Un grup de cercetatori de la Unviersitatea Columbia au descoperit ca oamenii care consuma carne conservata de cel putin 14 ori pe luna sunt mult mai expusi la bolile pulmonare cronice obstructive (BPCO) decat un om care consuma carne mult mai rar.
RISCURI. Raportul,publicat de American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine,sustine ca nitritii continuti de carne provoaca bolile pulmonare.Rui Jiang,coordonatorul studiului,a declarat ca nivelul ridicat al nitritilor care sunt folositi in astfel de preparate, precum slanina ca si conservanti,agenti anti-bacterieni si fixanti de colorit reprezinta principalul risc pentru sanatate: Nitratii genereaza comusi reactivi de nitrogen care pot cauza plamanilor. El a mai adaugat ca acesti compusi reactivi ai nitrogenului,molecule care pot afecta tesuturile umane,pot fi raspunsul la cercetarile efectuate. Nitritii genereaza compusi reactivi de nitrogen care pot dauna plamanilor,producand schimbari strcturale ca si in cazul emfizemului a explicat Rui Jiang. STUDIU. Cerctatorii au efectuat studii pe un lot de 7352 de voluntari care au participat la Al Treilea Bilant Examinator de Nutritie si Sanatate ,desfasurat intre 1988 si 1994. Conform news.bbc.com.uk, cercetatorii au comparat rezultatele testelor de verificare pulmonara si a riscurilor de aparitie a BPCO la participanti, descoperind ca cei care consumau carne de acest tip foarte des erau predispusi la BPCO. Acesta este un termen folosit in cazuistica medicala pentru bronsitele cronice si emfizemul,doua boli pulmonare inflamatorii care produc afectiuni la nivelul cailor respiratorii pulmonare. In astfel de situatii specialistii sustin ca poate interveni inclusiv decesul. SARACIA PRINCIPALUL VINOVAT. Medici care au elaborat acest studiu spun ca lotul de voluntari folosit a fost ales din cadrul tuturor paturilor sociale. Astfel, principalul vinovat pentru consumul exagerat de carne conservata il reprezinta saracia, marea majoritate a persoanelor predispuse la o astfel de alimentatie avand o conditie socio economica precara. La aceste persoane s-a constatat inclusiv un consum scazut de vitamina C, de peste, fructe si legume. Chiar si asa, conform celor aratate de dr. Jiang, variatia acestor factori alimentari nu au modificat decat in mica masura rezultatele noastre. Desi fumatul ramane in continuare principalul argument al medicilor in explicarea aparitiei unor boli pulmonare, profesorul Peter Calverly,membru al British Thoracic Society, afirma: Desi fumatul ramane singura cauza semnificativa a BPCO, studiul pare sa sugereze ca si alti factori pot mari riscul de aparitie a acestor boli.Citește pe Antena3.ro