Dupa doi ani petrecuti in inchisoare, Tudor Sisu, unul din membrii fostei formatii "La Familia", a parasit ieri-dimineata Penitenciarul Margineni. O echipa a Jurnalului National a petrecut alaturi de Tudor ultimele ore ale acestuia in puscarie.
La ora la care cititi aceste randuri, Tudor Sisu, "jumatate" din fosta formatie La Familia, a fost eliberat din inchisoare de 24 de ore. O echipa a Jurnalului National a petrecut alaturi de Tudor ultimele ore ale acestuia in puscarie.
La-nchisoare timpul trece greu. Se scurge cu viteza unui melc, agale, netulburat. Nimic nou, nimic iesit din comun. Tudor e tot un zambet. E fericit. Pleaca acasa. E ultima lui zi la puscarie. A stat intr-o celula meschina alaturi de 60 de oameni, inghesuiti toti in paturi asezate pe cate trei niveluri. Fara sa vrea, a impartit cu toti si bune, si rele.
"TOVARASI". Cei mai buni "tovarasi" ai sai sunt cat sa-i numeri pe degete. Unul dintre ei e "tovarasul sau de fapta". "El (si arata cu degetul spre un baiat inalt, tuns scurt, blondiu) e tovarasul meu de fapta. Cica am facut trafic de droguri amandoi si ne-a arestat si condamnat. Io am luat trei ani, el tot trei. El mai sta cateva saptamani, ca are raport. L-a prins cu euro la vizita si i-au facut raport. Iar cand a intrat in comisia de eliberare conditionata l-au amanat. Si mai este un tovaras, care a luat opt ani, in alt pavilion." Sisu nu a fost niciodata pedepsit in inchisoare. "Doamne fereste, pai daca aveam raport, mai plecam io acum acasa?"
Toti cei din camera s-au strans buluc in jurul nostru. Au fost privilegiati ca l-au avut pe Sisu in mijlocul lor. Desi nu e singurul VIP din celula. Printre cei 60 de insi (sau poate 52, sau poate 70, nici ei nu stiu cati impart acelasi aer) se afla si fostul membru al PDSR Gabriel Bivolaru, condamnat la cinci ani de inchisoare. "Am fost privilegiati cu Sisu aici. E un baiat de nota 10", spune un coleg de camera al lui Tudor. "Bai, Sisule, ba, vreau si io sa fac o poza cu tine, ca pleci maine", se aude de undeva din celalalt capat al camerei o voce necunoscuta, ca pe posesorul acesteia nici ca-l vezi de atatea paturi suprapuse. "Pai vino incoace. Hai sa facem o poza. Poate facem una chiar de grup", rade Sisu, ridicandu-se de pe pat pentru a vedea cine-l striga. "Asta e o problema mare aici. Cu inghesuiala asta. Este groaznic. Si mai e apa. Asta cu apa te termina. E apa calda doar o data pe saptamana. Atunci cand mergem la dus. In rest numai rece. Astia te pregatesc pentru legiunea straina aici. Baga numai dusuri reci." Treaba cu apa putem spune ca am simtit-o chiar pe pielea noastra si in cladirile administrative. Vrei sa te speli pe maini... apa rece sau deloc.
TELEVIZORUL. Desi e ora mesei, Tudor refuza sa manance mancarea de la puscarie. "Il astept pe Manu de la vizita, sa vina cu pachetul. Astia pe care ne vezi aici, 5-6, impartim tot. Intr-o zi vine unuâ cu pachet, intr-o zi altuâ. Si impartim frateste intre noi."
Plictiseala mare."Stau pe camera si totul decurge la fel ca ieri, ca alaltaieri, ca maine sau poimaine. "Mai un fotbal, o plimbare, o vizita. Totul e la fel aici. E plictiseala. N-ai ce sa faci. Suntem si multi. Si pavilionul asta in care stam noi e boala, frate. Cel mai naspa. Cel mai greu e aici, unde sunt camerele astea cu multi in ele", spune un tanar care asista la discutia noastra cu Sisu, dar care nu a vrut sa-si dea numele de frica sa nu i se "faca vreun rau", mai ales ca mai avea putin timp pana la eliberare. Sisu completeaza: "Asta cu televizorul e teroare. E unul singur si noi suntem 60. Noi suntem in coltul asta. Televizorul e tocmaâ in partea cealalta. Sa vezi certuri. Unii vor telenovele. Altii fotbal. Si de aici pornesc multe certuri si conflicte. Il mai auzi pe Bobi seara ca mai striga: «Ba, da-te din fata televizorului»". Tudor i-a lasat vecinului sau de pat, drept amintire, castile sale de studio si cateva randuri pentru baietelul acestuia, de 9 ani.
Unul dintre colegii lui Tudor se transfera in aceeasi zi la alt penitenciar. Ca sa iasa la munca. "Astia nu m-au scos la munca si ma duc acolo sa castig zile, sa ies mai repede", spune el, iar Sisu si altii completeaza: "Pai si noi am vrut sa iesim la munca. Si ni se spune ca nu putem din doua motive: ori ca avem infractiunea cu drogurile si e periculoasa, ori ca nu sunt locuri. Ce, noi n-am fi vrut sa plecam mai repede acasa?!". Intre timp apare si Manu, prietenul si colegul de celula al lui Sisu, cu ditamai geamantanul venit de la vizita. O mana de om care trage de un gentoi de cateva chile bune, incarcat de mancaruri si sucuri. "Hai, Manule, ca te-am asteptat sa punem masa", striga Sisu, bulucindu-se vreo trei in geamantanul deja golit in cateva minute. "Pai asta pana deseara e gol. Maine, altuâ la vizita", a zis Manu.
ELIBERAREA. Cu o zi inainte de eliberare, Sisu trebuie sa treaca si prin etapa de identificare si amprentare. Toate tatuajele si semnele distinctive trebuie fotografiate si indosariate. Apoi urmeaza amprentarea. Mozolit pe maini de tus, dupa ce si-a lasat "urma" degetelor si a palmelor pe o gramada de hartoage, rasufla usurat. Il intreb ce reprezinta tatuajul de pe mana stanga. "E secret. Nu te supara. E personal", imi raspunde, in timp ce se spala pe maini, "dar e scris in limba araba. Mi l-a scris un arab. Acuâ io stiu ce i-am spus arabului sa scrie, daâ dreacuâ stie daca arabuâ a scris ce i-am zis io", continua Tudor, razand. L-a facut mai demult. "La un cabinet de tatuaje?", intreb eu. "Eee, la un cabinet...", spune razand complice. In ziua eliberarii, dupa ce si-a luat ramas-bun de la "tovarasii sai", a trecut prin vizita medicala, si-a luat bagajele din magazia penitenciarului, buletinul si banii. La ora 10:00 a iesit pe poarta verde a Penitenciarului Margineni. A lasat in urma o amintire urata. O experienta pe care nu mai vrea sa o traiasca niciodata.
CONSUMATORI
"Trebuie sa existe o limita
in lege. Pentru ca orice
consumator e la un moment
dat si detinator, si nu poti sa-i
bagi pe toti in aceeasi oala.
Daca-l prinzi drogat nu poti
sa-l condamni, dar daca
il prinzi inainte de a se droga
cu un minut, poti sa-l condamni" -
Tudor Sisu
DUPA GRATII
"Aici nu mai depinzi de tine,
nu mai esti propriul tau stapan.
Nici macar in chestiile marunte
nu poti decide tu insuti. (...)
Niciodata nu esti pregatit sa-ti
pierzi libertatea. Totusi, daca
cresti intr-un bloc unde ai cinci
vecini care au fost la puscarie,
ajungi sa cunosti situatia" -
Tudor Sisu
"NU MAI DEPINZI DE TINE"
|
| LIBERTATE. Dupa doi ani de puscarie, Tudor Sisu (dreapta) este liber
|
Primele momente petrecute in inchisoare au fost cele mai grele. Mai ales ca, inainte de a afla verdictul, gandul ca pedeapsa pentru trafic se situeaza intre 10 si 20 de ani ii dadea fiori. "Initial consideram situatia mai neagra decat era in realitate. Ma asteptam la 10 din start, plus alti cativa cadou", glumeste acum Sisu. Insa atunci numai de glume nu-i ardea. Intr-un final, a luat trei ani. Dupa doi ani paraseste penitenciarul eliberat conditionat. (...) "Aici nu mai depinzi de tine, nu mai esti propriul tau stapan. Nici macar in chestiile marunte nu poti decide tu insuti. (...) Niciodata nu esti pregatit sa-ti pierzi libertatea. Totusi, daca cresti intr-un bloc unde ai cinci vecini care au fost in puscarie, atunci ajungi sa cunosti situatia si stii cam la ce sa te astepti." Experienta sa din inchisoare va fi impartasita fanilor prin muzica. Urmeaza sa inregistreze un album. "Toate albumele noastre au prezentat intamplari reale din viata noastra. Chiar daca eu voi incerca sa uit, unele lucruri imi vor starui vesnic in memorie, iar muzica noastra va fi influentata cu siguranta", a incheiat Sisu. (Adrian Vaduva)
|