x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Campaniile Jurnalul În atenţia şefului Poliţiei Române

În atenţia şefului Poliţiei Române

18 Feb 2008   •   00:00
În atenţia şefului Poliţiei Române

ABUZ LA SECŢIA 2 DE POLIŢIE IAŞI
Strigător la cer. Un cetăţean al unei ţări europene a fost maltratat de oamenii legii chiar în sediul secţiei de poliţie. Îi cerem chestorului Gheorghe Popa, şeful IGPR, să declanşeze urgent o anchetă la Secţia 2 Poliţie Iaşi.

ABUZ LA SECŢIA 2 DE POLIŢIE IAŞI
Strigător la cer. Un cetăţean al unei ţări europene a fost maltratat de oamenii legii chiar în sediul secţiei de poliţie. Îi cerem chestorului Gheorghe Popa, şeful IGPR, să declanşeze urgent o anchetă la Secţia 2 Poliţie Iaşi.

"Domnule Inspector General, Subsemnata Grecu Alina-Gabriela, cu domiciliul în Iaşi, în funcţia de economist, doresc să depun plângere împotriva echipajului de poliţie de la Secţia 2 de Poliţie din Iaşi, care a fost de serviciu în seara zilei de 15 spre 16 februarie 2008.

Doresc să declar următoarele:
În seara menţionată mai sus mă aflam împreună cu prietenul meu şi cu un coleg de-al lui în barul «Alpin» de pe Strada Sărăriei.


În jurul orei 1:00 noaptea s-a legat de mine un individ de naţionalitate străină, înjurându-mă şi bruscându-mă, drept pentru care prietenul meu a intervenit, încercând să vadă despre ce este vorba, însă agresorul respectiv l-a lovit pe prietenul meu cu capul în faţă. Barmanii au chemat poliţia într-un final şi am fost duşi eu, subsemnata, prietenul meu şi colegul său la Secţia de Poliţie nr. 2 din Iaşi. Acolo, poliţiştii m-au separat de prietenul meu şi de colegul său, pe care i-au introdus într-o cameră. După ce aceştia au intrat în camera respectivă, eu, subsemnata, am fost târâtă de păr pe scări într-o cameră de la etajul clădirii secţiei sus-menţionate de un poliţist, smulgându-mi părul din cap. Pe scări, poliţistul respectiv mi-a pus cătuşele şi a continuat să mă tragă de păr şi să mă lovească cu capul de pereţii holului. Am început să ţip după ajutor, dar nimeni nu a intervenit. După ce am ajuns în cameră, poliţistul a început să-mi aducă injurii şi apoi să mă lovească cu piciorul în zona coastelor şi în bărbie, provocându-mi contuzii. Apoi m-a lovit cu capul de podeaua camerei şi m-a înjurat, numindu-mă, printre altele, şi «o drogată», «o curvă», spunându-mi că «o să-mi scoată el drogurile din cap», şi a început apoi să mă pălmuiască peste faţă, forţându-mă să dau o declaraţie. După aceasta, poliţistul respectiv a părăsit camera şi au venit alţi doi poliţişti în cameră, pe care i-am implorat să-mi scoată cătuşele. După ce mi-au scos cătuşele am început să scriu declaraţia, aflându-mă în stare de şoc.


CIOBANU’ DE LA OI. Menţionez că poliţistul care m-a agresat mai intra din când în când în cameră, ca să mă intimideze. L-am întrebat cum se numeşte şi mi-a dat următorul răspuns: «Mă cheamă Ciobanu de la cioban la oi». L-am rugat, de asemenea, să-mi dea voie să vorbesc cu şeful echipei şi mi-a răspuns că el este şeful, după care a părăsit iarăşi camera. Unul din cei doi poliţişti rămaşi în cameră a început şi el să mă înjure, numindu-mă, printre altele, «curvă», «animală», «cretină». Doresc să menţionez că prietenul meu şi colegul său nu ştiau nimic din ce se întâmpla cu mine. Când, într-un final, poliţiştii care m-au sechestrat în cameră mi-au dat drumul, prietenul meu, colegul său şi doi poliţişti care nu erau de faţă când am fost lovită mă aşteptau afară, în curtea Secţiei 2 de Poliţie Iaşi. Prietenul meu şi colegul său m-au întrebat de ce plâng şi de ce am contuziile de pe faţă, fiind total surprinşi de acest lucru. Unul din poliţiştii mai sus menţionaţi a spus că m-am împiedicat de scări, am căzut şi m-am lovit. Doresc să accentuez faptul că respectivul poliţist care a dat acest răspuns nu a fost prezent atunci când am fost lovită.


După ce am plecat de la poliţie, eu, subsemnata, prietenul meu şi colegul său am mers la Spitalul Sf. Spiridon din Iaşi, la camera de urgenţe. Acolo am fost îndrumaţi către Spitalul de Urgenţe din Iaşi, unde mi s-au făcut investigaţii şi am fost diagnosticată cu contuzii datorate agresiunilor fizice la care am fost supusă, conform biletului de trimitere către Secţia de chirurgie orală şi maxilo-facială şi reţetelor de medicamente ale căror fotocopii le anexez acestei plângeri. Menţionez că mi-am petrecut seara zilei de 15 spre 16 februarie 2008 şi dimineaţa zilei de 16 februarie 2008 în Spitalul de Urgenţe Iaşi.


Doresc să mai menţionez că sunt într-o stare de şoc în urma tratamentului la care am fost supusă de poliţiştii Secţiei a 2-a de Poliţie din Iaşi. Am intrat în sediul Poliţiei Secţia 2 Iaşi fără să am nici o contuzie sau lovitură, fapt ce poate fi atestat de martorii Solonar Ovidiu Dumitru şi Părpăuţă Tiberius, şi când am ieşit din sediu eram plină de vânătăi. Nu îmi vine a crede că Poliţia din Iaşi, pe care ar trebui să mă sprijin în caz de posibile agresiuni faţă de persoana mea, este, de fapt ea însăşi agresoare. Poliţia Română, care este plătită şi din contribuţia mea către bugetul de stat, în loc să mă apere de agresori, m-a supus la lovituri şi înjurături, prin câţiva reprezentanţi ai săi. Îmi exprim convingerea că Poliţia Română nu este în totalitate reprezentată de poliţiştii care m-au ultragiat şi care nu sunt demni de uniforma pe care o poartă şi că se vor lua măsurile necesare pentru identificarea şi pedepsirea vinovaţilor care m-au agresat.


"NU CONSUM DROGURI". Doresc să depun o plângere pentru a se demara o investigaţie la Secţia 2 de Poliţie din Iaşi prin care să se găsească culpabilii care m-au lovit şi înjurat şi să se ia măsurile ce se cuvin. Sunt îngrozită că în România nu mai pot avea încredere nici în forţele de ordine, până nu se va face lumină în acest caz şi până când poliţiştii vinovaţi de ceea ce mi s-a întâmplat vor fi pedepsiţi. Doresc în mod cât mai urgent să mi se aducă la cunoştinţă cum decurge investigaţia, precum şi măsurile care se vor lua în acest caz. Mai doresc să menţionez că nu am consumat vreodată şi nu consum droguri, aşa cum am fost pe nedrept acuzată de poliţistul care m-a agresat şi care s-a prezentat sub numele de Ciobanu. Totodată, vreau să specific în mod expres că nu am opus nici un fel de rezistenţă poliţiştilor, nici eu, nici prietenul meu, Solonar Ovidiu Dumitru, şi nici colegul său, Părpăuţă Tiberius, atunci când am fost duşi la secţia de poliţie şi nici pe tot parcursul evenimentelor din seara zilei de 15 spre 16 februarie 2008. De asemenea, doresc să menţionez că voi examina posibilitatea de a cere daune în justiţie pentru suferinţa pricinuită de organele de poliţie implicate."

×