intre Cascadele Carmen si Pisatoarea Caprei, hotelul cu 11 camere si un apartament ce pare desprins din filmele in care nu lipsesc semineul si preparatele vanatoresti care sunt la loc de cinste. O parte dintre actualii si fostii deminitari au calcat in zona doar pentru a servi micul dejun sau un pranz, iar altii pentru a vana caprele negre. Istoria Cabanei Capra o stie pe de rost directorul de aici, Onel Smaranda. Din zona Caracal, acesta a terminat scoala de bucatari, apoi a ajuns seful locatiei care se afla in administrarea fostului OJT.

Totodata, Onel a facut parte din echipa de salvamontisti care salveaza anual numeroase vieti. Venit pe aceste meleaguri inainte de 1990, olteanul s-a indragostit de munte, apoi s-a stabilit aici, unde si-a intemeiat o familie cu o localnica din Curtea de Arges. L-a vazut si pe Ceausescu in actiune inainte cu o luna de a fi ucis. "A fost aici in noiembrie la vanatoare de capre negre si a doborat 18. Era intr-adevar un vanator priceput. Cred ca habar nu avea ce i se va intampla doar peste o luna", isi aminteste cabanierul.

Istoria locului este umbrita de avalansele care au ucis turisti, dar si salvamontisti. "Muntele este ca si marea. Trebuie sa-si ia un anumit tribut", ne-a spus ingandurat cabanierul, care, la 43 de ani, este deja albit, dar varsta ii este pastrata de privirea limpede desprinsa parca de cerul din munti, de un albastru deschis.

Complexul Cumpana

Locul cel mai vanat de tineri ramane Complexul Cumpana, unde capacitatea de cazare este mai mare decat la oricare alta locatie. Cabana poate primi pana la 100 de persoane, campingul are cateva zeci de casute, iar terenul pentru corturi si rulote de intinde pe 3.000 de metri patrati. Situat la o aruncatura de bat de pontonul in care trage vaporul sau pleaca hidrobicicletele pe Lacul Vidraru, complexul are in spate muntele impadurit si te tenteaza sa-l escaladezi de cum ai ajuns. La 50 de metri, pentru tineri, exista si un alt loc de distractie pe care nu-l rateaza oriunde s-ar duce: discoteca.

Micii investitori


Turismul din zona Fagarasului nu se termina insa cu societatea Poasada, care este
intr-adevar cea mai dezvoltata firma de profil din judet. Mai multe cabane au aparut peste noapte doar din dorinta localnicilor de a demonstra ca pot face fata si fara investitii de milioane de euro. Unul dintre micii investitori este patronul de la Pensiunea Paltinu, Nicolae Velcescu. La 31 de ani, tanarul a facut cativa ani comert in comuna natala, Corbeni, apoi si-a ridicat caramida cu caramida o cabana cu 11 camere, restaurant si terasa tocmai la cota 1200. "Am cheltuit pana acum 100.000 de euro, dar am avut noroc sa ma pricep la la constructii si tamplarie, pentru ca altfel as fi avut nevoie de mult mai multi bani", ne-a marturisit patronul pensiunii, in acelasi timp in care servea clientii, de data asta de pe alta pozitie, cea de barman.

×
Subiecte în articol: descoperirea romaniei