x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Campaniile Jurnalul Jurnalul tau

Jurnalul tau

04 Sep 2006   •   00:00

www.jurnalul.ro este al tau. Spatiul acesta iti apartine. Spune-le, arata-le cititorilor ceea ce numai tu ai vazut si ai auzit. Ce te-a deranjat, ce te-a oripilat, ce te-a fermecat. Intamplari din tara si din lume. Azi, Claudiu Lazar ne arata frumusete si toparlanie la Durau.

www.jurnalul.ro este al tau. Spatiul acesta iti apartine. Spune-le, arata-le cititorilor ceea ce numai tu ai vazut si ai auzit. Ce te-a deranjat, ce te-a oripilat, ce te-a fermecat. Intamplari din tara si din lume. Noi vom publica aici fotografiile si povestile tale. Azi, Claudiu Lazar ne arata frumusete si toparlanie la Durau. Asteptam observatiile si comentariile tale pe forum, asteptam relatarile tale la jurnalultau@jurnalul.ro.

Frumusete si toparlanie la Durau

Am mers de foarte multe ori in Durau - din 1976 pana in 1986 in fiecare iarna, inainte de Craciun, pentru ca in statiune se desfasurau cantonamentele de iarna ale CSS Piatra Neamt - echipele de volei.

Apus de soare din cerdacul vilei
Plina de grija si dragoste aceasta biserica romaneasca
Cascada e renascut cateva zeci de metri mai sus decat actuala Casa a pelerinului Marketing european secolul 21
Mandria statiunii in anii ’80 - hotelul Durau. Jocuri mecanice cu aburi?
Centrala termica a statiunii.
Un gand bun la cabana Fantanele, sub termometrul donatie din 1987.

Ultima vizita am facut-o in 1988 prin februarie si imi aduc aminte de mancarea mizerabila si frigul ingrozitor din camere. Incepuse defrisarea padurii pentru o partie de schi destul de buna dupa parerea pasionatilor, cu dotari decente si care se spera ca va creste atractivitatea statiunii. Totodata demararsera lucrarile la o sala polivalenta (parca planuiau sa aiba si piscina) care ar fi fost aur curat in perioadele ploioase sau mai reci din extrasezon.

Am revenit in aceasta vara pentru trei zile si chiar am tras o raita pe varful Ceahlaului.

In statiune am avut o senzatie ciudata - tot ce era functional in anii ’80 arata asemenea cladirilor din Pripiet, orasul ukrainean evacuat dupa explozia de la Cernobal. Iar tot ce este construit de intreprinzatori privati este colorat, complet ocupat si plin de viata pana seara tarziu. Contrast omniprezent in statiune si destul de neplacut ca senzatie.

Hotelul Cascada, devenit Casa Pelerinului, este o ruina sinistra, cu geamuri sparte, usi zavorate, perdele sfasiate care flutura la ferestrele oarbe. Asezamant cucerit de BOR, hotelul s-a dorit o oferta ieftina pentru credinciosii veniti la muntele sfant Ceahlau. A devenit o imensa ruina. Singura anexa functionala - discoteca frecventata de copii in tabara. Mi s-a parut interesant - Casa pelerinului cu discoteca......

Proiectata sala de sport a devenit un centru regional ecumenic sau cam asa ceva. Hotelul Durau (cel mai luxos in anii ’80) este zavorat. In cateva camere s-au instalat catziva tapinari care se incalzesc cu lemne.

Singurul care a fost refacut este hotelul Bradul, foarte aglomerat si cu parcarea plina ochi de masini.

M-a intristat spectacolul partiei de schi - garduri cu sarma ghimpata inconjoara partia de pe care coseau iarba cativa tarani. Iar BOR, in frica ei fata de Dumnezeu si bunatatea recunoscuta fata de credinciosi, anunta pe toate gardurile ca trecerea este oprita pe pamantul manastirii.

Traseul spre cabana Dochia este mizerabil (mai ales pana la cabana Fantanele). Fantanele este un obiectiv facil si traseul este plin de familii de "turisti" in care barbatii transpira tzuica pura iar doamnele, in slapi roz, urca chinuit si consuma PET-uri intregi de apa, care devin parte din peisaj imediat dupa golire. Fara nici o remuscare, fara nici o ezitare.

Pe varf am simtit din nou rasuflarea BOR - un schit a fost construit si aici, urmat, normal, de un fel de hotel - tot pentru pelerini. Probabil pentru cei care nu au reusit sa se adapteze in casa Pelerinului din Durau..... Bidoanele de plastic de la 250ml la 2L de apa, suc sau bere, cutiile de bere, ambalajele de tigari, servetele, guma si cate si mai cate sunt imprastiate peste tot.

La Dochia am avut surpriza sa gasim, la ora 13.00, cantina blocata de un inventar facut la alimente.... La 15.00 nu terminasera asa ca am plecat cam rupti de foame inapoi catre cabana Fantanele. Unde am mancat una din cele mai bune ciorbe de fasole cu afumaturi si muraturi de la butoi....

Daca doriti sa stati decent si relativ curat, Duraul este plin de pensiuni populare. Exista si cabane elitiste, destul de scumpe dar ireprosabile din orice punct de vedere. In plus cred ca s-a deschis deja un hotel nou-nout care arata foarte placut din exterior.

Daca reusiti sa nu va uitati la ruinele "comunismului", peisajul si atmosfera sunt foarte odihnitoare. Noaptea cerul este incredibil de clar, nepoluat si stelele sunt foarte vizibile.

Dar, este foarte recomandabil sa nu va duceti in weekend. Atunci noii capitalisti (tarani sau muncitori plecati la munca in Italia sau Spania) isi fac de cap, iar marlania si toparlania striga in gura mare sub zidurile schitului pictat de Grigorescu. Umilintele "italienilor" acumulate timp de un an refuleaza incredibil de violent, generand fitze penibile, ifose occidentale cu miros de balegar intre degetele de la picioare si exhibitionism financiar la intrecere cu alti marlani.

Dar asta cred ca este valabil oriunde in patria mea.

Claudiu Lazar
Schitul de pe varful muntelui si hotelul pt pelerini
Masivul Ceahlau vazut din Durau
×
Subiecte în articol: cetateanul durau