x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Campaniile Jurnalul Povestea cantecului

Povestea cantecului

08 Aug 2005   •   00:00
Povestea cantecului

Zaraza, Maria, Creola, Mandy, Lucile... Toate femei, toate muze inspiratoare de melodii fredonate generatie dupa generatie. Iubiri din a caror flacara s-au nascut cantece care-ti amintesc de propriile amoruri pierdute. Dar Miruna? "Miruna" lui Mircea Vintila? O fi existat de-adevaratelea sau Ciocu a compus muzica si versurile asa, intr-o doara?

Miruna a existat. Iar cantecul a pornit de la o gluma... "Miruna" e o poveste care n-a fost poveste. A fost odata in Bucuresti o studenta la Arhitectura, pe care o chema Miruna. Era blonda, cu parul lung si trista, purta bluze pepit, pe care si le lua de la Bucur Obor, fuste maxi-nflorate, palarii de paie cu panglica mov, in sfarsit, Miruna noastra era stilul hippie al lui Joan Baez. A, si avea blugii rupti la spate. Ciocu n-a vazut-o asa niciodata. A aflat asta de la un prieten de-al lui si celebru coleg de facultate al ei, pe nume Alexandru Andries... Miruna cea trista, care circula prin Capitala cu troleibuzul 89, era de fapt o fata haioasa, un picut imprastiata - uita mereu pe unde-si lasa camasa de noapte - , care te facea sa te-ndragostesti de ea. Junele Vintila, sensibil la farmecele ei genuine, i-a compus un cantec, in ’73. Adica primele doua strofe din ce stim azi ca inseamna "Miruna". In acelasi an, l-a cantat o singura data, intr-un recital, la Sala Polivalenta.

Anii au trecut, Miruna s-a maritat (evident, cu altcineva), a plecat in America. In ’90, intr-un turneu la Satu Mare, Ciocu e intrebat de cineva din public de ce nu canta "Miruna". Omul asistase cu 17 ani in urma la concertul in care Mircea isi canta fosta dragoste. A cantat-o si atunci, apoi a compus piesa pana la final, asa cum a inclus-o pe albumul "Nu trantiti usa!".

In ’98, Pasarea Colibri, din care facea parte si Mircea Vintila, pleaca in al doilea turneu, in Florida. Fara sa fie vorba de echipe speciale care sa faciliteze intalnirea sau scene lacrimogene, Ciocu si Miruna s-au intalnit acolo. Ea era foarte bolnava. Avea cancer. Boala de care a si murit un an mai tarziu.

N-au trait fericiti pana la adanci batraneti. Dar Miruna ne-a facut fericiti pe toti.

×
Subiecte în articol: folk you! miruna