x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Campaniile Jurnalul Groparul de dosare, trimis în judecată

Groparul de dosare, trimis în judecată

de Claudiu Sere    |    28 Noi 2009   •   00:00
Groparul de dosare, trimis în judecată

Iată că ceea ce nu mai speram, şi anume ca instituţiile abilitate ale statului să se autosesize în urma unor materiale de presă, s-a întâmplat la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Târgu-Mureş. Astfel, în urma articolului "Şeful Poliţiei Gheorgheni arunca dosarele la ghenă", apărut în Jurnalul Naţional vineri, 22 mai a.c., Parchetul a dispus începerea urmăririi penale şi trimiterea în judecată a lui Emil Coşa, fost şef al Poliţiei municipiului Gheorgheni, pentru infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor.



5415-108173-untitled1copy.jpgPotrivit procurorului general al Curţii de Apel Târgu-Mureş, Dan Petru, fostul comandant al poliţiei municipiului harghitean Gheorgheni, Emil Coşa, a fost trimis în judecată pentru infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor. "Împotriva numitului Coşa Emil s-a dispus de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Târgu-Mureş începerea urmăririi penale şi trimiterea în judecată pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, faptă prevăzută şi sancţionată de articolul 246 Cod Penal", a declarat, pentru Jurnalul Naţional, Dan Petru.

114 CAUZE PENALE NEÎNREGISTRATE

Emil Coşa a fost demascat în primăvară de corespondentul Jurnalului Naţional, care a intrat în posesia a 44 de plângeri neînregistrate, depuse la Poliţia Gheorgheni de cetăţenii urbei, fiind contactat telefonic de o persoană care i-a transmis că deţine mai multe documente de la Poliţia Gheorgheni. După primirea documentelor s-a constatat că acestea sunt de fapt 44 de plângeri ale cetăţenilor din zona Gheorgheni, neînregistrate conform normelor în vigoare, majoritatea având rezoluţia comandantului Coşa Emil. De asemenea, între acestea erau şi acte premergătoare efectuate de poliţişti, iar în unele cazuri ele erau însoţite chiar de planşa fotografică întocmită de specialistul criminalist. Plângerile au fost predate conducerii Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Harghita pentru a fi înregistrate şi, în limita posibilităţilor, rezolvate. Tot în aceeaşi perioadă, ofiţeri din cadrul IGPR - Direcţia de Control Intern au găsit alte 70 de asemenea plângeri neînregistrate. Ca urmare a acestor abateri grave, comisia de disciplină constituită la nivelul IPJ Harghita a decis schimbarea comisarului Coşa din funcţia de comandant al Poliţiei Gheorgheni, decizia fiind contestată de acesta în instanţă. Conform unor surse demne de încredere din IPJ Harghita, se pare că fostul şef al Poliţiei Gheorgheni, Emil Coşa, pentru a-şi salva pielea, s-ar fi îmbolnăvit instant după apariţia articolului, aflându-se de mai multe luni în concediu medical. Aceleaşi surse ne-au spus că de fapt Coşa încearcă să se pensioneze pe caz de boală. Conform procurorului general Dan Petru, dacă Emil Coşa va fi găsit vinovat de săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, riscă să fie pedepsit cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.

PENALUL COŞA
Emil Coşa a mai fost cercetat şi de procurorii DNA, care au instrumentat pe numele lui un alt dosar de urmărire penală. Plângerea împotriva comandantului a fost înaintată la DNA de un subordonat, inspectorul principal de Poliţie Victor Ungureanu, din cadrul Biroului de Investigare a Fraudelor din Poliţia Gheorgheni, ca urmare a unor "împrumuturi nerambursabile" pe care acesta le-ar fi perceput, în opinia reclamantului, drept "taxă de protecţie", dar şi a unor presupuse autoincendieri. DNA nu a reţinut în sarcina lui Emil Coşa nici o infracţiune de corupţie, constatând însă alte infracţiuni, motiv pentru care au trimis dosarul spre soluţionare la Parchetul de lângă Curtea de Apel Târgu-Mureş. Culmea, aceiaşi procurori din cadrul Parchetului de lângă Curtea de Apel Târgu-Mureş s-au pronunţat numai asupra acelor taxe de protecţie, reţinând că acele fapte reclamate sunt prescrise, şi au dispus scoaterea de sub urmărire penală a lui Coşa.

×
Subiecte în articol: mişcarea de rezistenţă