x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Campaniile Jurnalul Lumea interzisa Munca te face liber

Munca te face liber

de Andreea Tudorica    |    Adrian Mogos    |    13 Oct 2005   •   00:00
Munca te face liber

Penitenciarul cu regim semideschis, Pelendava (Craiova), este singurul penitenciar-ferma din Romania. Aici muncesc 94 de detinuti nerecidivisti cu pedepse pana in sase ani de inchisoare si recidivisti cu condamnari pana in patru ani si sunt folositi mai mult la "muncile de jos". Alaturi de ei lucreaza 200 de salariati civili.

Penitenciarul Pelendava a fost infiintat in iulie 1999, cand ferma a fost preluata de la Serviciul Roman de Informatii. Inainte de Revolutie, terenul, de aproape 1.000 de hectare, precum si fermele au facut parte din gospodaria Partidului Comunist. Detinutii sunt folositi la culesul porumbului, munca la camp, ingrijirea animalelor si curatenia fermelor de vaci si porci.

CA LA CAP. Insotitorul nostru, directorul adjunct Eugen Preda, ne spune ca a mers prin mai multe penitenciare din tara, la Galati, la Timisoara, in cautarea detinutilor cu pedepse mici care ar dori sa munceasca aici. A fost surprins ca nu s-au aratat multi dispusi sa munceasca intr-un astfel de penitenciar-ferma, dar isi explica acest lucru prin faptul ca distanta ar fi mult prea mare pentru rudele care ar vrea sa vina sa-i viziteze. Capacitatea de detinere este de 120 de persoane, insa, in prezent, la Pelendava, nu sunt decat 94 de detinuti. Imediat dupa prealuarea spatiului de la SRI, conducerea de la acea vreme a incercat sa adapteze cladirile existente deja la locuri de detentie, precum si la cladiri administrative. Detinutii sunt "cazati" in doua dormitoare imense: unul pentru cei care lucreaza la ferma si altul pentru cei care lucreaza la camp.

PAZNICI-DETINUTI. Directorul adjunct isi aminteste si de un eveniment neplacut din anul 1999, imediat dupa preluarea terenului. Unul dintre detinuti, aflat la munca, a evadat, luand-o la sanatoasa prin porumb. A fost prins dupa trei zile, dar aceasta patanie a determinat conducerea sa ia masuri de paza mai stricte atunci cand detinutii sunt dusi pe camp, la lucru. Astfel, s-a dublat numarul supraveghetorilor, care sunt dotati numai in astfel de situatii cu pistoale Carpati. In rest, in incinta penitenciarului, usile la blocurile de detinere sunt in permanenta deschise, iar paza este asigurata de un gardian neinarmat. Iar noaptea, detinutii fac plantoane prin rotatie. In incinta penitenciarului exista si cateva cladiri care sunt folosite ca locuinte pentru angajatii civili ai fermei si care nu-si permit sa faca naveta zilnic.

SUPRAVEGHERE. Un gardian vigilent urmareste "desfasurarea in teren" a detinutilor adusi la cules de porumb

Productia fermei de la Pelendava este folosita tot in sistemul penitenciar. In incinta exista si o carmangerie, unde lucreaza numai angajati civili si care produc doua tipuri de salam si mai multe de carnati. Astfel, toate acestea ajung la aproximativ 16 penitenciare din tara, care se aprovizioneaza periodic de la Pelendava pentru asigurarea hranei detinutilor. Totul se livreaza pe baza de comanda de la alte penitenciare. Directorul adjunct, Preda, spune ca situatia Penitenciarului Pelendava este peste linia de plutire, dar ca ar mai avea nevoie de bani pentru culturi, ingrasaminte, erbicide, pesticide si concentrate pentru animale. Acelasi director apreciaza ca daca ar exista in fiecare regiune a tarii macar un penitenciar de acest tip, s-ar reduce costurile pentru alte penitenciare.

Penitenciarul-ferma Pelendava colaboreaza cu penitenciare din Olanda, de la care au primit dube Iveco, cu aproape 300.000 de km la bord.

Detinutii aflati in regim semiinchis la Pelendava sunt multumiti de conditiile de detentie. Cum ar zice ei, hrana-i hrana, munca-i munca... si mai e si un pic de libertate. "Adica nu sta gardianul tot timpul in spatele tau. Nu ca am vrea noi sa fugim sau altceva de genul asta... Dar e mai bine decat in orice alt penitenciar din tara", spune un detinut tanar, care se pregatea sa mearga la cules de porumb. Au aflat de Pelendava in alte penitenciare din tara. "A venit gardianul si ne-a intrebat care vrem sa mergem la munca la Pelendava. Nu stiam ca exista acest loc. Dupa aceea, fiecare dosar al celor care voiau sa vina aici era analizat si daca te incadrai in pedeapsa maxima, nu mai aveai alte procese pe rol si nu aveai rapoarte de indisciplina, te trimiteau aici. Asa am ajuns si io, si am constatat ca e foarte bine aici. In primul rand ca muncesti toata ziua, timpul trece altfel, ne inte-legem bine intre noi, nu exista certuri, ca in alte locuri... Deci totul e bine, ce sa zic, n-am ce sa reprosez nimanui nimic...", spune acelasi tanar detinut, condamnat pentru furt.

"Mai, Ioane, ia randul doi de porumbi, ma, lasa-i p’aia doi sa continue acolo", se aud indicatiile gardianului, cocotat confortabil pe cabina tractorului, dand indicatii in stanga si-n dreapta. Alti patru gardieni se afla dispersati la marginile lanului de porumb. Vantul adie si mangaie nervos porumbii uscati, care fasaie, trosnesc, dar in acelasi timp creeaza un fundal sonor placut.

ODIHNA. Cei care muncesc la culesul porumbului isi trag sufletul la ora pranzului, cand mananca hrana adusa de la ferma

CIORBA DE MURATURI. Florin, de 31 de ani, din Targu-Jiu, a fost condamnat tot pentru furt. "Eu am fost si la Targu-Jiu. Aici, e bine. Nu se aude cuvantul detinut. La Targu-Jiu ne dadea ciorba de muraturi. Ati mancat vreodata? Nu vreti sa stiti ce gust are. Aici e altfel mancarea, pentru multi e mai buna ca acasa. Aici, la Pelendava, e bine, ca este firma angajata sa faca mancare, ceea ce este mult mai bine, pentru ca daca la bucatarie sunt detinuti se mai pierde din mancare pana ajunge in farfuria «hotului», mai ales daca are o «combinatie» cu bucatarul-sef. La Targu Jiu am slabit 20 de kg ca stateam pe camera. Am cerut sa ies la munca, la santuri, la Targu-Jiu, da’ n-am rezistat, pentru ca era norma de 15-20 de metri de santuri pe zi si pana te obisnuiai, daca nu faceai norma, lucrai de pomana. Aici lucram mai putin ca un ziler. Avem teren de fotbal cu gazon, parca nici nu simti ca esti la puscarie. Stam in natura, nu sunt ziduri", spune Florin.

Mai exista inevitabil si nemultumiri. "De ce sta «militianul» in spatele meu cand vorbesc la telefon? De ce sa asculte ce vorbesc? Parca am pune la cale un atac terorist", spune Florin nemultumit, adaugand ca el nu are cum sa se descurce cu sapte milioane de lei, cat aveau salariu impreuna el si sotia sa.
×
Subiecte în articol: lumea interzisa pelendava munca