x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Campaniile Jurnalul Romania fara vinovati Cand tendonul bate neuronul

Cand tendonul bate neuronul

de Paula Anastasia Tudor    |    Adriana Oprea-Popescu    |    Veronica Micu    |    28 Apr 2006   •   00:00
Cand tendonul bate neuronul

Sex-gate cu caschete si epoleti. De-monstratie de forta soldata cu decesul unui barbat ajuns in arestul Politiei Constanta. Abuzuri flagrante comise de oamenii legii in Romania fara vinovati. Un remember menit a demonstra ca nu-i nimic nou sub soarele patriei.

Sex-gate cu caschete si epoleti. Demonstratie de forta soldata cu decesul unui barbat ajuns in arestul Politiei Constanta. Abuzuri flagrante comise de oamenii legii in Romania fara vinovati. Un remember menit a demonstra ca nu-i nimic nou sub soarele patriei.

Tergiversare - Sex-gate de Ialomita cu caschete si epoleti


In februarie 2004, Jurnalul National dezvaluia un scandal sexual ai carui eroi au fost ofiteri cu functii de raspundere din cadrul IJP Ialomita. Politistii violatori s-au imbolnavit subit, au iesit la pensie sau au primit salarii compensatorii direct proportionale cu functiile pe care le-au avut. Dovada ca afirmatia de atunci, "se lasa cu puscarie!", a fostului secretar de stat in MAI, Toma Zaharia, n-a fost decat o gluma amara.

La inceputul lui 2004, Corpul de Control al Ministerului Administratiei si Internelor (MAI) efectua cercetari la Inspectoratul de Politie Ialomita pentru clarificarea aspectelor privind imprejurarile in care un grup de ofiteri din cadrul Inspectoratului a comis fapte ce contravin Statutului politistului. Controlul a fost declansat imediat dupa ce Jurnalul National a dezvaluit scandalul sexual in care a fost implicata mai toata conducerea IJP Ialomita. Iulica Militaru, seful Politiei Rutiere Ialomita, si Filip Gheorghe, adjunctul comandantului Politiei judetene, au violat doua surori din Tandarei, pe care le-au sechestrat intr-un apartament mai multe zile. Alaturi de cei doi, au mai fost implicati indirect seful IP Ialomita, Constantin Matei, seful Politiei Slobozia, Marian Bucuroiu si Nicolae Barsan, seful Politiei Tandarei.

POVESTEA VIOLULUI. Partidele de sex aranjate de cei trei fosti capi ai politiei judetene din Ialomita, Iulica Militaru, Filip Gheorghe si Nicolae Barsan, au inceput sa se consume de la data de 2 decembrie 2003. Fetele care au satisfacut instinctele primare ale aparatorilor legii sunt surori si se numesc Iuliana si, respectiv, Mirela Bon. Erau chelnerite in barul Corado din Tandarei, local vizitat frecvent de politisti din intregul judet. Toata povestea a inceput din cauza unui permis de conducere pe care Iuliana Bon incerca de mult timp, dar in zadar, sa-l obtina. Saritor din fire, Nicolae Barsan, seful Politiei din orasul Tandarei, si unul dintre clientii localului, le-a aranjat surorilor o intalnire cu Iulica Militaru, seful Politiei Rutiere din judet. Desigur, aceasta a avut loc tot in barul Corado. Militaru, sensibilizat de problema Iulianei Bon, dar mai ales de propriile nevoi hormonale, a promis solemn ca o va ajuta pe tanara sa obtina permisul de conducere. Dar nu oricum! Vajnicul paznic al ordinii publice a cerut ca, la schimb, cele doua surori sa presteze pentru el servicii sexuale. "Spectacolul" a inceput intr-o dependinta care ii apartinea lui Iulica Militaru, situata pe soseaua care leaga Amara de Slobozia, la 5 km de oras. Alaturi de Militaru, de serviciile fetelor au beneficiat si Filip Gheorghe, adjunctul comandantului IJP Ialomita, si chestorul Constantin Matei. Orgia a continuat apoi, cateva zile, intr-un apartament din Slobozia, iar echipa politistilor s-a consolidat cu Nicolae Barsan, seful Politiei Tandarei, care, cu acest prilej, s-a eliberat si el de tensiunile sexuale. Cele doua fete au reclamat ca au fost supuse unui lung sir de perversiuni cu violenta, ale caror efecte s-au prezentat sub forma unor urme de muscaturi, zgarieturi si echimoze, de mai mare frumusetea. Fapt pentru care, Barsan a decis sa le mai tina sechestrate cateva zile, sub supravegherea sa intima, pentru ca urmele lasate pe corpul fetelor sa nu fie remarcate de nimeni.

IMBOLNAVIRI SUSPECTE. Pornita in forta, actiunea lucratorilor MAI de curatenie printre oamenii care ar trebui sa respecte legea n-a fost pana la urma decat o banala frectie la piciorul de lemn. Dupa efectuarea acestui control, ministrul Internelor de la acea vreme, Ioan Rus, a propus masuri de eliberare din functii pentru cei implicati. Inspectorul-sef, chestorul Constantin Matei, a fost acuzat ca nu a inregistrat plangerile victimelor cu numar penal si ca nu a dispus efectuarea de cercetari, pastrand in fisetul sau, in mod nejustificat, cele doua reclamatii. Comisarul-sef Gheorghe Filip, adjunct al sefului IJP Ialomita, a fost gasit vinovat pentru implicarea directa in evenimentele reclamate de surorile Bon. La fel si subcomisarul Iulica Militaru, seful Serviciului Politiei Rutiere Ialomita, destituit pentru actele de abuz sexual la care a participat direct. Marian Bucuroiu, seful Politiei Municipiului Slobozia, care a incercat sa le determine pe reclamante sa retraga plangerea contra sumei de 50 de milioane de lei, a suportat acelasi tratament. Un alt ofiter propus pentru eliberarea din functie a fost Nicolae Barsan, seful Politiei Tandarei, care a pus la dispozitia lui Filip si Militaru un apartament in orasul Tandarei, loc in care s-a consumat un episod al orgiei. In conformitate cu prevederile Legii 360/2002, "masurile sactionatorii pe linie administrativa puteau fi puse in aplicare dupa consultarea Consiliului de Disciplina, constituit la nivelul Inspectoratului General al Politiei Romane". Dar, surpriza! Imediat dupa efectuarea verificarilor, ofiterii in cauza s-au imbolnavit cu totii, ca la comanda. Din acest motiv, ministrul nu a putut sa-i convoace la Comisia de Disciplina si sa semneze ordinul de trecere a acestora in rezerva. Mai mult, conform Serviciului de Comunicare Publica, din cadrul MAI, ofiterii anchetati au beneficiat de concedii medicale pana cand s-au pensionat pe caz de boala, cu pensii de serviciu sau cu salarii compensatorii de sute de milioane de lei.

CERCETARI IMPOTMOLITE. "Avand in vedere natura faptelor comise", reprezentantii Corpului de Control au propus si masuri sanctionatorii pe linie penala, respectiv "sesizarea Parchetului pentru continuarea cercetarilor si dispunerea masurilor legale ce se impun".

Odata eliberati din functie, ne asteptam ca pe stimabilii politisti sa-i vedem, daca nu dupa gratii, macar trasi la raspundere si pusi sa dea cu subsemnatul. Da’ de unde ...! Dosarul a luat calea ierarhiilor competente spre solutionare, insa s-a impotmolit pe drum, la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie. Mai precis, cercetarea ofiterilor de politie Matei Constantin & company s-a facut de catre Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata pana la data de 18 februarie 2005, cand aceasta si-a declinat competenta in favoarea Sectiei de urmarire penala si criminalistica. Dosarul s-a inregistrat sub nr. 167/P/2005, la data de 22 februarie 2005, si nu a fost solutionat nici pana la acest moment, "desfasurandu-se inca cercetari". Pana la solutionarea cauzei, "politistii sexuali" traiesc bine mersi si chiar detin functii bine platite, bucurandu-se, in acelasi timp, de salariile compensatorii sau pensii destul de frumusele obtinute fara prea mari eforturi.

ANCHETA
"Cercetarea ofiterilor de politie Matei Constantin (foto) & company s-a facut de catre Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata pana la data de 18 februarie 2005, cand aceasta si-a declinat competenta in favoarea Sectiei de urmarire penala si criminalistica"
AMANAT
"Dosarul a fost inregistrat sub nr. 167/P/2005 la data de 22 februarie 2005, si nu a fost solutionat nici pana la acest moment"

AMINTESTE-TI
  • Data: decembrie 2003
  • Locul: un imobil al sefului Politiei Rutiere Ialomita.
  • Fapta: doua tinere surori sunt sechestrate si violate de capi ai IJP Ialomita
  • Victime: Iuliana si Mirela Bon
  • Vinovati: Iulica Militaru, seful Politiei Rutiere Ialomita, Filip Gheorghe, adjunctul comandantului Politiei judetene, Constantin Matei, seful IJP Ialomita, Marian Bucuroiu, seful Politiei Slobozia, si Nicolae Barsan, seful Politiei Tandarei.
  • Pedepse: nici una; se fac inca cercetari.
  • Tratat cu bulanul

    Medicii nu l-au vazut, politistii l-au cercetat prea atent
    LETAL. Din arestul Politiei a ajuns in sala de operatiei unde i s-au gasit trei hematoame pe creier. Dupa zece zile a murit

    In seara zilei de 8 august 2005, un barbat ajunge din arestul Sectiei 4 de Politie Constanta la reanimarea Spitalului Judetean. Dupa zece zile, el a murit.

    Viorel Gionea a fost victima unor erori medicale si a unui abuz in serviciu. Ancheta care urmeaza sa stabileasca ordinea responsabilitatii in acest caz nu s-a finalizat nici acum, dupa noua luni...

    GEAMUL. Duminica, 7 august 2005, Viorel Gionea se afla la serviciu. Urcand scarile din fata restaurantului din Saturn - Mangalia unde lucra ca ospatar, barbatul s-a lovit puternic de un geam pe care nu l-a vazut la timp. Din cauza impactului, s-a prabusit aproape inconstient la pamant. Colegii l-au dus de urgenta la spitalul din Mangalia. Cum aici nu i se puteau face investigatii complete, Gionea a fost trimis cu ambulanta la Spitalul Judetean de Urgenta Constanta.

    Pe biletul de trimitere era trecut diagnosticul: "traumatism cranio-cerebral acut inchis, cu pierderea cunostintei si etilism acut". Cu alte cuvinte, conform medicului din Mangalia, barbatul era baut si lovit grav la cap. In aceeasi seara, medicul de garda din Constanta a constat ca acesta era numai beat. Nefiind coerent pentru a povesti ce i s-a intamplat, si neprezentand urme vizibile de violenta, medicul neurolog de garda din acea noapte nu i-a facut nici internarea, nici alte investigatii. Dupa cum ne-a relatat ulterior, l-a lasat in holul spitalului, pentru a se trezi din betie. Luni dimineata, dezmeticit, Viorel Gionea a plecat din spital singurel si pe picioarele lui.

    POLITISTII. Spre seara, barbatul a avut parte de o alta experienta nefasta. Bajbaind pe Str. Portitei din Constanta, cativa localnici l-au suspectat de rele intentii si au chemat Politia. Au venit mai intai doi, apoi alti doi. In fiecare echipa s-a aflat insa cate un politist mai nervos, care i-a administrat un tratament de soc: pumni si picioare in cap. Dupa ce a ajuns la sectie, barbatului i s-a facut din nou rau si a fost dus la spital. A intrat direct in operatie si i s-au gasit trei hematoame mari pe creier. Joi, 18 august 2005, dupa mai multe zile de coma, Viorel Gionea a murit.

    Astazi, la noua luni de atunci, nu a fost gasit nici un vinovat. Cercetarile, ni se spune, continua, pentru a stabili daca exista o culpa medicala sau daca loviturile politistilor au cauzat moartea lui Gionea. Anchetatorii asteapta inca rezultatele analizelor de la INML "Mina Minovici", care nu sunt gata nici acum. Daca ele vor confirma faptul ca impactul cu geamul a fost mortal, vina este a medicului de la Constanta, care a tratat cu superficialitate cazul. Iar politistii vor ramane numai sub incidenta purtarii abuzive.

    SANCTIUNI. "Doi din cei patru politisti, agentii Stefan N. si Adrian S., au fost absolviti de raspunderea penala de catre procurori. Acestia erau doar soferi si nu au lovit. Dar, pentru ca nu au intervenit, au fost sanctionati disciplinar, conform Legii 300 si a Ordinului 400. Au fost mutati la postul de politie din Tuzla si, respectiv, la cel din localitatea Gradina", ne-a declarat seful IJP Constanta, Victor Popescu. Ceilalti doi - agent sef adjunct Vitorianu Viorel si agentul Ramboaca Ion, sunt inca cercetati pentru savarsirea infractiunii de purtare abuziva, conform articolului 250, alin. 2 din Codul Penal, si risca o pedeapsa cu inchisoarea de la sase luni la cinci ani. Cei doi lucreaza si acum in Politie, insa pe perioada cercetarilor au fost scosi din activitatile cu publicul.

    Alti doi politisti au fost sanctionati pentru... comoditate: in urma controlului efectuat de IJP Constanta s-a dispus sesizarea Consiliului de disciplina fata de inspector principal de politie Nicolescu Felix, de la Sectia 4 Constanta, care a fost de serviciu in acea noapte si nu a acordat sprijin in activitatea de solutionare a acestui caz, si a agentului principal de politie Iorga Marian, ofiter de serviciu la Sectia 4, care nu a efectuat verificari complete cu privire la identitatea victimei. De asemenea, seful Politiei Romane a dispus in august 2005 eliberarea din functie a sefului Politiei municipiului Constanta, comisar-sef Toporan Mihai, pentru management defectuos in actul de comanda si control al subordonatilor.

    MASURA
    "Doi din cei patru politisti, agentii Stefan N. si Adrian S., au fost absolviti de raspunderea penala de catre procurori. Acestia erau doar soferi si nu au lovit. Dar, pentru ca nu au intervenit, au fost sanctionati disciplinar, conform Legii 300 si a Ordinului 400. Au fost mutati la postul de politie din Tuzla si, respectiv, la cel din localitatea Gradina"
    Victor Popescu
    sef IJP Constanta

    IDENTITATE FALSA
    Victima a fost internata in spital cu numele Gionea Ion, domiciliat in Craiova. Ministrul Vasile Blaga a incercat sa-i ceara scuze omului agresat de politisti, insa a nimerit la un Gionea Ion sanatos bine-mersi. Cum s-a ivit incurcatura de nume? Cand a fost intrebat de politisti cum il cheama, victima, incoerenta, a baiguit ceva care semana cu "Gionea... el". Politistii au inteles "Ionel" si au verificat acest nume in baza de date. Singurul Gionea Ion gasit, brutar in Craiova, n-a avut niciodata de-a face cu politia. Cel agresat se numea de fapt Gionea Viorel (foto), avea 51 de ani si era din Jibou, judetul Salaj...

    AMINTESTE-TI
  • Data: 8 august 2005
  • Locul: Constanta
  • Fapta: un barbat ajunge din arestul politiei pe masa de operatie. Cu o zi in urma, fiind lovit la cap, fusese la spital, insa medicul de garda nu a considerat necesara internarea lui.
  • Victime: Gionea Viorel (51 de ani).
  • Vinovati: inca nu se cunosc.
  • Pedepse: politistii implicati au primit sanctiuni disciplinare.
  • Socant - Prostituata virgina

    La numai 17 ani, Gabriela Straton a fost arestata pentru o infractiune pe care n-a comis-o. Pentru cele 10 zile, cat a stat inchisa, ea cere acum daune morale de 100.000 de euro. 13 martie 2001, noaptea. Sectoristul din Tomesti (Iasi) i-a batut la usa, apoi a tras-o de par pe scara blocului si-a dus-o la circa. A stat sase zile in arestul politiei si inca patru in Penitenciarul din Iasi. A fost acuzata ca practica prostitutia. Pe nedrept.

    PACALITI. Cum a fost posibila o asemenea eroare? Adevarata prostituata, Monica G., o fosta colega de scoala ajunsa prostituata, se folosea de datele ei de identitate. De cate ori era prinsa de politisti, nu se legitima, dar le dicta datele Gabrielei. Politistii verificau prin statie sau telefonic daca la Evidenta Populatiei figureaza o persoana cu acest nume si apoi taiau amenda. Amenzile neplatite s-au transformat in zile de inchisoare contraventionala. Gabrielei Straton i-au venit citatii la procese, insa fata a crezut ca sunt din cauza unei amenzi primite ca a circulat candva fara bilet. Odata, a mers si la tribunal. Singura. Cand a auzit ca este acuzata de prostitutie, a inceput sa planga si sa spuna ca nu-i nimic adevarat. Nu s-a dat insa importanta acestul incident.

    La 13 martie, Gabriela a fost arestata. Abia la 23 martie, in puscarie, fetei i s-a facut un control ginecologic. Comandantul penitenciarului a sunat politistii, sa-i anunte ca e posibil sa fi comis o eroare. A doua zi, un politist a venit si i-a luat Gabrielei o declaratie, cum ca e de acord ca zilele de detentie sa fie transformate in munca in folosul comunitatii. Imediat s-a intrunit completul de judecata, care a dispus punerea ei in libertate.

    SI CURATI. In aprilie 2001, avocata Alina Cotan a facut plangere la Parchetul Militar impotriva tuturor politistilor implicati. Capitanul Daniel Botezatu, suspectat, fiindca stia ca prostituata Monica G. isi dadea alta identitate, a aparut in fata Consiliului de Judecata, acuzat de abatere disciplinara. Plutonierii Risca Radu, Bursuc Vasile, Enache Mihai, Piriiala Constantin, Juverdeanu Dumitru, Huma Petru, Mormeci Constantin, Luca Viorel si Ripas Florian au fost cercetati pentru savarsirea infractiunii de "abuz in serviciu contra intereselor persoanelor", iar plutonierul major Colta Constantin, cel care a operat arestarea in Tomesti, era cercetat pentru "purtare abuziva". Nici unul dintre politisti nu a fost sanctionat pe linie de serviciu. Dupa trei luni, Parchetul Militar a dispus scoaterea de sub urmarirea penala a celor 11 politisti.

    PLATA. Gabriela s-a judecat timp de 3 ani cu statul roman pentru anularea celor 21 de procese-verbale intocmite de politisti. In aprilie 2004, a dat in judecata statul roman, cerand daune morale de 100.000 de euro. Tribunalul Iasi a fost de acord cu plata a 10% din aceasta suma, echivalentul in lei. Bani pe care Gabriela i-a si primit. Numai ca facut recurs, cerand si restul de bani, iar procesul de la Curtea de Apel Iasi a ajuns acum o luna la Inalta Curte de Casatie Bucuresti. Se asteapta pronuntarea. "Am convingerea ca putem obtine suma solicitata, dar nu in Romania. Si ne gandim sa mergem mai departe", avertizeaza Alina Cotan, avocata Gabrielei. Clienta ei are acum 22 de ani, s-a casatorit si locuieste tot in Tomesti. Politistii care s-au "ocupat" de acest caz isi vad nestingheriti de treburile lor...
    ×