Penitenciarul Satu-Mare are o ferma zootehnica model. Ca sa dea mai mult lapte - practica certificata - , rumegatoarele asculta la difuzoare muzica clasica. Dublu beneficiu: detinutii care le pazesc sunt calmi, muncesc cu placere si nu vor sa mai auda de manele.
Rumega pe muzica de Clayderman, Beethoven, Mozart si Brahms. Acelasi playlist in fiecare zi. Ritmul vietii lor se desfasoara pe muzica clasica. Vacutele de la gospodaria agrozootehnica a Penitenciarului Satu- Mare s-au obisnuit asa si nici nu vor sa auda de manele, dance sau hip-hop. Nici chiar detinutii care le ingrijesc.
Un frig aprig de dimineata de inceput de decembrie si o ceata desprinsa molecula cu molecula din cartile lui Jack London. Vreo 40 de detinuti treziti in creierii diminetii si cativa gardieni care-i scot pe rand din fiecare celula. Incolonati pe cate doua randuri, cu ochii carpiti de somn, cu tigarile atarnand sau iesite de prin buzunare, cu cate o plasuta dupa ei, detinutii se indreapta impleticindu-se spre curtea interioara a penitenciarului. Aburi si ceata. Toti suntem niste siluete pierdute intr-o ceata londoneza deasa, o lumina portocaliu-verzuie conturand cu greu fiecare silueta. Apelul detinutilor, o perchezitie sumara si... "imbarcarea". Poarta principala a penitenciarului se deschide si cei aproape 40 de detinuti sunt urcati intr-o duba pentru a fi dusi la gospodaria agrozootehnica a penitenciarului, aflata la numai cativa kilometri. Acolo si-au ales sa munceasca, fie vara, fie iarna. Acum, pentru ca deja anotimpul rece castigase ceva
teren, muncile agricole se rezumau de fapt la ingrijirea animalelor din ferma. Care nu sunt putine. Vara, la GAZ lucreaza peste 100 de detinuti.
CLAYDERMAN. In numai cateva minute ajungem la GAZ, in mijlocul campului, in bataia vantului rece, la numai cativa kilometri de granita cu Ungaria. Medicul veterinar Mircea Rat este cel care primeste detinutii la ferma in fiecare dimineata, dupa ce cele doua randuri de porti sunt inchise cu zgomot de gardieni. Debarcati din duba si asezati de data asta pe trei randuri, in fata cladirii, unde este punctul de taiere a carnii de animal, detinutii sunt repartizati care la vaci, care la porci, care la cai, altii la "maternitate" (adica niste mogaldete roz de porc, care pe cat sunt de dragalasi, pe atat sunt si de urat mirositori). Aflam de o metoda apreciata prin partile locului, pe care medicul veterinar o aplica cu succes la GAZ inca din 1998: cresterea vacutelor in ritmuri de Beethoven, Brahms, Mozart, Ravel. Treaba asta nu-i joaca. E lucru serios, calculat cifra cu cifra si dezvoltat in urma unui studiu. Vacutele obisnuite deja cu muzica clasica n-ar accepta nici o secunda de muzica rock, hip-hop, manele sau altele. Playlistul e bine stabilit si acelasi de zi cu zi. Startul il da Clayderman, in timp ce detinutii curata mizeria de la vacute, iar acestea asteapta linistite sa fie hranite. E vorba cam de patru-cinci ore de auditie, timp in care vacutele asculta aproape 70 de arii de muzica clasica. Si le face bine.
|
ADUNARE. Mai multi detinuti pleaca dimineata la ferma |
BOTEZ. Statia de amplificare era defecta in ziua in care am ajuns noi la Satu- Mare. Era stricata de vreo cateva zile. Nu Brahms, nu Ravel in grajd la animale. Liniste. O fosnaiala placuta si mugete prelungi. "Na, ce ghinion avem!", imi zic, "sa nu vedem si noi vacutele care rumega pe muzica de Mozart". Dar nici nu-mi termin bine gandul si mi se sopteste: "A venit domnuâ Sava sa repare statia. Si domnuâ Sava nu da gres niciodata". Domnuâ Sava e un agent care e luat cu schimbul cand de departamentul socio-educativ, cand de cei de la paza transportului detinutilor. De data asta au castigat vacutele. Statia a fost reparata. O armonie placuta se propaga din difuzoarele din grajd si se elibereaza. Aici, nici muzica nu e prizoniera, iar detinutii, cate ore muncesc cu animalele, se simt un pic mai liberi. Doar prezenta discreta a gardienilor si apelul facut la fiecare ora pentru numararea detinutilor aduc a regim de penitenciar. In rest, fiecare isi vede de treaba lui cu constiinciozitate si placere. Animalele poarta chiar numele date de detinuti de-a lungul timpului: Dina, Mihaela, Cristina, Gina. Numele unor iubite sau poate sotii, sau mame, sau poate chiar fiice. Medicul veterinar si inginerul de la GAZ apreciaza munca detinutilor, atat timp cat aceasta e facuta cu placere si bine. Multi dintre detinutii care lucreaza cu animalele doresc sa continue munca la o ferma si dupa eliberare. Este si cazul lui Traian, care lucreaza cu vacutele melomane de ceva vreme. Ii place muzica clasica pentru ca "e mai linistita". A uitat de manele. A botezat trei vacute, iar dupa ce se elibereaza vrea sa plece in Ungaria, la o ferma, unde sa aiba grija de animale. Spuneam ca treaba asta cu muzica clasica la vacute pentru o productie mai mare si o calitate mai buna a laptelui e o treaba serioasa. Analizata. Toata treaba a inceput in anul 1998. Medicul veterinar Rat a masurat periodic grasimile si proteinele din lapte, a trimis probe de sange la laborator, intrerupea muzica si analiza diferentele. Concluzia la care a ajuns era foarte clara: daca le dai muzica clasica, vacutele dau lapte mai mult si mai bun.
"BORDERO". "Le-am asezat difuzoarele prima data undeva in zona care batea soarele cel mai tare, ca sa vad daca le atrage muzica sau este un capriciu. Asta vara, cand le tinem afara si difuzoarele sunt imprastiate. Erau si zone umbroase. Dar cand pornea muzica, chiar daca afara erau peste 30 de grade, tot la soare veneau, unde erau difuzoarele", spune medicul Rat. Au crescut, nu brusc, in timp, toti parametrii si s-a ajuns cam la 900 de litri pe cap de vaca. Aceeasi metoda a medicului Rat este aplicata in Romania de cateva ferme din imprejurimile orasului Ploiesti, dar si in Israel, Anglia si Franta, unde, dupa cum spune veterinarul, "deja este ceva normal sa cresti vacile pe muzica clasica".
"Mai puneti, domâle doctor, un Bordero dâala, ca tare ne place", a strigat odata un detinut in timp ce curata baliga vacilor. Atunci au inteles cu totii ca muzica clasica pusa pentru productivitatea vacutelor mai bucura si sufletele oamenilor carora li s-a luat ceea ce este mai important: libertatea. Aici nimeni nu le ordona, nu le da pedeapsa pentru ca n-au facut bine curatenie la animale, doar le cere sprijinul. Cu siguranta, din acest motiv se si simt un pic mai liberi.