Jurnalul Naţional a început un nou capitol al Mişcării de Rezistenţă: publicarea mesajelor venite din partea dumneavoastră, a cititorilor, dar şi a personalităţilor care au aderat la această mişcare. Prin urmare, aşteptăm opinii, soluţii şi comentarii pertinente la miscareaderezistenta@jurnalul.ro sau pe adresa redacţiei: Piaţa Presei Libere nr. 1, Sector 1, corp D, etaj VIII.
"Cum să ajungă la cuşcă (n.n. - politicienii corupţi)? Sunt gingaşi, firavi, nu vedeţi ce burţi au, ce cefe de măcelari au, cum să suporte detenţia? Vai, Doamne, dar au cea mai grea boală, scamă în sânge: nu pot sta la bulău, bulăul e pentru cei care fură o pâine, că nu au ce mânca, pentru bunicii de la ţară, că au pus un par la jumătate de metru de unde trebuia pus, nu pentru ei!
Doamne, dar cine mai are grija ţării, să o mulgă pân' la sânge?
Nu mai ţine..." (Valentin)
NE VĂICĂRIM DOAR ŞI FACEM SLUJ
"Cine e de vină că rebuturile sociale se înmulţesc ca ciupercile după ploaie? Ştiu, fiecare din voi va spune: «Nu eu!». Cine execută asfaltările care nu ţin decât o vară? Cine alege cu entuziasm, în Parlamentul ăsta lăbărţat, numai escroci? Ne văicărim şi nu facem nici unul nimic, aşa cum pe vremuri făceam sluj la Dej şi Ceauşescu, nişte prăbuşiţi pe scara de evoluţie. Nu ştim să vorbim decât cu «ce *** mea», şi alte alea în gura mare şi nimeni nu reacţionează. În autobuze, toţi urlăm în «trăncănel» având cel puţin două celulare în mâini, ca să vadă ceilalţi ce «evoluaţi» suntem. De curând, un regizor a lansat o altă gogomănie: «M-am săturat de România». Şi cine crede el că în altă parte ar vedea în el vreo valoare?" (Mihai)
PLEC DIN ROMÂNIA, CA SĂ NU MOR DE NERVI
"Suntem o naţie tare tâmpită, să nu zic altfel, şi de multe ori mi-e ruşine că sunt român. Păi, dacă vrea cineva să facă ceva în ţara asta, ba că e corupt, ba că nu ştiu ce... Aşa o fi, dar măcar să îi lăsăm să încerce ceva. S-a defrişat şi se mai defrişează mii de hectare în ţară şi nimeni nu se gândeşte să protesteze, iar în cazul ăsta, gata, e masacru. Trebuie să luăm măsuri. Cum poate fiecare, să planteze tot atât cât se va defrişa în altă parte. Nu să vrem să nu se facă nimic, că de-aia suntem unde suntem, naţie de doi bani." (Sler)
NU-MI PREA PERMIT SĂ CUMPĂR CĂRŢI
"Eu am 24 de ani şi citesc când am timp ce îmi mai cade în mână. Şi am prieteni care deschid o carte măcar o dată pe săptămână, deci în presă toată lumea se uită numai la jumătatea goală a paharului în chestiunea asta cu cititul. Zicea cineva că «Amurg» e cartea anului 2009 şi că e trist. Păi, aici e vorba despre publicitate şi, până la urmă, cartea aia e o poveste. Aşa cum eu citeam «Cavalerii» de Ioan Dan, aşa citesc ei «Amurg». Care este problema? De fapt, trist este că în şcoli, după ce citeşti «Moromeţii», nu te întreabă ce mesaj ai recepţionat tu. Nu! Pe ei îi doare ce părere a avut X sau Y critic despre romanul respectiv. După ce citeşti «Ion», tot ce o interesează pe profesoară este ca tu să ştii că a zis Călinescu că personajul este «o brută». Păi lasă-mă, frate, să procesez eu şi să trag eu concluzii, nu mă mai pune să citesc toate părerile «criticilor». Asta pentru cine le citeşte. Ca fapt divers, eu la literatură aveam numai 4, în schimb citeam în fiecare săptămână câte o carte care îmi era recomandată de părinţi sau cunoştinţe. Ideea este că, dacă te uiţi atent în jur, o să vezi că sunt destui care citesc o carte, dar faptul că ei sunt raţionali şi nu consideră asta o mare realizare şi nu urlă în gura mare că, vezi Doamne, ei citesc, nu înseamnă că nu se şi întâmplă. Când vezi numai că X şi-o trage cu Y după ce X şi-a luat maşină şi Z este gelos şi, ca să o oftice pe Y, şi-o trage şi el cu W, normal că ai impresia că toţi sunt inculţi, dar nu e chiar aşa. Încă o chestie: eu am salariul destul de bun, adică vreo 2.000 RON şi totuşi nu prea îmi permit să cumpăr cărţi, ci doar să împrumut uneori, chiar să fac chetă cu alţii să cumpăr o carte şi să o facem poştă..." (Avi)
NE ÎNDREPTĂM GRĂBIT SPRE DICTATURĂ
"Într-o ţară manelizată, unde şcoala este batjocorită, valorile nu au preţ, într-o ţară unde se face turism electoral liber, în văzul lumii, într-o ţară unde chiar guvernanţii încalcă Constituţia, hotărâri definitive şi irevocabile nu se pun în aplicare, într-o ţară în haos ce poate urma decât o nouă dictatură? E foarte trist, dar ţara se îndreaptă grăbit spre aşa ceva!" (Constantin)
PARVENITUL E ÎN TOP
"Problema cea mai apăsătoare este că tot ceea ce puţini dintre noi consideră a fi dictatura băsesciană este percepută de restul poporului ca fiind democraţie; maneaua e percepută ca muzică; parvenitul e în top; ziare gen Libertatea sau Cancan sunt cele mai citite... asta e ţara în care trăim, din păcate!" (Răzvan)
CARTEA, O PLĂCERE NEOBIŞNUITĂ
"În prezent, cărţile au devenit o plăcere neobişnuită pentru majoritatea tinerilor, dacă e o carte veche, cu atât mai mult. Mulţi tineri sunt mulţumiţi de viaţa dusă prin cafenele şi cluburi, fără nici o grijă a zilei de mâine, doar mama şi tata au bani. Mulţi critică perioada comunistă în neştiinţă de cauză, se agaţă doar de lucrurile negative ale perioadei. Din câte am citit şi am auzit de la unii care au trăit atunci, viaţa era cu totul altceva, oamenii comunicau mai bine şi mai mult între ei, chiar dacă, paradoxal, nu erau atâtea cărţi despre comunicare, şi aveau o înclinaţie cât de cât spre cultură, spre cărţi, filme bune. România trăieşte astăzi prin oamenii adulţi care sunt citiţi şi au bun-simţ. Când nu vor mai fi ei, nu ştiu ce se va alege de această naţiune. Revenind la cărţi, de ceva vreme şi în prezent apar foarte multe cărţi slabe şi, în loc să fie respinse, ele sunt acceptate şi citite. Un exemplu este «Amurg» - cartea care a fost cea mai citită în 2009 în rândul românilor. Oare să fie acesta destinul nostru?" (Andrei G.)
INCOMPETENŢI CU BOC ÎN FRUNTE
"Este ţara lui Beţiv Împărat, cu vocabular şi comportament de maidan. Este ţara incompetenţilor cu boc în frunte. Este o ţară mârlănită, o ţară de neamuri simpatice parvenite, grobiene. Adevăratele valori s-au împuţinat şi stau în banca lor, pentru că le este greaţă şi scârbă de ceea ce se întâmplă în ţara cotropită de derbedeii lui Beţiv Împărat." (Irina)
GUVERNANŢII IUBESC MANELELE
"E clar pentru ţara întreagă că actuala clasă politică din România, începând cu Traian Băsescu şi Guvernul Boc, nu a iubit şi nu iubeşte şcoala. Vă aduceţi aminte cu cât dispreţ, nu de mult, se adresa Băsescu, întrebând o doamnă profesoară: «Ce salariu aveţi?». Aceşti guvernanţi iubesc manelele şi nu adevărata cultură. E foarte trist ce se întâmplă!" (Constantin)
PRAGMATIC
"Am început să gândesc pragmatic. Am două opţiuni ca să nu mor de nervi: 1. Îmi închid urechile şi mă fac că nu aud nimic.
2. Plec din România. A doua soluţie mi se pare mai OK." (Un român)
DAŢI CU EI DE PĂMÂNT!
"Mergeţi la vot, oamenilor! Dacă aţi lăsat-o pe mamaie din Moldova să-l voteze pe Georgică handicapatu', băiat bun, ascultător, care face ce-i spune partidul, asta aveţi. Dacă vă uitaţi bine, tot ce face bâlbâitul urbei este pentru recreerea mafioţilor de la Bucureşti. Problema distrugerii unor arii protejate, a unor ecosisteme ne priveşte pe toţi, mai ales pe localnici. Cu această problemă se confruntă tot globul, de aceea s-a ajuns la schimbări climatice. Legile trebuie respectate şi, dacă altă modalitate nu este, ieşiţi în stradă şi daţi cu toţi de pământ!" (Lucy)
Răspunderea pentru opiniile exprimate în această pagină aparţine exclusiv autorilor
Citește pe Antena3.ro