x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Campaniile Jurnalul "Mănăstirea fotbaliştilor" ocroteşte orfani şi bătrâni

"Mănăstirea fotbaliştilor" ocroteşte orfani şi bătrâni

de Lucian Dobrater    |    02 Noi 2009   •   00:00
 "Mănăstirea fotbaliştilor" ocroteşte orfani şi bătrâni
Duhovnicul echipei naţionale de fotbal a României a ridicat un centru de plasament şi o şcoală specială.
În urmă cu opt ani, pe un deal cu loc de belvedere din stânga şoselei naţionale care face legătura între municipiile Aiud şi Turda, pe raza satului Dumbrava, comuna Unirea, la limita dintre judeţele Alba şi Cluj, un tânăr preot sfinţea locul pentru construirea unui sfânt locaş de rugăciune.

Mănăstirea Dumbrava, cu hramul "Sfântul Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir", s-a ridicat nesperat de repede, pe un teren donat de sătenii din Dumbrava, părintele Teodor Crişan, călugărit între timp şi devenit Arhimandritul Vasile, reuşind să transforme misiunea creştină într-una umanitară de proporţii. Astfel, pe lângă mănăstire, duhovnicul echipei naţionale de fotbal a României a înfiinţat o casă de copii, un cămin pentru bătrâni, un centru maternal şi o şcoală specială. La această oră, în aşezământul complex religios şi social de la Dumbrava vieţuiesc peste 250 de persoane, copii, măicuţe şi vârstnici, într-o armonie şi linişte sufletească asemănătoare traiului sfintelor mănăstiri de pe Muntele Athos.


"TATA PUIU" ŞI MULŢI TRICOLORI AU CONTRIBUIT LA RIDICAREA MĂNĂSTIRII
Mănăstirea "Sfântul Mare Mucenic Dimitrie-Izvorâtorul de Mir" a fost construită în mijlocul dealurilor Transilvaniei, în singurătate, departe de lume şi de tot ceea ce este rău şi nedrept, ca un sol de pace între muritori şi Dumnezeu.

Piatra de temelie a fost pusă în binecuvântata zi de 26 octombrie 1996 de ÎPS Andrei, Arhiepiscopul Ortodox de Alba-Iulia, la iniţiativa parohului alintat de apropiaţi cu numele "Toderaş", pe locul unde în anul 1703 a fost martirizat preotul Ioan, luptător împotriva uniaţiei, ars de viu într-o căpiţă de fân.

Ctitoria părintelui Teodor Crişan este numită de localnici şi "Mănăstirea fotbaliştilor", datorită contribuţiei acestora la ridicarea sfântului locaş. Fostul selecţioner Anghel Iordănescu, numit de duhovnicul său "Tata Puiu", datorită numeroaselor donaţii făcute pentru vieţuitorii din Dumbrava de-a lungul anilor, a contribuit cu o sumă destul de importantă de bani la edificarea acestei semeţe mănăstiri. Alături de antrenorul-senator, mulţi foşti sau actuali fotbalişti au donat bani pentru sfântul aşezământ, cei mai apropiaţi de părintele Vasile fiind Adrian Ilie, Dorinel Munteanu, Ionel Ganea, Iulian Filipescu, Bogdan Stelea, Marius Niculae, Bogdan Lobonţ, Florentin Petre şi mulţi alţii. Se spune că numai "trico­lorii" au donat în total pentru ridicarea Mănăstirii Dumbrava suma de aproximativ două miliarde de lei.
CETATEA DE PE DEALURI
Sfântul locaş este în formă de cetate, cu clopotniţa la intrare şi biserica în centru. Aceasta păstrează stilul românesc, având pridvor, pronaos, naos şi altar. Pictura bisericii a fost realizată în frescă de soţii Crişan, în factură de stil neobizantin, fiind finalizată în anul 2000. Asemenea unei mirese, în biserică patronează o veche icoană a Maicii Domnului, găsită în tencuiala bisericii din satul Dumbrava, ascunsă acolo probabil de credincioşi, din cauza furiei calvine.

Catapeteasma bisericii este lucrată în lemn de cireş de meşteri bistriţeni, în patru registre: icoane împărăteşti, praznicare, apostoli şi prooroci. Sfinţirea locaşului a avut loc în anul 2002 de un impresionant sobor de preoţi, peste 50, în frunte cu ÎPS Andrei, Arhiepiscopul Ortodox al Alba-Iuliei, şi PS Visarion Răşinăreanul. Obştea Mănăstirii Dumbrava este formată din 25 de maici şi surori, care se nevoiesc şi îngrijesc de bunul mers al locaşului, sub conducerea Arhimandritului Vasile. În fiecare zi, în biserica mănăstirii se săvârşesc Sfânta Liturghie şi slujba celor şapte laude.


"COPIII" ARHIMANDRITULUI VASILE AU NUME DE FOTBALIŞTI
În imediata apropiere a mănăstirii funcţionează de la data de 1 mai 1999 Casa de Copii de tip familial "Sfânta Veronica", iniţial ocrotind şapte copii. Acum, aici trăiesc 40 de copii cu vârste cuprinse între câteva luni şi 16 ani, precum şi alţi şase adolescenţi neinstituţio­nalizaţi, trecuţi de majorat, veniţi din centrele desfiinţate sau daţi afară o dată cu împlinirea a 18 ani.

Clădirea copiilor este utilată cu opt dormitoare, două săli de studiu, o sală de joacă, bucătărie proprie, sală de mese, magazii şi toate cele necesare unui trai decent. Capela "Sfântul Ierarh Nicolae" vine să întregească lucrarea socială şi umanitară, satisfăcând nevoile spirituale ale copiilor, care îşi fac aici rugăciunile de dimineaţa şi seara, în fiecare zi. Când le permite timpul, când nu merg la şcoală şi nu învaţă pentru a doua zi, copiii participă şi la Sfânta Liturghie, ca nişte adevăraţi membri ai Bisericii lui Hristos. Cei mai mici sunt gemenii de doar 6 luni, Andreea şi Andrei, abandonaţi înainte de Sfintele Paşti de mama lor în spitalul din Ocna Mureş. Ei sunt atracţia instituţiei, fiind de o cuminţenie aparte pentru nişte micuţi aproape orfani...

Ca şi Arhimandritul Vasile, căruia îi spun "tată", copiii mai mari sunt pasionaţi la maximum de fotbal. Măicuţei care se ocupă de ei, Iustiniana, i se spune chiar "Iordănescu", iar fiecare copil are câte un nume de internaţional, atunci când bat mingea pe terenul din apropiere. Unul e Chivu, altul Lobonţ, altul Petre, altul... Mutu, Marius Niculae, adică toţi componenţii naţionalei, pentru care aceşti copii se roagă în genunchi înaintea meciurilor importante...
CASA DE BĂTRÂNI SE EXTINDE
Casa de bătrâni "Sfânta Maria" fiinţează chiar în incinta mănăstirii. Iniţial, la inaugurarea din anul 2000, avea cinci locatari, iar acum adăposteşte peste 50 de femei în vârstă, provenite din toată ţara. Sub atenta îngrijire a maicilor, acestea au parte de bătrâneţi fericite şi liniştite, participând dimineaţa şi seara la rugăciunile făcute în biserică. Noua construcţie a casei de bătrâni a început în urmă cu doi ani, în partea de nord-vest a mănăstirii.

Până acum au fost amenajate şase dormitoare, o sală de mese cu bucătărie şi dependinţe, însă lucrările de construcţie şi finisare continuă şi în prezent. "Numărul vârstnicelor care apelează la noi creşte simţitor şi, din acest motiv, s-a trecut la construirea unei noi clădiri, care să satisfacă noile cerinţe.

Finanţarea casei se face în proporţie de 80% cu ajutorul unor oameni de bună credinţă din împrejurimi şi din toată ţara, care doresc să rămână anonimi, iar 20% din fonduri proprii, deoarece majoritatea femeilor în vârstă ocrotite aici nu au nici un venit", ne-a declarat Arhimandritul Vasile, stareţul Mănăstirii Dumbrava.


CE URMEAZĂ: UN CENTRU MATERNAL ŞI O ŞCOALĂ SPECIALĂ
Conştient de valoarea misiunii sale sociale şi spirituale, duhovnicul naţionalei nu s-a oprit însă la ceea ce a realizat până acum. În acest an urmează să fie finalizate lucrările de construcţie a unui nou centru maternal, care va adăposti mame cu copii aflaţi în dificultate, precum şi a unei şcoli speciale, ambele urmând să funcţioneze tot sub patronajul mănăstirii. Călugărul din Dumbrava speră să termine întreaga lucrare până la sfârşitul anului în curs.

"Am investit circa două miliarde de lei pentru noua construcţie, în formă de U, care va adăposti într-o parte centrul maternal, iar în cealaltă şcoala specială. Vrem să contribuim astfel la reintegrarea femeilor şi copiilor cu probleme în societate. În această iarnă sper ca ambele instituţii să fie date în folosinţă, cu ajutorul lui Dumnezeu", a precizat preotul "Toderaş".

Şcoala specială se va adresa copiilor din satele învecinate şi celor cu orientare din casele de copii, care nu pot face faţă rigorilor unei şcoli normale. "Mulţumesc tuturor donatorilor şi cola­boratorilor care din inima lor susţin aceste aşezăminte de ajutor social şi rugăm pe bunul Dumnezeu să înscrie în cartea vieţii faptele lor şi să-i răsplătească după cum merită. Mulţumesc, de asemenea, conducerii Consiliului Judeţean Alba, DGPDC Alba şi membrilor Comisiei Judeţene pentru Protecţia Drepturilor Copilului, în frunte cu doamna Mariana Hurbean, care ne-a ajutat foarte mult şi este pentru mine ca o icoană", a conchis Arhimandritul Vasile.

×
Subiecte în articol: mişcarea de rezistenţă