x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Campaniile Jurnalul Opt ore de fericire si patruzeci de patimire

Opt ore de fericire si patruzeci de patimire

de Claudia Daboveanu    |    14 Aug 2006   •   00:00
Opt ore de fericire si patruzeci de patimire

Vineri si sambata noapte, la Costi-nesti, a fost ploaie de stele in cer si pe pamant. O mana de prieteni a tinut piept cu vocile si chitarele a-gresiunilor pe care unii le numesc muzica si distractie. Acelasi lucru se va intampla intre 17 si 19 august, la Va-ma Veche si 2 Mai, unde se muta "Folk you!".

  • Pe front - Florin Sasarman, soldatul lui Vali Sterian
  • Jurnal de campanie Un Obelisc nou-nout, doua nopti de poveste, trei generatii de folkisti, nenumarate "efecte speciale" oferite de mama natura si de spectatori. Asa s-ar traduce bucuria reintalnirii cu muzica si poezia pe plaja din Costinesti. Opt ore de incantare pe langa alte 40 de platitudini la moda. Oare-i de-ajuns?

    E de-ajuns o mana de prieteni in asfintit, vorba lu’ Olarasu. Senior. Pentru ca la Costinesti s-a lansat si juniorul Olarasu, Vladimir - pe numele sau de botez. Daca intr-o prima faza Vladi l-a acompaniat pe taica-sau, la piesa ale carei versuri le-am amintit mai sus, a venit apoi randul imnului "Folk you!" sa fie cantat la doua instrumente: chitara si muzicuta. "Nu-i nevoie de foarte multe ca sa fii fericit…"

    FOLK YOU TOO 2! Revenirea lui Florian Pittis ca "maitre de c...r...monies" al festivalului "Folk you!" s-a simtit cu varf si-ndesat. Pe langa carisma si spiritul ludic nativ, dar cizelat in multi ani de actorie, Motu stie sa interactioneze natural si spontan cu artistii si cu publicul. La salutul cu iz de injuratura… tandra "Folk you!", publicul ii raspundea anul trecut cu "Folk you too!". Ei bine, de anul asta, raspunsul are la randu-i alt raspuns, ticluit de Motu: "Folk you too 2!". Deloc intamplator, "doiul" din coada face referire la al doilea an de folk la malul marii. Sau la o relatie de dragoste in care trebuie musai sa fie doi. Asa cum e ori de cate ori se-ntalneste artistul cu maria sa publicul…

    Cine mai sta sa se-ntrebe ce-o fi in mintea sau in sufletul unui artist cand urca pe scena? Ce nenorociri o fi avand in famile, ce drame pe plan personal sau pur si simplu l-o durea capul sau si-o fi zdrelit buricele degetelor cu care canta la chitara? Nimeni nu vrea sa stie de-astea. Publicul vrea totul de la artist. "O, biet actor/ O, biet artist/ Rolurile mor/ Viata e un teatru trist/"… Ciudat lucru, unul dintre cei la care ne gandim cand e vorba de drame personale e chiar acela care canta pe versurile mai sus-citate: Vasile Seicaru. Vale stie ca echilibrul lui trebuie sa ramana pe scena. Si canta de fiecare data ca si cand ar fi ultima oara. Iar publicul simte. Canta cu el odata, atunci cand vocea-i e inecata in lacrimi, cand nu poate duce pan-la capat piesa "La adio"… Nica Zaharia n-a fost in cea mai buna forma fizica in prima seara de "Folk you!", la Costinesti. Dar si-a vazut de treaba pe scena, fara a face caz din asta. Parca uitase de propria suferinta, pe care o sublimase in acorduri ca de clopotel. Maria Gheorghiu a dat un recital senzational sambata seara. Intereseaza pe cineva starea ei febrila si faptul ca infectia amigdalelor ii provoca o durere care abia o lasa sa vorbeasca inainte de concert? Cu toate astea, Maria parca a inflorit si a devenit o adolescenta careia nici nu-i pasa de ce-ar putea pati daca-si forteaza coardele vocale. Poate va intereseaza ca aceea care canta dumnezeieste "Maria de Mangop" traieste de doua luni o poveste de dragoste rupta parca din romane? Nu-i asa ca mai degraba ati vrea s-o auziti cantand, iar love story-ul ei, ca si amigdalele inflamate, nu prea are importanta? Artistii stiu asta. "Poetul, ca si soldatul, nu are viata personala", spunea odata Marele Nichita…

    DOAMNE, VINO, DOAMNE… Au venit din alte vremuri, pure si inocente, fetele de la Ecoul: Sorina Bloj si Alexandrina Luca. Aceleasi zane cu voci inrobitoare. Ne-au atras irezistibil spre "lumea lor de 20 de ani" cu "mirosul de busuioc si de mere coapte", cu magia de a face sa vina "multa iarna" in toiul verii. Zanele Ardealului s-au transformat in sirene cand au cantat in prima auditie despre "Marea Neagra care se revarsa/ Peste inima mea arsa", o compozitie a Sorinei. Le-am multumit cu sufletul plin de ceea ce ne dadusera ele. A venit apoi bistriteanul Florin Sasarman, care ne-a facut de doua ori sa lacrimam. O data pentru incarcatura cuvintelor si muzicii unui cantec religios la origine - "O, Maicuta Sfanta" - sau cu alt titlu, intonat odinioara de Marcela Saftiuc: "Fiii lacrimilor tale". L-a cantat in postul Sfintei Marii, in duet cu Maria Gheorghiu. Si s-a gandit ca emotia nu-i suficienta, asa ca ne-a daruit si cu tulburatoarea piesa a lui Vali Sterian, care-ncepe asa: "Doamne, vino, Doamne, sa vezi ce-a mai ramas din oameni!"…

    Ce mai ramasese din oameni la Costinesti? Pai, dupa grohaielile unor gornisti care aruncau cu o spuma scarboasa-n tine si te momeau cu niste dudui oxigenate si celulitice dintr-o decapotabila si dupa bubuielile santieristice, care fac vanzari-record pe la casele de productii, pe care le-auzeai la tot pasul, mai ramasesera vreo cateva mii de oameni care erau doar ochi si urechi la muzica adevarata. Si care au tinut sa emane bucuria din suflete prin aplauze, brichete aprinse si, mai nou, display-urile telefoanelor mobile.

    INCARCAND FOLDERELE SUFLETELOR
    REACTIE. Facliile inimilor au fost aprinse in cele doua nopti de caldura glasurilor de folkisti
    N-am avut aparate de masurat aplauze, emotii sau alte semnale care denota interactivitate. Dar am simtit ca publicul din Costinesti a vibrat la fiecare acord al vocii si chitarei lui Victor Socaciu. "Folderele" sufletului sunt neincapatoare a mai stoca emotii. De aceea exista aparate de fotografiat in manutele copiilor, care imortalizeaza momente pentru ei si parintii lor. Asezata pe treptele pe care urcau artistii, o pustoaica superba face poze. O cheama Maria si are 8 ani. Poarta o conversatie "ca-ntre oameni mari" cu Motu. De langa Obelisc se desprinde taica-sau, in care-l recunosc pe un fost prof din facultate. "Mica studenta" are ce-nvata de la el…

    SI TOTUSI EXISTA IUBIRE
    O surpriza placuta a fost aparitia pe scena a unui folkist care, initial, nu era-n programul "Folk you!". Cei foarte tineri abia acum il cunosteau, cei mai in varsta s-au bucurat sa-l revada pe acela care canta acum mai bine de 20 de ani: "Si totusi exisa iubire/ Si totusi exista blestem/ Dau lumii, dau lumii de stire/ Iubesc, am curaj si ma tem/". L-am numit pe Majay Gyözö (foto), maghiarul al carui nume mi-a dat bataie de cap atat ca pronuntie, cat si ca grafie. Pan-la urma, mi l-a scris el insusi pe carnetel. Pentru cei care vor sa stie ce mai face, aflati ca s-a mutat din Reghin in Targu-Mures, unde nu traieste din muzica, ci… din bere! Ungurul nostru simpatic ocupa un post important la o cunoscuta fabrica de bere din Targu-Mures. Iar un loc important in sufletele noastre ocupa artistii care vor canta week-end-ul viitor, in Vama Veche (la 17 si 18 august) si in 2 Mai (la 19 august): Mircea Florian, Mircea Baniciu, Zoia Alecu, Tatiana Stepa, Magdalena Puscas, Nica Zaharia, Mircea Bodolan, Maria Gheorghiu, Narcisa Suciu si Mircea Rusu.
  • ×
    Subiecte în articol: maria cănta folk folk you!