x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Campaniile Jurnalul Ne-am născut în locul potrivit? Pentru că ne este frică să ne cerem drepturile

Pentru că ne este frică să ne cerem drepturile

de Aniela Nine    |    19 Oct 2010   •   00:00
Pentru că ne este frică să ne cerem drepturile
5708-122167-anielanine.jpg

Aniela Nine
● Reporter  Politic şi Eveniment
● 18 septembrie 1975
● Caracal



De ce aş pleca din România? Pentru că în ţara asta nu exişti ca individ dacă nu ai bani şi influenţă. Pentru că suntem dominaţi şi guvernaţi de nesimţire, tupeu şi incompetenţă. Au devenit "valorile" la care ne în­chi­năm. Pentru că iese în faţă cel care ur­lă mai tare, scuipă mai mult, are coa­te­le mai ascuţite şi îşi vinde orice pe 1.000 de lei.

● Pentru că am devenit toţi nişte nevertebrate, pentru că dictonul "ca­pul plecat sabia nu-l taie" a ajuns să fie legea supravieţuirii. Pentru că am ajuns să ne fie frică să ne cerem drepturile. Pentru că starea de îndobitocire este singura direcţie în care mer­gem, căci, atunci când ajungi să te gândeşti numai la cum să faci să pui mâncare pe masă, cu siguranţă că ideea de a construi şi de a evolua este ultimul lucru la care te mai gândeşti.

● Pentru că astfel rămânem îm­pot­moliţi mereu la baza piramidei lui Maslow. Pentru că am ajuns să gân­dim că e mai uşor să spargi o ban­că decât să găseşti o slujbă care să îţi permită să trăieşti decent. Pentru că in­cultura este ridicată la rang de va­loa­­re. Pentru că nici unul dintre sis­te­me­le fundamentale pentru evolu-ţia unei so­cietăţi - învăţământ, sănătate, jus­­ti­ţie - nu funcţionează cum trebu­ie.

● Pentru că sunt mii de şcoli în care nu înveţi mai nimic şi primeşti di­plome care nu au nici o valoare. Pentru că îţi mor oamenii dragi în spitale, că nu sunt bani pentru me­dicamente, că te tratează ca pe un gu­noi dacă nu dai şpagă, pentru că prea puţini medici sunt pregătiţi profesional.

● Pentru că baba amărâtă care a mutat ţăruşul din marginea ogorului ajunge sigur şi rapid în puşcărie, iar cel care a furat tot ce se putea fura sau a omorât un nevinovat ajunge să primească pedeapsa minimă cu suspendare. Pentru că avem legi care vorbesc despre sancţiuni, dar nici­odată nu avem vinovaţi. Pentru că e o aventură care te poate costa viaţa să traversezi pe trecerea de pietoni, pentru că un individ care are o fobie de câini poate eutanasia câinii comunitari, dar nu-i poate adăposti în nici un loc fiindcă ar fi alte fonduri "pierdute" inutil de la un buget care nu mai are nimic de furat.

● Pentru că România e printre ţările din Europa unde speranţa de viaţă a ajuns să fie mai mică de 60 de ani, deşi în statistici se spune că este de 80 de ani. Pentru că nu ne pasă că ţara asta tinde să devină un deşert, unde tinerii or să fie bătrâni, unde copiii or să fie doar pagini din cărţile de anatomie. Pentru că am ajuns un popor istovit de cotidian, care nu mai poate să se scuture şi să calce mizeria în picioare.

×
Subiecte în articol: ne-am nĂscut În locul potrivit?