x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Campaniile Jurnalul “Restaurare”, o campanie naţională

“Restaurare”, o campanie naţională

de Loreta Popa    |    09 Oct 2009   •   00:00
 “Restaurare”, o campanie naţională
Sursa foto: TVR/

Televiziunea Română a lansat în această toamnă "Restaurare", o campanie naţională menită să vină în sprijinul clădirilor şi monumentelor istorice. Această iniţiativă este susţinută de la sine înţeles de Mişcarea de rezistenţă (campania Jurnalului Naţional).



E nevoie să fim mulţi. Pentru că timpurile pe care le trăim cer incisivitate, nu lâncezeală. Implicare, nu indiferenţă. Şi în loc de evadare, de retragere în turnul de fildeş, am decis să lansăm o contraofensivă. În loc de dispreţ, am ales lupta. În loc de un manifest cultural, o Mişcare de rezistenţă. Pentru că Recursul la România, transformat în acţiune, nu poate fi decât o Mişcare de rezistenţă!
Am atins o micuţă piesă de domino, iar contraofensiva noastră a avut efect.

UN PATRIMONIU PE CALE DE DISPARIŢIE
În drumurile prin Europa sau oriunde în lume, ca turişti, căutăm cu ardoare vestigiile trecutului. Revenim acasă cu amintiri de neuitat şi cu impresii puternice despre frumuseţea locurilor, dar şi uimiţi de grija pe care o acordă autorităţile monumentelor moştenite de la strămoşi. Pe meleaguri româneşti în schimb, plângi de fiecare dată când vizitezi un monument care face parte din patrimoniul construit în urmă cu sute de ani. Acesta se degradează şi se distruge, prin neglijenţă, abandon, lipsă de fonduri sau cine mai ştie din câte motive.

Conace, palate, case, biserici, cetăţi dispar încet, încet din peisaj, lăsând loc unor terenuri virane tocmai bune să găzduiască "minuni" ale arhitecturii moderne, mult mai profitabile. Astfel, ceea ce atâtea generaţii au construit, gândindu-se la urmaşii lor şi la urmaşii urmaşilor lor, se transformă în cenuşă pe zi ce trece. Propria istorie, cu care ar trebui să ne lăudăm în faţa străinilor, dispare sub ochii copiilor noştri. Lor nu le va mai rămâne nimic în grijă. Haideţi să lăsam celor care vin după noi atitudinea noastră de iubitori de ţară şi neam românesc şi dezaprobarea totală a nonvalorilor care populează lumea în care trăim! Haideţi să ne cerem dreptul la istorie, dreptul la trecut, la simboluri şi tradiţie!

INVITAŢIE LA VIAŢĂ
Televiziunea Română încearcă să demonstreze că se poate. Din 20 septembrie, campania Televiziunii Române, "Restaurare", a invitat publicul telespectator să contribuie la salvarea monumentelor istorice. 30 de clădiri monumente istorice, selectate cu ajutorul Comisiei Naţionale a Monumentelor, intră într-o competiţie în care românii vor decide care dintre ele va fi restaurat. Ele aparţin acum primăriilor şi consiliilor locale, care doresc să le integreze în circuitul public, iar campania TVR încearcă să le ajute. Timp de zece săptămâni, în fiecare duminică, un film documentar vă va prezenta câte trei monumente ce trebuie restaurate.

Ca telespectatori, ca români implicaţi în problemele acestei ţări în care ar trebui să fim mândri că ne-am născut, sunteţi invitaţi să votaţi unul din trei. Zece clădiri vor ajunge în finala care se va desfăşura la 1 decembrie. Atunci, veţi fi invitaţi să votaţi în direct care dintre cele zece merită restaurată. Tot la 1 decembrie se va organiza şi un teledon pentru strângere de fonduri pentru restaurarea clădirii care va câştiga. Puteţi contribui direct la salvarea altor clădiri valoroase din patrimoniul nostru.

PARTENERI LA RESTAURARE
Televiziunea Română a realizat acest proiect în parteneriat cu Ministerul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional, Oficiul Naţional al Monumentelor Istorice şi Fundaţia Pro Patrimonio, precum şi cu sprijinul autorităţilor locale din fiecare zonă. Selecţia celor 30 de monumente cuprinse în program s-a făcut cu ajutorul acestor foruri, consultanţi de specialitate fiind prof. dr arh. Virgil Polizu, preşedintele Comisiei Naţionale a Monumentelor Istorice, prof. dr ing. Dan Lungu, director al Institutului Naţional al Monumentelor Istorice, şi prof. dr arh. Ioana Irina Iamandescu, consilier pe probleme de patrimoniu al ministrului Culturii.

Zonele au fost împărţite pe criterii geografice după formatul Endemol-BBC, iar criteriile după care s-au selectat monumentele au fost de vizibilitate şi interes istoric şi arhitectural, varietate, existenţa unui proiect sau, cel puţin, a unor intenţii clare de restaurare, un statut juridic clar, o restaurare cu finalitate de interes public şi importanţa pentru comunitatea locală.




Publicul votează prin SMS şi o parte din banii fiecărui mesaj va merge la monumentul câştigător din finală. Se va pune la dispoziţia telespectatorilor un site special de internet (www.tvr.ro/restaurare.ro), unde se pot găsi informaţii despre program şi monumentele propuse spre votare şi unde publicul îşi poate exprima opiniile în problemele legate de conservarea patrimoniului.


Monumentele selectate pentru Restaurare
I Zona Centru-Est (Nordul Munteniei şi Centrul Moldovei)
1 Conacul Marghiloman de la Buzău
2 Bisericile de lemn din judeţul Vaslui
3. Cetatea dacică de pe Bâtca Doamnei, Neamţ

II Zona de Sud-Vest (Mehedinţi şi Banat)
1 Sinagoga veche din Cetatea Timişoarei
2 Calea ferată Anina Oraviţa
3 Cula de la Şiacu-Mehedinţi

III Zona Centru (Braşov, Sibiu)
1 Biserica fortificată de la Dealu Frumos
2 Castelul (Primăria) de la Budila, jud. Braşov
3 Cetatea Făgăraşului

IV Zona Centru-Sud (Muntenia şi Nordul Olteniei)
1 Conacul Cantacuzino de la Filipeştii de Târg, jud. Prahova
2 Cetatea Poienari, jud. Argeş
3 Cinematograful de la Băile Govora

V Zona Centru-Vest (Hunedoara, Herculane, Haţeg)
1 Amfiteatrul de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa
2 Castelul Corvineştilor de la Hunedoara
3 Băile Herculane - Vila Elisabeta

VI Zona Sud-Est Dobrogea (Constanţa şi Tulcea)
1 Edificiul roman cu mozaic de la Constanţa
2 Cetatea romană de la Adamclisi
3 Cetatea Enisala, jud. Tulcea

VII Zona Centru-Nord (Mureş, Maramureş, Satu Mare)
1 Turnul medieval de la Ardud (Satu Mare)
2 Logolda (Topitoria de aur din Cavnic - Maramureş)
3 Cetatea Sighişoarei: Turnul Cositorarilor, Turnul Croitorilor şi zidul de incintă

VIII Zona de Nord-Vest (Oradea, Zalău)
1 Cetatea medievală Oradea
2 Cetatea Aiud
3 Castrul roman de la Porolissum (Moigrad - jud. Sălaj)

IX Zona Nord-Est (Nordul Moldovei şi Bucovina)
1 Palatul lui Ştefan de la Hârlău
2 Curtea domnească din oraşul Suceava
3 Biserica de la Părhăuţi, jud. Suceava

X Bucureşti:
1 Institutul de Arheologie Vasile Pârvan (Casa Macca)
2 Observatorul Astronomic Popular (Casa Amiral Urseanu)
3 Curtea Veche

×