x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Campaniile Jurnalul Ne-am născut în locul potrivit? Vremuri tulburi într-o Românie paranormală

Vremuri tulburi într-o Românie paranormală

de Petru Zoltan    |    19 Oct 2010   •   00:00
Petru Zoltan
● Reporter Investigaţii
● 26 ianuarie 1983, Bucureşti

Aş pleca... fiindcă trăiesc într-o socie­ta­te diferită de alte ţări. Politicienii ne mint ca pe proşti, dar nici noi, ce­tăţenii, nu ne lăsăm mai prejos, pentru că nu vrem să conştientizăm care ne sunt drepturile şi obligaţiile. Pur şi simplu ne lăsăm călcaţi în picioare în­tr-o ţară membră a Uniunii Eu­ro­pe­ne unde, teoretic, cetăţeanul contează. Practic, nu! Noi, cetăţenii, suntem buni doar să plătim taxe şi impozite pentru ca "băieţii deştepţi", care au susţinut puterea, să îşi primească înzecit contribuţia pe care au avut-o în campaniile electorale. Drepturile noastre, altădată!

Culmea, politicienii mai au şi tupeu! Îşi construiesc palate, îşi întreţin amantele, mai cumpără câte un animal de pluş, după care se lasă traşi în poză, dar nu înainte de a se ridica pe vârfurile pantofilor să pară cei mai înalţi şi frumoşi cavaleri. Pe banii noştri! Vorba unei coniţe, care îşi face de lucru prin Parlament: "Ciocu' mic, că acum noi suntem la putere!" Poate că femeia are dreptate, fiindcă nici măcar nu suntem în stare să facem o grevă. Ca să nu mai vorbesc despre o răscoală, după modelul grecesc? Acolo oamenii au cerut guvernanţilor să le respecte drepturile. Cât despre risipa banului public, grecii au fost radicali şi au cerut guvernanţilor să restituie fondurile cheltuite anapoda. Nu ştiu în ce măsură au reuşit, dar în România astea-s vise, nici măcar intenţia nu există.

Ce e mai trist, însă, e că după 20 de ani de democraţie, pentru care şi-au dat viaţa sute de oameni pribegiţi de regimul comunist, trăim încă într-o ţară anormală, unde bătrânii ies în stradă să protesteze la adresa aleşilor care au cutezat să le bage mâna în buzunar, să le ciordească din pensii, deşi ei au contribuit o viaţă întreagă la fondul de pensii care s-a evaporat în neant.

Oare peste ceva vreme vom ieşi şi noi în stradă, să ne răzvrătim împotriva autorităţilor, să cerem să ni se respecte drepturile? Oare putem învăţa şi noi ca popor ceva din răscoala grecească împotriva guvernanţilor? Şi totuşi, nu aş pleca din ţară, unde încă se mai simte parfumul sistemului fanariot care, de-a lungul timpului, a fost perfecţionat de politicienii români cu alură de fanarioţi moderni. Pentru că, pur şi simplu, nu vreau! Nu plec nici de-al dracu'! Poate ar fi mai bine să plece ei în Congo, să fim siguri că am scăpat!

×
Subiecte în articol: ne-am nĂscut În locul potrivit?