x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Campaniile Jurnalul Romania cu ochi albastri Obiectiv - Ochi albstrii la funeraliile lui Nichifor Crainic

Obiectiv - Ochi albstrii la funeraliile lui Nichifor Crainic

de Ion Cristoiu    |    29 Sep 2006   •   00:00
Obiectiv - Ochi albstrii la funeraliile lui Nichifor Crainic

Ofiteri ai Securitatii au fost infiltrati la inmormantarea lui Nichifor Crainic pentru a vedea ce se comenteaza, ce legionari vin la funeralii si daca acestia vor sa foloseasca momentul in alte scopuri. Spre deosebire de alte misiuni, la inmormantari era mai simplu: persoanele vizate se expuneau fara grija ochiului si urechii cu misiune.

Cititorul de azi va fi poate surprins pana la descumpanire de formidabila convocare de forte pentru un moment precum inmormantarea lui Nichifor Crainic.

SPECTACOL. Reteaua informativa e instruita si dirijata la cimitir cu misiuni bine precizate: de a pandi cu ochiul si a trage cu urechea. Fiind vorba despre informatori recrutati din anturajul celui disparut, se intrezareste usor spectacolul comic al unor insi in vesminte inchise la culoare, bocind pe rupte, pentru ca, din cand in cand, sa se incordeze pentru a vedea si a auzi cat mai bine. Specialisti in fotografii au fost si ei convocati si instruiti pe cine sa traga in poza. Citind Nota - daca ar fi fost posibil asa ceva la vremea respectiva - , multi dintre cei prezenti isi vor fi gasit raspunsul la intrebarea: de ce face x atatea poze, brusc apucat de patima fotografiatului? Prin raportare la ratiunea de a fi a Securitatii, actiunile transcrise in Nota sunt perfect explicabile.

EFECT. Inmormantarea lui Nichifor Crainic urma sa scoata din casa pe legionari, cei mai supravegheati dusmani ai regimului comunist. Ca orice Politie secreta, Securitatea vede in orice imprejurare a vietii un posibil moment de complotare impotriva regimului. Se crede astfel ca inmormantarea lui Nichifor Crainic va fi pentru cei prezenti un prilej de "a o folosi in alte scopuri". In acelasi timp, cum era si de asteptat, la inmormantare urmau sa vina persoane pe care Securitatea se dadea de ceasul mortii sa le stie parerile. Pentru aceasta era nevoie de patrunderi riscante in locuinte, de interceptari telefonice, de plantat, de tehnica. La inmormantare era mult mai simplu. Persoanele respective se expuneau fara grija ochiului si urechii cu misiune. "Pe toata perioada funeraliilor nu au existat probleme deosebite" - conchide Nota.

Ajunge Securitatea la adevarul ca s-a agitat degeaba? Nici vorba! Va fi prezenta la toate inmormantarile mai aparte pana in decembrie 1989. Inclusiv la inmormantarea regimului ceausist!

Selectie realizata de analistul politic Ion Cristoiu

Cu ochii pe legionari

OBIECTIV. Miscarea legionara si planurile ei interesau Securitatea
In seara zilei de 21 august a.c., a decedat Nichifor Crainic, in etate de 83 ani, fost scriitor, pensionar, fost condamnat si gratiat in 1963. In ultima parte a vietii sale, a fost colaborator la gazeta Glasul Patriei. Inmormantarea a fost organizata de Uniunea Scriitorilor si a avut loc in ziua de 24 august, ora 16:00, la Cimitirul Sf. Vineri.

Inca din ziua decesului, au fost intreprinse masuri de instruire si dirijare a retelei informative, pentru a asigura cunoasterea comentariilor, a legionarilor care vor participa la funeralii si eventualelor intentii din partea acestora de a folosi prilejul inhumarii in alte scopuri. Asistenta a fost formata din circa 200 de persoane, majoritatea barbati in varsta, in randul careia se aflau si circa 32 de legionari. Dintre acestia, mentionam pe Demetrescu Radu Gyr, Budisteanu Radu, Victor Ion Vojen, Crevedia Nicolae, Medrea Victor, Carianopol Virgil, Dinescu Petrica, Ciurescu George, Tira Ion, Vizirescu Pantelimon, Nitulescu Horia si altii. Slujba religioasa a fost efectuata de un sobor de 10-12 preoti.

Cu exceptia preotului Dimancea Stan, care a tinut o predica, au mai participat la cuvant: Demetrescu Radu Gyr, Crevedia Nicolae, Vizirescu Pantelimon, Nitulescu Horia, toti legionari, Nedic Lemnaru - redactor la gazeta Tribuna Romaniei, si actorul Dinu Ianculescu, care a recitat cateva poezii selectate din lucrarile decedatului. In cuvantul lor, toti vorbitorii, aducand ultimul omagiu, au evocat cu aprecieri superlative personalitatea acestuia de mare poet, literat si teolog. S-au facut, de asemenea, aprecieri elogioase la adresa operei sale literare si locului acesteia in cadrul literaturii romane.

In timpul ceremoniei inhumarii si ulterior, o serie de legionari dintre participanti, precum si unele persoane necunoscute, cu antecedente politice, au facut diferite comentarii cu privire la persoana lui Crainic. Astfel, Demetrescu Radu Gyr, fost comandant legionar, a afirmat: "Crainic a fost nu numai un om cu care am suferit, dar de el ma leaga multe amintiri din tinerete. Am lucrat mult impreuna si am fost buni prieteni. Asa ca iti dai seama cat de mare este pierderea pentru mine". Victor Medrea, fost legionar, considera ca "opera lui Nichifor Crainic ar putea fi editata, dupa ce se va efectua o triere severa. In definitiv, cand au fost reconsiderati fascistii notorii, ca Bratescu-Voinesti si Rebreanu sau marele Goga, nu vad ce cusur ar avea Crainic. Se poate trece sub tacere faptul ca a fost mare demnitar". Victor Vojen, fost comandant legionar, se intreba: "Ce se va intampla, oare, peste 20 ani, cand cititorii de atunci vor alatura versurilor lui Nichifor Crainic si amanuntele biografice?". Vizirescu Pantelimon, legionar, apreciaza pe Crainic ca pe "un mare poet si filozof al neamului, ca pe cel mai bun roman dintre romani, ultimul stegar al nationalismului, silit sa poarte crucea martirului pentru ideile sale". Nicolae Carandino, scriitor, a conchis: "Ce se va alege oare de geniala lui opera literara? Ea nu poate fi ingropata cu usurinta cu care este ingropat un om. A nu-l edita ar insemna cea mai mare greseala, deoarece face parte din patrimoniul national". Paul Anghel, scriitor, dupa alte interventii facute, a spus: "Aproape ca m-am batut cu Zaharia Stancu pentru editarea poeziilor lui Crainic. Este inadmisibil ca, in timp ce publicul nostru nu mai citeste poezii, din cauza anemiei totale a productiei literare, alaturi zace netiparita opera enorma a singurului nostru poet de talie mondiala demn de Premiul Nobel. Zaharia Stancu - a continuat Paul Anghel - s-a scuzat cu «duritatea» conceptiilor comuniste, dar cred ca aparitia poemelor lui Crainic ar face curatenie generala in aceasta lume de impostori, poetii de azi". Petre Strihan, profesor, dupa ce a facut o comparatie intre Nichifor Crainic si Mihai Eminescu, a afirmat: "Creatia poetica a lui Crainic depaseste pe cea a lui Eminescu. In plus, Crainic a fost sef de scoala, care a creat mari poeti, ca Blaga, Voiculescu, Barbu, Vinea si altii. Eminescu a fost solitar, Crainic - un maestru cu zeci de discipoli".

Consideram, din datele pe care le detinem pana in prezent, ca pe toata perioada funeraliilor nu au existat probleme deosebite, in afara participarii numeroase a unor legionari, care-l cunosteau pe Nichifor Crainic din activitatea profesionala, politica ori din detentie. Sunt asigurate in continuare masuri pentru a identifica, cu ajutorul fotografiilor realizate, si pe alti participanti la acest eveniment. Prin reteaua informativa si prin celelalte mijloace specifice ale muncii, vom stabili daca prilejul inmormantarii lui Nichifor Crainic nu a fost folosit de legionarii participanti pentru a realiza legaturi de natura sa intereseze securitatea statului.

Seful Directiei I,
Colonel Iancu Constantin

×
Subiecte în articol: crainic legionari nichifor nichifor crainic