Cotidianul britanic Daily Telegraph scrie, pe pagina sa de internet, despre obiceiul ţiganilor de a-şi căsători/logodi copiii din fragedă pruncie, folosind fără rezerve termenul "ţigani" (Gypsies), şi nu "romi" ("Roma people"). Victor şi Maria, scriu jurnaliştii britanici, şi-au unit destinele printr-o ceremonie grandioasă, la care a lipsit preotul, dar au fost prezenţi toţi ţiganii căldărari din zona Sibiului.
Familia lui Victor Căldăraru i-a aranjat viitorul micuţului în vârstă de şase primăveri. Părinţii i-au găsit o consoartă în vârstă de numai patru ani. Totul s-a organizat după o lege nescrisă a ţiganilor - copiii sunt logodiţi şi căsătoriţi la vârste foarte fragede. Deşi astfel de alianţe se practică în comunităţile de romi din România, ţara cu cea mai mare rată de ţigani din lume (între 5 şi 10% din populaţia ţării), societatea civilă le condamnă cu duritate, scrie Daily Telegraph. Ceremonia a fost una simplă - organizată în curtea casei din Sibiu. Copiii nu au ştiut de ce s-a strâns atât de multă lume şi au primit atâtea cadouri. "Mai târziu le vom spune (despre acest eveniment - n.r.) şi, când vor ajunge la 16 şi respectiv 18 ani, se vor căsători", povesteşte Traian Căldăraru, unchiul micuţului Victor. Familia băiatului a scos din buzunar 10.000 RON şi toţi ţiganii căldărari au fost invitaţi la marele eveniment.
POLIŢA DE ASIGURARE
Victor şi Maria nu ştiu ce responsabilităţi au ca soţ şi soţie, dar, pentru părinţi, logodna reprezintă "poliţa de asigurare" că ei vor rămâne în comunitatea sibiană a căldărarilor. Odată aranjamentele făcute, copiii sunt legaţi pe viaţă. Dar, dacă unul dintre ei va dori la un moment dat să rupă relaţia, va trebui să scoată bani buni din buzunar, scrie Telegraph. "Răscumpărarea" libertăţii este de trei ori mai mare decât valoarea iniţială a dotei, la care se adaugă inflaţia şi dobânzile bancare. În cazul băiatului, situaţia ar putea fi dezastruoasă, de vreme ce părinţii lui au plătit 50.000 RON pentru mâna fetiţei. Pe de altă parte, Maria va fi dezonorată şi cu greu va mai găsi pe cineva să se însoare cu ea. "În comunitatea noastră nu le lăsăm pe fete să iasă din casă şi nici să meargă la şcoală mai mult de clasa a patra. Se poate întâmpla să ni le fure cineva."
SEMNALE DE LA CITITORI
Exemplul din Daily Telegraph arată că recomandarea Consiliului Europei privind folosirea termenului roma/rom în loc de ţigani nu este literă de lege, aşa cum semnala atât Jurnalul Naţional, cât şi cititorii săi în comentariile postate pe site.
Ieri, un alt cititor al Jurnalului Naţional semnala: "Ţiganii nu locuiesc numai în România. Căutaţi, vă rog, datele statistice din celelalte ţări europene şi veţi găsi procentaje importante, nu numai la vecinii noştri. Şi Spania, cu mult înainte de situaţia actuală, avea un procent oficial de 1,6 de gitani, şi neoficial peste 3%. Şi Franţa, şi Anglia. Există problema denumirii acestei etnii şi în aceste ţări?
Vor ţiganii polonezi să fie numiţi romi? De ce nu "poli"? Sau ţiganii ruşi, cum vor să fie apelaţi? Emil Loteanu cum le spunea personajelor din "Şatra"? Despre preferinţele lui Kusturica privind această problemă ştiţi ceva? Există ţigani în Italia cu mult timp înainte de sosirea cetăţenilor de etnie ţigănească. Cum doreau aceştia să fie numiţi?"
Citește pe Antena3.ro