"Băga-mi-aş picioru-n nasul lui!", spune la telefon fostul primar al comunei Nocrich. Închide şi, alungându-şi enervarea, mărturiseşte că, atunci când încă vedea bine, citea Monitorul Oficial şi ziarele de sport, în ciuda bibliotecii cu mii de volume care stă ascunsă în două încăperi, chiar în burta Primăriei.
Consătenii săi, însă, după spusele bibliotecarei, între zilele însorite în care merg la câmp găsesc zile ploioase în care stau cu o carte în mână şi evadează în ţări îndepărtate, cu oameni bogaţi, frumoşi şi plini de pasiune. Din vreo 3.000 de locuitori ai comunei sibiene, unde s-a născut celebrul guvernator al Transilvaniei şi colecţionar de artă Samuel von Brukenthal, 332 au fişă la bibliotecă.
De ceva vreme, de când nu mai vede, doamna Radu, care are 80 de ani, a renunţat la savuroasele poveşti de "capă şi spadă"; domnul Traian Balaban e fan al romanelor clasice - "Singur pe lume" e preferatul lui. Soţia lui, Ana, de profesie contabilă, citeşte poezii de Coşbuc. Un domn e cititor sezonier; când vine vara, îşi ia la revedere de la cărţi şi de la Paraschiva, bibliotecara, şi pleacă la muncă, la câmp: "Ne revedem la toamnă!".
Oamenii din Nocrich vin la bibliotecă pentru a-şi căuta portiţe spre vis şi spre lumea în care trăiesc. Ei vor să studieze cărţi de medicină naturistă, dicţionare, atlase, cărţi despre îngrijirea plantelor decorative sau cărţi de gastronomie. "Înainte de sărbători vin doamnele şi spun: «Ne-am săturat de sărmăluţe, vrem să facem şi ceva mai deosebit!». Mi se mai cere, şi nu am, cărţi despre pomicultură sau fertilizarea solului", spune bibliotecara, aici din 1990, după ce a dat un concurs şi a terminat o post-liceală de biblioteconomie de doi ani.
Între cele 9.610 volume sunt şi achiziţii noi, dar şi cărţi care de mult ar fi devenit maculatură, dacă n-ar fi fost în preajma lor mâinile iubitoare ale Paraschivei, care le-a tot ţinut în viaţă până în ziua de azi. "Almanahul Copiilor" din 1978, "Făt-Frumos din lacrimă" din 1981, "Isprava duhului roşcovan" din 1982 stau unele peste altele şi aşteaptă vacanţa, când copiii vin să le ajute să se întremeze. "Un fel de joacă în bibliotecă... Cărţile vechi le luăm, le lipim, le coasem şi nu prea le casăm, că avem prea puţini bani pentru cultură. Dacă aş casa toate cărţile vechi, aş rămâne fără jumătate dintre ele." Anul trecut, suma pentru achiziţii a fost de 2.000 lei. "Lucrez cu editurile; îmi trimit cataloage, iar eu, când văd o ofertă, acţionez!", se mândreşte Paraschiva.
Într-o zi, un copil de clasa a III-a i-a cerut Jules Verne. "Mi s-a părut cam grea pentru vârsta lui, dar i-am dat-o, pentru că îl trimisese doamna învăţătoare. Am vorbit apoi cu ea şi am aflat că avuseseră într-un manual o lectură de Jules Verne şi deveniseră curioşi." Cărţile autorului francez din biblioteca din Nocrich şi-au pierdut de mult cotorul original, gălbui; acum îşi înşiră aceleaşi aventuri fermecătoare ascunse în coperţi roşii şi albastre. În Nocrich, sat săsesc, n-a mai rămas picior de sas; au rămas, însă, câteva cărţi în limba germană, pe care le răsfoiesc uneori copiii care învaţă din clasa a III-a să vorbească nemţeşte. "Nocrich s-a numit înainte Laeschkirik, şi asta însemna «biserică acoperită cu stuf»", ne lămureşte Rareş, fiul de 11 ani al bibliotecarei.
"Ju-li-e Gar-vood", silabiseşte Georgeta, pensionată pe caz de boală şi bunică de trei nepoţi, apoi se lasă păgubaşă şi mărturiseşte sincer: "Nu pot să zic pe limba asta!". Romanul pe care-l ţine în mână se numeşte "Dorinţe întunecate"; l-a citit printre picături, când i-a dat răgaz Claudiu, nepoţelul de 5 ani, care nu ştie literele şi-i cere mereu poveşti, "Capra cu trei iezi" şi ce se mai găseşte, iar uneori chiar poezii de Arghezi. Stau amândoi ziua în amiaza mare în pat, se ascund de vreme şi se încălzesc prin cuvinte. "Soţul citeşte cărţi de aventuri. Ne mai şi împrumutăm de bani! Ptiu! Că numai la bani mi-e gândul! De cărţi am vrut să spun!"
Uneori, se mai întâmplă ca volumele să se rătăcească; vigilentă, bibliotecara profită de ocazie şi îi pune pe vinovaţi să caute ediţiile noi, pentru ca fondul bibliotecii să rămână acelaşi. "O carte de Pacepa mi-o luat-o un cititor, mi-o plecat cu cartea din ţară. Şi nu de alta, dar mi-i ciudă că n-am citit-o. Dar s-o întoarce el, cu carte sau fără!" Până se întoarce Pacepa, Paraschiva citeşte SF-uri şi cărţi de groază, care o fac să ţipe când intră un cititor grăbit. "Recomand lectura uşoară, să uităm de lipsuri, să ne iasă politica din cap. Lectura de plăcere!" "
În lift, Helmut începu să peroreze despre elementele pro şi contra ale fuziunii şi Jordan simţea că îi venea să urle. Ce-i păsa de tranzacţiile lui de afaceri? Nu însemnau nimic nici pentru ea, nici pentru viaţa ei. Până acum câteva zile, trăise liniştită, cu foarte puţine piedici în cale. Iar acum parcă toată lumea se întorsese cu susul în jos. Nimic nu mai era stabil. Deciziile ei nu mai erau concrete. Viaţa ei fusese aruncată în haos din momentul în care intrase în ea Reeves Grant." Ana Ganea închide cartea scrisă de Sandra Brown şi se decide să o împrumute. Citeşte ea, când se întoarce de la cusut bluze, la patronul italian, citeşte şi soţul, şofer de tir, şi o plimbă pe Sandra Brown prin toată Europa. "Se mai plictiseşte şi el în cabină", explică Ana.
Paraschiva aşteaptă ziua în care patru calculatoare vor fi aşezate în noua clădire a bibliotecii, unde acum este o grădiniţă, iar oamenii vor veni nu doar să respire parfumul dulce al cărţilor vechi, ci şi să intre pe internet şi să afle tot ce le pofteşte inima. O doare doar gândul că va părăsi cele două cămăruţe din Primărie, unde cărţile i-au ronţăit ultimii 20 de ani.
Citește pe Antena3.ro