x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Campaniile Jurnalul Ne-am născut în locul potrivit? DA pentru RAI, tărâm părintesc, NU pentru "cloaca" din sistem

DA pentru RAI, tărâm părintesc, NU pentru "cloaca" din sistem

de Violeta Fotache    |    19 Oct 2010   •   00:00
DA pentru RAI, tărâm părintesc, NU pentru "cloaca" din sistem
5708-121221-violetafotache.jpg

Violeta Fotache
● Publicist-comentator
● 19 noiembrie 1967
● Rai, comuna Murgeni, judeţul Vaslui




Sunt multe argumente pro şi contra plecării din România care mi-au crestat creierul de-a lungul vieţii mele, dar niciodată până azi n-am simţit în suflet atât de aproape moartea speranţei în ridicarea unei lumi mai bune.

Dacă ar fi să le amintesc pe toate, aş umple paginile unui ziar întreg, inutil aş spune, din moment ce, în clipele de cumpănă, mereu am trăit fâlfâitul renaşterii din cenuşă şi am rămas aici să ajut cu puterea mea de a crede în capabilitatea românilor de a-şi schimba în bine propria lume, cu voinţa mea de a participa activ la facerea acesteia.

Într-o exprimare prea schema­tică pentru a fi proprie unui editorial, spun României DA - pentru "colţurile de rai" cu care au fost blagoslovite meleagurile noastre; NU - pentru mizeria care le "populează", pentru lipsa de imaginaţie, de iniţiativă, de competenţă, de interes manifestată de autorităţi în întreţinerea şi exploatarea adecvată ale acestor valori.

AŞ RĂMĂNE ÎN ROMĂNIA pentru a construi o lume mai bună pentru generaţiile următoare; AŞ FUGI ÎNSĂ MĂNCĂND PĂMĂNTUL pentru că nu am cu cine să construiesc.

DA - pentru oamenii "open minds", valoroşi, plini de idealuri măreţe; NU - pentru lipsa lor de coeziune, pentru imposibilitatea de a se uni şi dincolo de "cuget şi simţiri" cu scopul de a-şi putea pune în practică ideile aducătoare de bine gene­ral. NU - pentru cei care sunt în stare să treacă această barieră numai în apărarea intereselor personale şi de grup.

AŞ RĂMĂNE ÎN ŢARĂ pentru copilul meu; AŞ FUGI DE AICI tot pentru el. Asta vă poate părea schizofrenic, dar, credeţi-mă, nu e!

DA - pentru imensul potenţial de schimbare într-o adevărată demo­craţie; NU - pentru mocirla care inundă instituţiile statului "de sus în jos", coborând de la miniştri şi directori la portari şi femei de serviciu, toţi puşi pe criterii politice ori clientelare.

DA - pentru lideri valoroşi, carismatici, inteligenţi, mereu în căutarea adevărului; NU - pentru cei dintre ei care se lasă furaţi de "meandrele concretului", ştirbindu-şi aura cu complicităţi la o manglă, cu o bârfă, cu o înjurătură, cu un hăhăit.

DA - pentru că mai sunt şi oameni competenţi puşi în funcţii importante, revărsând binele general din cunoaşterea lor; NU - pentru incompetenţi şi făţarnici, executanţi puşi în funcţii-cheie de învârtit butoanele subalternilor.

DA - pentru că există zone în spaţiul de afaceri privat unde s-a instaurat normalitatea, aşa cum este ea înţeleasă în vestul civilizat (nu sălbatic); NU - pentru că cei mai mulţi din spaţiul privat - şi aici includ şi presa - nu fac decât să copieze la indigo relele pe care, de altfel, le incriminează zilnic la cei care ne conduc instituţiile bugetare: mint, dezvoltă nepotismul şi promovează oameni în propriile firme pe criterii extra-profesionale.

AŞ FUGI DINCOLO DE GRA­NIŢE pentru o viaţă mai liniştită, pentru mai multe oportunităţi profesionale, pentru respectul arătat cetăţeanului de statele civilizate sau pur şi simplu pentru că, asemenea multor prieteni, m-am săturat de "sistemul ticăloşit".

Şi lista e foarte lungă, dar mă opresc aici, pentru că am ales, din nou (pentru a câta oară?!) ca o idealistă optimistă, să spun DA pentru România.

DA, din dragoste faţă de tărâmul părintesc - Raiul în care m-am născut şi am vorbit dulcea limbă moldovenească, ori malul dunărean unde am trăit prima iubire şi unde am dat întâia viaţă, ori muntele unde am dat prima oară piept cu ideea de supra­vieţuire în sălbăticie. Spun DA pentru România din dragoste faţă de limba, cultura şi istoria ţărişoarei ăsteia, ale căror valori nu pot fi "rase" din sufletul meu nici de toate tonele de proşti şi de corupţi care s-au pe­rin­dat, de-a lungul vremii, pe la putere.  
AŞA CĂ RĂMĂN AICI pentru toate astea, dar mai ales pentru că încă mi se zbate în piept credinţa că lucrurile pot fi îndreptate. Şi pentru că - aşa cum spunea Nicolae Iorga- "un patriot se recunoaşte prin faptul că iubeşte, respectă şi caută să adune şi să îmbunătăţească tărâmurile şi oamenii", voi, cei care vă recunoaşteţi în această descriere, "hai să dăm mână cu mână" să facem toate acestea împreună!
Lumea noastră VA FI MAI BUNĂ, pentru că, nu-i aşa?, nu mor caii când vor câinii!

×
Subiecte în articol: ne-am nĂscut În locul potrivit?