x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Campaniile Jurnalul Pădurari de Neamţ, patroni peste pădure

Pădurari de Neamţ, patroni peste pădure

de Petru Zoltan    |    04 Noi 2009   •   00:00
Pădurari de Neamţ, patroni peste pădure
Sursa foto: /Jurnalul Naţional

Pădurarii nemţeni s-au specializat în adjudecarea licitaţiilor publice organizate de Direcţia Silvică Neamţ. Când nu dau cu ciocanul prin ocoalele silvice, pădurarii stau în umbră şi controlează licitaţiile şi afacerile cu lemn din judeţ. Chiar dacă au fost luaţi la puricat de Corpul de Control al Ministerului Agriculturii, pădurarii nu au avut probleme, pentru că şi-au asigurat din timp spatele.



Ca să aibă ce pune pe masă acasă, mai mulţi pădurari din Neamţ s-au privatizat. Nimic anormal, numai că firmele lor au lucrări de prestări servicii şi exploatări forestiere fix în cadrul ocoalelor silvice unde aceştia muncesc. Toate aceste lucruri se întâmplă sub patronajul lui Maftei Simion, şeful Direcţiei Silvice Neamţ, care se face că nu ştie despre afacerile subalternilor. Afacerile cu lemn, dar şi licitaţiile organizate de Direcţia Silvică Neamţ au devenit specialitatea pădurarilor care lucrează în cadrul ocoalelor silvice din judeţ. Când nu dau cu ciocanul prin pădure, pădurarii se transformă în patroni şi se ocupă de administrarea propriilor afaceri cu iz lemnos. Cumpără caiete de sarcini, se duc la licitaţii, contractează lucrări. Totul se întâmplă la Direcţia Silvică Neamţ, sub umbrela şefului Maftei Simion, devenit director în decembrie 2008. Până să ajungă mai-marele pădurarilor, Maftei Simion a fost director comercial în cadrul aceleiaşi instituţii. În acea funcţie a avut ca atribuţii organizarea licitaţiilor şi verificarea legalităţii documentelor pe care firmele le depuneau. Gheorghe Flutur, pe vremea când era ministrul Agriculturii, l-a numit pe Simion în fruntea Romsilva, pe care a condus-o timp de doi ani, între 2005 şi 2007. Sătul de Bucureşti, şi-a dat demisia din motive personale. Nici atunci, nici acum nu observă incompatibilitatea subalternilor.  

PĂMÂNTUL O IA LA VALE
Acum patru ani, localnicii din comuna Tarcău s-au plâns că mai multe hectare de pădure cad sub drujbele exploatatorilor, iar în cazul unor alunecări de teren vor rămâne fără gospodării. Exploatarea era executată de firma Aditrans SRL, care ar fi distrus drumul comunal. Primarul comunei Tarcău, Iulian Găină, a dezvăluit: "Aditrans e firma unui silvicultor, Gavriluţ, care este băgat la înaintare, pentru că el cotizează către cei de la Romsilva. Gavriluţ nu e singurul. Toţi pădurarii şi-au făcut firme. Sunt destui pădurari cu firme, chiar suficienţi". Patronul neoficial al firmei Aditrans SRL este pădurarul Constantin Gavriluţ, de la Ocolul Silvic Brateş. În acte apare însă Paul Ciprian Tănasă, un apropiat de-al pădurarului. Am sunat la firmă pentru a încheia o afacere: achiziţionarea a 50 de metri cubi de lemn de fag. A răspuns un angajat care s-a prezentat inginer Crucitu. După ce i-am explicat despre ce e vorba, Crucitu s-a oferit să dezvăluie numărul de mobil al pădurarului Costel, după cum îl alintă el pe Constantin Gavriluţ. Pădurarul Costel a confirmat că el conduce firma Aditrans, dar că deocamdată nu are lemn de fag pentru că trebuie să onoreze o comandă pentru societatea Romanel. După câteva zile, am sunat din nou, de data asta ca jurnalist. L-am luat ca din oală, pentru că domn Costel a dat în bâlbâială: "Eu doar lucrez la firma Aditrans. Ieri am spus că e firma mea? Am vrut să vă ajut, domne. Domne, şi acum taie lemn şi care-i problema? M-am întâlnit pe drum cu domnul Crucitu. Hai, lasă-mă, că eu am treabă de nu-mi văd capul", s-a răţoit pădurarul.

ŞI CU CIOCANUL, ŞI CU DRUJBA

Toate ocoalele silvice din Neamţ se află în aceeaşi situaţie. Ion Stănică este pădurar la Ocolul Silvic Roznov din Neamţ. Om simplu, ştie ce înseamnă pădurea şi nu face afaceri cu lemn pentru că este plătit de Romsilva ca să aibă grijă de pădurile statului. Asta nu-l împiedică pe socrul său, Ion Drăguşin, să deţină firma Ursul Carpatin SRL, care are ca obiect de activitate exploatarea forestieră şi care are două puncte de lucru în localităţile Poieni şi Săvineşti. Localităţi care din întâmplare se află pe raza Ocolului Roznov, acolo unde Stănică dă cu ciocanul. Cei doi nu au fost de găsit pentru a dezvălui tainele afacerii, dar soacra lui Stănică a fost vorbăreaţă. Deh, ca soacrele. "Firma Ursul Carpatin e a noastră. Ginerele meu, Stănică, e la firmă", a spus femeia. La Ocolul Silvic Văratec, afacerile cu lemn sunt conduse de brigadierul Constantin Dogaru, care deţine societatea Valişor SRL. Domn' brigadier a confirmat: "Ce lemn vreţi? Fag? Nu am acum. Am răşinoase. Lemn de foc sau cherestea vă trebuie? Sunt la firmă la Valişor acum. Trebuie să ne înţelegem la preţ". Doru Filioreanu lucrează la Ocolul Silvic Tarcău şi controlează firma Validum SRL. În acte, firma este condusă de Constantin Dumitru şi are ca obiect de activitate silvicultura şi alte activităţi forestiere. Constantin Dumitru nu a fost de găsit la firmă, în schimb, Filioreanu, da. După ce am întrebat de patron, i-am explicat că vrem să cumpărăm lemn de fag. "Domne', aveţi treabă la Validum? Eu sunt Doru Filioreanu, ce lemn aveţi nevoie? Cât fag aveţi nevoie? Nu ştiu ce să vă spun, că avem acum un contract şi nu ştiu dacă rămâne cantitatea asta. Lemn de fag de lucru vreţi? Bine, haideţi că o să văd cum procedăm", a explicat omul.

Familia Mihai şi Mihaela Cojocaru lucrează la Ocolul Silvic Brateş. Ea contabil-şef, el pădurar cu ştaif. Nu sunt străini de afacerile pe care le face finul lor, Dan Găină, prin firma Emigad SRL. Mihaela Cojocaru a susţinut că nu ştie a cui este firma, dar fina ei, doamna Găină, a dat-o de gol. Întrebată dacă mai au lemn de vânzare, femeia a zis că nu ştie, dar să revenim când soţul şi naşul vin acasă. Soţii Indrei lucrează la Ocolul Silvic Tazlău. Ea pe la administrativ, el inginer silvic. Înainte să fie lovit de criză, fratele inginerului Horaţiu Indrei era un afacerist prosper. Firma King Forest SRL obţinea lucrări la Ocolul Silvic Tazlău, dar de când cu criza nu au mai reuşit să-şi plătească impozitele. Apoi, au venit şi controalele.

Directorul Direcţiei Silvice Neamţ, Maftei Simion, susţine că nu ştie nimic despre afacerile pădurarilor, pentru că aceştia nu apar în firme.  În schimb, recunoaşte că firmele prezentate mai sus au contracte cu instituţia pe care o conduce. "Am fost director comercial la Neamţ, dar din decembrie 2008 sunt director general. Eu discut pe înscrisuri. V-am spus, aveam atribuţii la licitaţii, să verific legalitatea documentelor, etc. A existat un control legat de aceste firme de la Ministerul Agriculturii, au fost verificate şi din înscrisuri nu a rezultat nici o legătură. Nu mai vorbim prin telefon, nu vă ştiu, nu vă cunosc. La revedere", a declarat Maftei Simion.  

"Aditrans e firma unui silvicultor, Gavriluţ, care este băgat la înaintare, pentru că el cotizează către cei de la ROMSILVA. Gavriluţ nu e singurul. Toţi pădurarii şi-au făcut firme"
Iulian Găină - primar Tarcău


×
Subiecte în articol: special